Индивидуален профил

Галерия Теста става на 15 години

Познатата на всички галерия "Теста" отваря врати преди 15 години врати и до днес дава тон в адекватното представяне на съвременна керамика и бижута от български и чужди автори. Срещаме се с нейния собственик и идеолог Елена Елазарова, за да разкаже за юбилейната групова изложба с участието на 33 от авторите на галерията.

"Започнах съвсем лаишки, нямах специализирано образование, но много исках да показвам керамика от България." Водена от това чисто емоционално решение, Елена започва да изучава сцената, да чете за технологията, да обикаля ателиетата на потенциални автори за галерията и да се рови за идеи. Нейната цел – тогава и днес, е "Теста" да е място с индивидуален профил.

След дългия подготвителен период галерията отваря врати през 2000 г., като първите три години, преди да се настани трайно в сегашния си дом на ул. "Шишман" 8, обитава приземно пространство на бул. "Патриарх Евтимий". Много от авторите, с които галерията стартира своята дейност, са все още неразривна част от портфолиото й. Добър пример за дългогодишно сътрудничество е това с Яна Юнакова, която съвсем наскоро представи най-новия си проект "Отсечки" с авангардни обекти от порцелан.

През 2011 г. "Теста" обогатява асортимента си с български и чужди дизайнери и до днес непрекъснато разраства колекцията си. Произведенията на знаковите имена в дизайна на бижута като Димитър Делчев, Николай Сърдъмов и Ангелина Цветкова са постоянно присъствие тук. Елена разказва, че благодарение на новите постъпления в галерията влиза нова публика – знаещи, пътуващи и разбиращи клиенти, които търсят нов начин за себеизразяване и не се водят единствено от собствената си суета в избора.

Селекцията е основополагаща за успеха на "Теста" през годините. А Елена не обича претенциите и отдава еднакво значение на концептуалните обекти и на чисто функционалните предмети и бижута. Тя споделя, че често й липсва лексиката в българския език, за да опише и определи нещата, които харесва и предлага, защото все още подобна терминология не е налична в родната ни реч. "Не мога да облека в словесна форма дизайна, който харесвам, защото при мен емоцията и интуицията са водещи, когато избирам обект за "Теста", казва тя. И с чисто сърце обяснява, че досега не е правила компромис в подбора въпреки някои трудни периоди в историята на галерията и произлизащите от тях решения.

Основен приоритет в галерийната политика остава намирането на баланс между търговския характер и авангардния стил. "Избирам продаваеми неща, с които да си осигуря финансово спокойствие, за да мога да надграждам селекцията с произведения, които удовлетворяват моя личен вкус."

Важен отличителен белег на "Теста" е вниманието към детайла – от начина на излагане, през компетентната консултация, до естетиката и уюта на самото място. Впечатление правят и концептуално издържаните тематични изложби, които галерията организира на свои и чужди автори няколко пъти в годината. С професионалното отношение към работата "Теста" ясно се разграничава от все по-широко разпространената базарна култура на предлагане на едни и същи автори. Елена смята, че все повече дизайнери ще се откажат в бъдеще да участват в подобни събития. "Произведенията и техните автори трябва да се обгрижват и да им се търси възможно най-добрата форма за показване."

С голяма част от авторите Елена работи от самото начало и често по време на разговора ни тя говори за тях като за семейство, в което всеки носи отговорност за другия и му отделя нужното внимание. Тя включва повечето от постоянните си автори в юбилейната изложба на "Теста", която отваря врати на 24 ноември. Сред познатите имена от българска страна са Екатерина Лашова, Рада Дичева, Виктор Павлов, Ангелина Цветкова, Силвия Чанева, Димитър Делчев и Николай Сърдъмов, като някои от тях ще представят нови продукти, направени специално за 15-годишнината.

Сред новите имена в колекцията е Мариям Хилер – бижутер, който Елена кани от четири години, но едва сега успява да привлече като автор. "Работите й са уникални. Тя прави предимно брошки и те са повече произведения на изкуството, отколкото аксесоар за носене." Освен новото чуждо присъствие галеристката кани и автори от старата школа като Божидар Бончев, за да покаже арт керамика, напомняща за първите години на "Теста". За първи път показва и работата на Красимир Джидров.

Още от Капитал