Delight: Империята отвръща на удара

Изобщо не се шегуваме. Адекватният български отговор на продължаващата и през 2016 г. модна тенденция идва от Чушкарчето – иначе корифеи в ръчно тъканите чипровски килими, сега от семейния бранд на потомствени килимари предлагат раници, стъпили върху същите мотиви. Древни, автентични, красиви. Имат си летен и зимен вариант, тоест с гръб от телешка кожа или изцяло тъкани, а най-хубавото е, че и сами решаваме кое да е водещото в тях, както и дали да са естествено багрени или не.

В магазина им на "Раковска" (в по-кротката й част след "Дондуков" и преди "Св. Параскева") разполагаме с немалък брой готови килими, на които спокойно да се опрем в избора си, а по тях шарки и стилизирани фигури на цветя, птици и човеци – колкото искаш.

Дебел каталог с изработеното до момента (с класически и с осъвременени идеи) хем ни смайва, хем ни обърква, но няма страшно – сестрите Велика и Йоанна Чушкареви са винаги наблизо със съвет или персонален проект, а на тях може да се вярва – четвърто поколение килимари, което вече възпитава свое.

Изработката на една раница отнема до два месеца, но чакането определено си струва, пък и е нищо, сравнено с изтъкаването на цял килим – до шест месеца. И още малко респектиращи цифри – основата на раниците се прави от 220 нишки, между които ръката промушва вълнения конец около 160 000 пъти. С две думи – уникална история.

Раниците на Чушкарчето са единствено и само на "Раковски" 38 (работят всеки ден без неделя от 10:00 до 19:00 ч.) и струват 190/230 лв.

Още от Капитал