Национална архитектурна идентичност

Феноменът на португалската архитектура, разказан през 11 емблематични проекта

Castelo Sao Jorge, João Luís Carrilho da Graça © Fernando Guerra
Castelo Sao Jorge, João Luís Carrilho da Graça © Fernando Guerra
Castelo Sao Jorge, João Luís Carrilho da Graça © Fernando Guerra
Castelo Sao Jorge, João Luís Carrilho da Graça © Fernando Guerra

Архитектите създават нови реалности, начини на обитаване и ползване на града. Възможно ли е обективно да се твърди, че в някои части на света това се получава по-добре, отколкото в други? И, ако да, кои са факторите, определящи тази тенденция? През последните 50 години архитектурата на Португалия привлича жив интерес в професионалното общество. За своя скромен териториален мащаб тя успява да наложи стил, качество и собствен облик, които се превръщат в еталон за стойностна архитектура.

Португалия и България се различават диаметрално по отношение на своите архитектурни проявления. Идеята да се правят сравнения между тях на пръв поглед изглежда неуместна. И все пак един млад български архитект се заема с тази задача, за да разкрие нови перспективи за националната и обвързана с контекста на мястото архитектура.

Ина Вълканова, съосновател на eNVitecture, има дълга връзка с Португалия. Тя израства в Порто, където живее майка й, после заминава да учи в Аахен, Германия, където първата й задача е да анализира къща на Алваро Сиза Виейра – най-разпознаваемият архитект от Португалия. След нея следват други примери, които постепенно се превръщат в основно професионално занимание за Ина. С колеги създава офис за архитектурни разходки в Португалия и обслужва клиенти като IKEA, MIT Boston, офиса на Кенго Кума и камарата на архитектите в Бавария.

Идеята за изложба, посветена на съвременната португалска архитектура, се оформя някъде през 2011 г., докато Ина работи в ателието на Алваро Сиза Виейра в Порто. "Поради големия интерес към творчеството на Сиза често подготвях материали за изложби", споделя тя. Опитът от тези проекти, добрите й контакти в Португалия и в България, забъркани с нужния ентусиазъм, прокарват път на първата подобна изложба у нас.

Подборът на само 11 емблематични проекти в "Португалската идентичност: архитектура в контекст" е може би най-трудната част от концепцията. Ина решава да обедини примерите около демонстрирането на архитектурата като начин за изграждане на национална идентичност. Представени са не само доказали се португалски архитекти като Алваро Сиза Виейра, но и обещаващи млади имена като FOR-A, чийто проект за Площад централен в Пловдив спечели първо място в едноименния международен конкурс през 2014 г. Освен чрез включването на различни поколения архитекти разнообразието в разгръщането на потенциала на съвременната португалска архитектура е постигнато и чрез дадените примери за административни, жилищни, инфраструктурни, реновационни и други проекти.

Изложбата е придружена от важен дебат, който е и кулминация в изложбата на Ина Вълканова. Дебатът е организиран съвместно с Любо Георгиев, директор на фестивала One Architecture Week, който влиза в ролята на модератор. Негови събеседници са Георгий Станишев (ръководител катедра "История и теория на архитектурата" в УАСГ), Георги Кътов (партньор в I/O архитекти) и Владия Михайлова (куратор в галерия "Васка Емануилова"). Заедно те ще търсят българската архитектурна идентичност – съществува ли тя, каква е, имаме ли нужда от нея, как се създава и какво би било бъдещето й? Ето какво разказва за концепцията на изложбата пред Light авторът на изложбата арх. Ина Вълканова.

Какво отличава португалската архитектура?

Характерният минималистичен стил, различен от този на японската. Португалската архитектура е свързана с традицията и е някак поетична, дори в простите си геометрични форми. Отличават я грижливото вписване в средата и вниманието към детайлите. Поради топлия климат избраните материали са най-често бетон и тухла, а формите – геометрични и практични. Проектите са в бяло, цвят се използва само като акцент. Случва ми се да чуя коментар "това изглежда португалско". Без огромни претенции и перчене, Португалия създава интерес към архитектурата си чрез уважение към традициите и местния контекст.

Какъв е паралелът между България и Португалия в архитектурен контекст?

Съществуват много паралели между двете страни – маргинална географска позиция, диктаторски политически режими, подобни икономически ситуации. Разликата в архитектурното развитие се дължи на различни фактори. Интересът, който Алваро Сиза Виейра предизвиква през 60-те години, поставя Португалия на световната архитектурна карта, но само по себе си творчеството на един архитект не е достатъчно за подобна позитивна насока в съвременната архитектура. Нужен е колективен тласък от държавни институции, частни инвеститори и общество. Държавата разпознава позитивите от стойностни архитектурни проекти. Качеството на концепциите и изпълнението им се налага като стандартна норма при публични и частни инвеститори. В Португалия не се строи само за да се изпълни дадена функция. Сградите се борят за награди още при проектирането. Налице е съревнование между архитектите, което вдига качеството. Съществува и особен респект към архитектурата като професия. В България архитектът често е координатор, а конструкторът е водещ, особено при големи проекти. В Порто например Едуардо Соуто де Моура проектира метрото, като изработва цялостната визия – от материали и пространствени решения до лого и надписи на спирки. В България липсва цялостната визия за подобни проекти и изпускаме ценни възможности.

Какво е посланието на изложбата?

Качествената архитектура не се определя от финансови рамки. Някои от проектите са създадени в период, когато Португалия се възстановява от световната финансова криза, но това не ги прави по-слаби като изпълнение или концепция. Надяваме се изложбата да амбицира както архитекти и администратори, така и граждани в отговорно отношение към градската среда и стремеж за качество и дълбочина на българската архитектура.

Имате ли конкретни проекти, които осъществявате в България?

В момента двамата с Георги (Георги Николов, партньор на Ина в eNVitecture, понастоящем креативен директор на немския офис N2MX в Китай) сме в чужбина. Но скоро ще започнем работа по преконструирането на панелен комплекс в София, както и по проектирането на фабрика за производство на стомана. Съвместно с един от португалските офиси, представени в изложбата, работим над идея за общ проект в България със социална цел. Интересни са ми панелните комплекси и междублоковите пространства. Мечтая силно за добра градска среда и за повишаване на качеството на живот в София, понеже това е моят град. Мечтая си да мога да се движа с колело безпроблемно, за по-малко коли и смог и за повече оптимизъм и в архитектурата, и извън нея. Струва ми се, че всичко това е напълно възможно.

Изложбата "Португалската идентичност: архитектура в контекст" е в Музея за история на София до 20 март. Дебатът е на 15 март от 18 ч. на същото място

Още от Капитал