Къща за наблюдение

В края на лятото Вяра Желязкова, един от основателите I/O архитекти, публикува във Facebook снимка на забележителна къща. Своеобразният й вид – стъклен правоъгълен павилион с внушителен тъмносив покрив сред зелена ливада – събуди любопитство у колеги, приятели и последователи. Няколко седмици по-късно проектът бе разкрит пред света. И светът отговори подобаващо.

Къщата за наблюдение се намира в селскостопански район в Североизточна България, на върха на хълм в края на селото. Отдалеч изглежда неприкосновена, геометрично амбициозна и пропорционално сложна. Но веднъж надникнали зад оградата, разбираме изяществото на нейната концепция.

Архитектурната й програма е подчинена на параметрите на локацията: отчетлива видимост и красива панорама. Гледката е просторна и необезпокоявана от други постройки в околност. Отвън погледът среща първо каменен зид, който е естествена част от самата къща и предлага единствен вход към нея. Вдигнат е от изрядно подредени габиони – вид стоманени кошници, пълни с различни по големина камъни, използвани за цялата основа на сградата. Последната е функционално решена в две нива.

Долното е привидно скрито отвън, но то служи като стабилна база и контрапункт на сякаш левитиращия горен етаж. В тази част са поместени спални (на домакините, за гости и за персонал), бани, сауна и масажна, гараж и пряк излаз към градина с външен басейн. Второто ниво на дома сякаш е изградено отделно върху първото, опасано от собствена зелена площ. То се характеризира със смайваща 360-градусова гледка, която е освободена от стъклени стени. Зад тях са трапезарията, дневната и кухненският плот. Върхът на къщата е маркиран от класически завършек – монолитен покрив от сив цинк.

Сложната комбинация е скрепена с перфектен баланс от елементи: камък, дърво, бетон и стъкло. Тяхната употреба е съобразена с изискванията на структурата и търсения ефект – простор пред взора, въздух и свобода на движението и прибрана подреденост при мебелите. Интериорът е гладък и прикриващ функции, така че акцент в него да има единствено гледката. Безспорен принос за естетическото удоволствие имат добре подбраните висококачествени материали и завършващи елементи като естествена кожа и дървесина, подбрана от местни видове - череша, круша, акация и орех. Цветовото внушение е щадящо погледа и сведено до черно, сиво и дървесно.

Архитектурата на Къща за наблюдение на I/O архитекти (проект на Вяра Желязкова, Георги Кътов и Стефан Апостолов) се вписва естествено сред публикациите в световните медии. Преминавайки през техните новини, фантастичните за нашето ежедневие интериори там са норма. Отчитаме за важно да показваме добрата архитектура у нас (като тази на Къща за наблюдение), но тя е по-скоро изключение от масовото.

Реалността е, че хората, които я възприемат и подкрепят, често не могат да си позволят бюджета за изпълнението й. Затова и е предсказуема реакцията на българската публика – почуда, че подобна къща може да бъде построена у нас ("Не мога да повярвам, че се намира в България", гласи коментар под снимките). Би било предубедено и некоректно да премълчим, че има редица положителни примери за качествена архитектура, реализирана от поколението на I/O през последното десетилетие у нас, но за частни клиенти.

От частното преминаваме към общественото, където много по-болезнен е въпросът как се възпитава чувствителност към стойностна архитектура и дизайн у тези, които решават как да изглеждат улиците, училищата, музеите, споделените ни пространства… Засега положителният пример е личен, а наша цел е да го подкрепим поне морално и с надеждата да виждаме все повече подобни негови мултипликации.

Вяра Желязкова и Георги Кътов не са хората, които ще дадат еднозначен отговор на горните процеси.

Двамата са стегнати, сдържани и обрани както в облеклото и архитектурата си, така и в коментарите по своята работа.

Разкажете накратко предисторията на Къща за наблюдение.

Собственикът на къщата е наш клиент отдавна и вече имахме изградено взаимно доверие. Това е трети проект със същото задание, като предишните два (нереализирани) бяха за различно място. Така че бяхме подготвени.

Коя бе отправната точка във вашата концепция, около която построихте останалите елементи?

Предишното място беше вдъхновяващо по очевиден начин и първоначално ни беше трудно да открием нова отправна точка, но идеята да повдигнем основното пространство с няколко метра разкри неочакван потенциал. Основа на проекта е силната и сложна връзка на къщата с територията наоколо, с която е свързан и начинът на живот на нашия клиент.

Това, което виждат хората от снимките, е един прекрасен проект, но рядко се замислят какво стои зад добре оформените елементи. Споделете някои от трудностите да се построи една къща, дори в подбора на материали.

Определено този проект не е нискобюджетен, въпреки че стойността на квадратен метър във вида, който виждате, е напълно съпоставима с продажната цена на недовършени апартаменти в престижни квартали на София. А иначе зависимостта между парите и добрата архитектура със сигурност не е линейна. Това може да се види навсякъде около нас.

Още от Капитал