Млад конструктор

Lock Furniture е нов магазин за дизайнерско обзавеждане и предмети за дома

   ©  Цветелина Белутова

Зад една нова витрина, едновременно в центъра на София, но и малко на завет от него, се разкрива непознат, току-що подготвен за обитаване свят. Кресло, лампион, стенни етажерки, маса, столове – всички те населяват неголямото пространство с ярка, странна индивидуалност. Характерите им са силни, геометрията им вибрира, а острите им форми се разбират прекрасно една с друга. Общото усещане е за динамика, но и за топлина, природа, уют. Излъчва го дори шейната, която заема специално и съвсем достойно място в мебелната експозиция.

Добрият съвременен дизайн отдавна превръща предметите за бита в нещо повече от вещи за всекидневна употреба. Освен да изпълняват предназначението си и да са красиви, те трябва да носят и емоция, да разказват истории, да вдъхновяват и забавляват, а понякога да служат и за игра. Тъкмо такива са работите на Константин Ачков. От години той създава авторски мебели, които всеки може да сглоби сам на принципа на пъзела. Отделните части се събират в плоска кутия, а за свързването им не са необходими нито болтове или винтове, нито лепило.

Има виц в конструкцията, да, и той се състои в сглобката. Тъкмо в нея е хитрината, която позволява елементите да влизат един в друг и да се самозаключват, като от това здравината и стабилността на цялото само печелят.

Lock Furniture – така е нарекъл своя нов бранд дизайнерът. В наскоро открития изложбен магазин, който изпълнява ролята и на фронт офис на фирмата, може да се видят около трийсет различни модела мебели. Всички те са изпълнени от буков шперплат, от който елементите са изрязани с лазер или със CNC рутер.

Защо точно шперплат? Защото е красив, казва авторът и обяснява, че може да се използват и други материали – например плексиглас или алуминий. Той обаче предпочита натуралния вид на дървесината.

Този тип авторски мебели бяха представени преди четири години в галерия Credo Bonum и това впрочем беше първа подобна изложба у нас. Още тогава Константин Ачков изтъкваше предимствата на производството им: "Технологичният процес се свежда единствено до кроене. За сравнение – всеки друг вид стол, дори и най-евтиният, минава през пет до десет операции. А има и един момент на удоволствие от сглобяването, от това да направиш нещо сам. Защото днес хората са се откъснали от първоизточниците си, от това да работят с ръцете си."

Що се отнася до заиграването с триизмерните пъзели, които провокират разкриването на загадка, дизайнерът изтъква, че в много храмове в Китай и Япония също има хитроумни сглобки без пирони и там правенето и развалянето им са свързани с мистиката на ритуала.

Интересно е, че и преди да се влюби в шперплата като изходен материал за произведенията си, Константин Ачков се стремеше към иновативен крепеж и провокация на сетивата. Тогава той работеше основно с метал. С опънати метални въжета и иноксови тръби, изграждаше конструкции, които сякаш не се подчиняваха на гравитацията, а стъклените плотове на масите изглеждаха като поддържани от някаква магия.

Освен мебели в новия магазин на Lock furniture се предлагат и дребни аксесоари за бюро, които по дух напълно подхождат на съвременното работно място. Визитници, стойки за таблет и смартфон, моливници, кутии за листове хартия и папки, отново от шперплат, звучат съвсем натурално и еко. Изненада за затрупания с оферти потребител са и шперплатовите вази и фруктиери, също забавни минипъзели.

http://www.lock-furniture.com/bg/

Все още няма коментари
Нов коментар