Три километра щастие

@Мария Василева

Три километра щастие

Да се разходиш по "Плаващите кейове" на Кристо

34615 прочитания

@Мария Василева


"Въведение в съвременното изкуство" е съвместна рубрика на галерия Sariev Contemporary и Light за най-новите тенденции в изкуството, за водещите арт градове и за значимите събития и артисти.

Едва ли има по-подходящо начало за рубриката "Въведение в съвременното изкуство" от репортаж за "Плаващите кейове" на Кристо. За 16 дни светът е вперил поглед в оранжевите пътеки на езерото Изео.

"Кристо!", "Браво!", "Благодаря!" Това са възгласите, които чуваме от десетохилядната тълпа в продължение на повече от час, докато бавно се движим с корабче около плаващите кейове.

Христо Явашев стои неизменно най-отпред на горната палуба с разпознаваемо червено яке и развявани от вятъра бели коси като галеон покровител. Съсредоточен, но спокоен, той маха от време на време на аплодиращите го хора, докато обяснява на свои колекционери подробности около проекта.

Очевидно е доволен, макар че се явява публично само когато е много наложително. Не може да откаже, разбира се, на купувачите на неговите рисунки, с които всъщност се финансира проектът.

Както казва неговият племенник Владимир Явашев, изцяло поел отговорността по реализацията на "Плаващите кейове", това е най-бързо случилият се и най-сложният в техническо отношение проект, който Кристо някога е правил.

Именно поради това оригиналните рисунки, които той винаги създава само и единствено до момента на реализирането на работата, са едва 43. Цените на най-малките (с формат А4) са 120 хиляди евро и се покачват до 1,6 милиона на най-големите с размери над два метра. Ценителите не просто си купуват произведение, но и стават активна част от осъществения на езерото Изео проект. Без тях изхарчените вече, осигурени предимно с банкови заеми 20 милиона, каквато е цената на кейовете, няма как да бъдат възстановени.

Чувството да си съпричастен по този начин на това неповторимо изживяване, което никога няма да се повтори, сигурно е несравнимо.

Не по-малко щастливи са и хилядите хора, дошли от цял свят, за да видят работата. Те не трябва да плащат нищо – достъпът до всички произведения на Кристо на открито винаги е безплатен. Такава е философията на Кристо и Жан-Клод. По този повод художникът пише в сайта си: "Както всички наши проекти, "Плаващите кейове" е с напълно свободен достъп 24 часа на денонощие, ако времето позволява. Няма билети, откривания, резервации или собственици. "Плаващите кейове" са продължение на градските улици и принадлежат на всички."

Трите километра кейове, разположени върху водата на езерото, свързват градчето Сулцано с двата острова – Сао Паоло и Монте Исола. Ширината им е 16 метра. Покрити са със 100 000 кв. м специално произведен оранжев, блестящ на слънцето, плат. Материята покрива и 2.5 км от улиците на сушата, като по този начин прави връзката между твърдата земя и водата почти неусетна.

Техническото усилие, вложено в проекта, е огромно. Въпреки че идеята хрумва на Кристо и Жан-Клод още през 1970 г., на практика всичко започва през 2014 г., когато екипът на Кристо заедно със световноизвестния италиански куратор и негов приятел Джермано Челант избират мястото. Срокът е непосилно къс за предизвикателство с такъв мащаб.

Понтонната система от 220 000 полиетиленови куба, закрепени със сложна конструкция и километри въжета, завършващи със стотици котви, много често изисква изобретателност от най-високо инженерно ниво, тъй като на места дълбочината на езерото е 90 метра. В начинанието участват екипи от български и френски водолази, които ще обслужват съоръжението през цялото времетраене от 18 юни до 3 юли.

Най-важна и над всичко е сигурността на хората. За нея се грижат стотици служители и цяла флотилия от лодки, които кръжат в готовност наоколо. Най-сериозният фактор е капризното време в района и честите бури със силни ветрове, които се извиват внезапно. Предупрежденията на метеоролозите са важна част от процеса и макар че понякога оставят публиката недоволна на прага на кейовете, са нещо, което не търпи компромиси.

