С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Неща

3 11 фев 2016, 9:00, 10240 прочитания

Български вегани united

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Български вегани united

Автор: Цветелина Белутова
"Понеже животът не си заслужава, ако не можеш да ядеш вкусно брауни и добра пица." Но това е само една от причините Георги Челебиев да започне Fork Fork Fork – нов сайт за веган култура и здравословен начин на живот.
 
"Информационна празнина наистина е налице, що се отнася до веган в България. Има блогове, рецепти, тук-там се разглежда и етичната страна на въпроса, но липсва място, което да ги обедини", казва Георги Челебиев, графичен дизайнер по професия, с разностранни изяви във фотографията, който често може да бъде забелязан на щанда с плочите на ъндърграунд концертите в София.
 
"Ще пишем за вкусни ястия, готини места, защо е добре да спортуваш и е тъпо да ядеш месо", синтезира Георги, също така подчертаващ, че блогът е независим и ще отразява изцяло личната гледна точка на авторите.

Илюстрация




Захваща се с идеята сам, но впоследствие съквартирантите му също се включват с идеи за съдържанието. На него могат да се очакват ревюта на продукти, магазини и ресторанти, с което Георги се надява да информира читателите, че подходящите за вегани места съвсем не се ограничават до специализираните. "Нямам търпение да дойде и пролетта и да започна да пиша за колоездене."
 
С времето става все по-сигурно, че концепцията ще излезе отвъд дигиталното. Екипът замисля организирането на вечеря в пространството за споделено ползване betahaus, а също така прожекции и дискусии на веган тематика.

Илюстрация


 
"Веган съм от около шест години, тогава живеех в Англия. Нямаше някой, който да ми влияе – сам си разучих темата и взех това решение на изцяло етична основа", разказва той. "Въпреки че готвя отпреди, експериментите в кухнята наистина започнаха след това. Реших да взема нещата в свои ръце и се научих на куп вкусотии. Не спирам да опитвам нови неща. Преди да стана веган, не обичах повечето зеленчуци, а сега почти ям патладжани!"
 
Приятелите му са на мнение, че най-добре му се получава шоколадовата торта с кашу, както и мексиканското чили син карне. Фаворит им е и неговото "безкрайно шоколадово брауни", чиято рецепта е вече публикувана.

 
Началото на Fork Fork Fork е постлано с шоколад.



Posted by Fork Fork Fork on Thursday, February 4, 2016

 
На блога може да намерите и любимата рецепта на Моби за палачинки, а тази на Георги е следната: "2/3 чаша + 2 лъжици брашно, 2/3 чаша + 2 лъжици овесени трици, 1/3 чаена лъжица бакпулвер, 500 мл ядково или соево мляко, щипка канела, ванилия, боровинки, ако сезонът го позволява. Пускате всичко в блендера и печете в тиган на среден огън."
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Цветан Тодоров - човекът на чужда земя Цветан Тодоров - човекът на чужда земя

Две нови издания хвърлят светлина върху личността и идеите на родения в България философ

24 яну 2020, 2594 прочитания

Яж, снимай и споделяй Яж, снимай и споделяй

Изложбата Feast For The Eyes в Лондон проследява историята на фотографията на храна

17 яну 2020, 2958 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
Календар

Light селекцията от събития тази седмица

Още от Капитал
Две италиански офис сделки

Инвеститори от Рим купиха сгради до летището и над бизнес парка за 23.5 млн. евро

БТК ще бъде купена почти изцяло с дълг

Купувачът на телекома пласира облигации за общо 1.2 млрд. евро, които ще бъдат усвоени преди финализирането на сделката

Защо си отиват експертите

Отстраняването на неудобните и неадекватните партийни назначения подменя функцията на държавната администрация

Маневрите на Путин: Той си тръгва, за да остане

Руският президент не мисли да изпуска властта през 2024 г., а да си запази лостове за влияние и да си намери друга силна роля в новата политическа схема

Берлинска ръченица

Електронният артист Стефан Голдман за новаторския си поглед към музиката и защо винаги ще имаме нужда от човека в технологията

20 въпроса: Блажка Димитрова

Един от основните двигатели зад сдружението "Нулев отпадък - България" и създателка на първия отдаден на каузата ресторант у нас

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10