Извън всички тези любопитни подробности има няколко фактора, които превръщат проекта в произведение на изкуството. От една страна, са чисто естетическото въздействие: прецизната графика на кейовете, искрящият оранжев плат, силно контрастиращ с тъмните високи планини наоколо и водната повърхност, динамичната смяна на картината в зависимост от количеството хора и тяхното движение по повърхността – всичко това създава почти неземна картина колкото красива, толкова и неочаквана.

От друга страна, макар и достатъчно естетична сама по себе си, работата е разчетена да живее през реакциите на хората. Именно те я превръщат в това, което е.

Основното чувство, което изпитвах, докато вървях по оранжевите пътеки във водата, бе на щастие. Щастие от това да си свободен. Щастие от това да се бориш и постигаш мечтите си. Щастие от това да споделяш с другите. В разговор на корабчето Кристо, наблюдавайки хората, каза: "Те не отиват никъде. Просто вървят. Това е красива история."

Той и Жан-Клод винаги са настоявали, че правят проектите си само защото те самите го искат; че не влагат в тях нищо повече от това, което те са и което се вижда; че красотата и удоволствието са движеща сила. Независимо от това проектите в един момент излизат извън техния контрол и социалното им влияние е много по-голямо, отколкото очакваното.

Такъв е и случаят с "Плаващите кейове". Веднъж създадени, те се превърнаха в място на гигантски пърформанс или флашмоб[U1] – аплодиращи самия автор, неговото творение, но и изграждащи позитивна, усмихната и окрилена общност, различна по произход, раса, пол и възраст, обединена в усещането за безкрайността на възможностите. Кристо успя да отвоюва от водата три километра пътеки на щастие и свобода, върху които да изживеем максимално силно тези усещания и да можем да ги запазим за по-дълго.

И още малко допълнителна информация за посетителите. В градчето Сулцано е подредена и изложба от фотографии на Волфганг Волц, дългогодишният съратник на Кристо и Жан-Клод, която дава широка представа за творчеството им. Изключително мащабна е и изложбата, курирана от Джермано Челант, в музея в Бреша, недалеч от Изео, която показва всички проекти на Кристо и Жан-Клод, свързани с вода. В нея са включени 150 рисунки, колажи, макети, фотографии и филми.

"Въведение в съвременното изкуство" е съвместна рубрика на галерия Sariev Contemporary и Light за най-новите тенденции в изкуството, за водещите арт градове и за значимите събития и артисти.

Едва ли има по-подходящо начало за рубриката "Въведение в съвременното изкуство" от репортаж за "Плаващите кейове" на Кристо. За 16 дни светът е вперил поглед в оранжевите пътеки на езерото Изео.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


5 коментара
 • 1
  bulgerman avatar :-P
  Bulgerman

  Отново и отново БРАВО КРИСТО !!!!!!! Голямо благодаря на Мария Василева за красивия език, експертната култура и естествено споделените емоции. Надявам се повече мракобесни хейтъри да преодолеят естетските си недъзи, отпуснат се и с известно усилие споделят щастливите усещания на милионите добри хора по света и у нас.

 • 2
  murttle avatar :-|
  murttle

  Много съжалявам, че точно сега не мога да пътувам и няма да видя на живо това творение. Затова се радвам за всички хора, изпитали тези три километра щастие, както се радвам и възхищавам на великия артистичен талант на техния създател!

 • 3
  zumz avatar :-|
  zumz

  До коментар [#1] от "Bulgerman":

  К'ви "мракобесни хейтъри", к'ви "естетски недъзи, к'ви "добри хора" бе, сладур(ана)? Къде ги видя? Кефи се като ти харесва и недей да се пренапъваш, че ще си напълниш гащите.

 • 4
  convince avatar :-|
  convince

  До коментар [#3] от "zumz":

  Ти къф си?
  Примерно , де...

 • 5
  aytep avatar :-P
  aytep

  Ще ми се да открия своето вдъхновение, за да може на неговите години да съм толкова жива и усмихната, удовлетворена и щастлива! Браво за красивия и 'свързващ' проект!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Домашно кино

Домашно кино