Колективен европейски експеримент

Колективен европейски експеримент

Седем арт събития с фокус съвременно изкуство това лято

5440 прочитания

© Ednar Meltzer


"Въведение в съвременното изкуство" е съвместна рубрика на галерия Sariev Contemporary и Light за най-новите тенденции в изкуството, за водещите арт градове и за значимите събития и артисти.

Водните проекти на Кристо и Жан-Клод

За тези, които искат да видят повече за предисторията на "Плаващите кейове", изложбата, курирана от Джермано Челант, в музея "Санта Джулия" в Бреша е добра възможност. Музеят се намира на по-малко от 50 километра от езерото Изео и показва проектите на Кристо и Жан-Клод, свързани с водата, от 1961 г. до днес. Изложени са над 150 произведения, сред които подготвителни рисунки, обекти, принтове и фотографии. Заедно те представляват подробна ретроспекция на работата на артистичната двойка. "Кристо и Жан-Клод: водни проекти" беше открита през април, но миналия месец към нея беше добавена специална част с конструирането на "Плаващите кейове".

Музей "Санта Джулия", Бреша, Италия, до 18 септември

"Манифеста"

Сменяйки града с всяко следващо издание, това биенале като че ли най-директно отразява европейската идея за единение. Основано в началото на 90-те години, биеналето "Манифеста" се развива като по-критична и реакционна платформа на съвременното изкуство в Европа след студената война.

Тази година германският артист и куратор на биеналето Кристиан Янковски е задал темата като "Какво правят хората за пари: някои съвместни предприятия". Затова и "Манифеста" е организирано като "колективен експеримент", както сам го определя той, опитвайки се да прозре бъдещето ни в Европа в условията на икономическа рецесия, мигрантска криза и глобално затопляне.

Най-важната част, сърцето на "Манифеста" 11, се намира на плаваща платформа в езерото Цюрих. Там е изграден "Павилионът на рефлексиите", където публиката може да потъне (буквално и преносно) в най-важните моменти от създаването на произведенията за биеналето, заснети на видео.

Самите произведения на общо 130-те художници са показани в "Историческата изложба", разположена на три места – в Migros Museum für Gegenwartskunst, LUMA Westbau и Kunsthalle Zürich. В Helmhaus е разположена колекцията с швейцарски художници.

Успоредно с изложбата в наскоро преименуваното легендарно "Кабаре Волтер" – Cabaret der Kunstler – Zunfthaus Voltaire, има програма от пърформанси и съвместни продукции на артисти. Българската следа, оставена още в най-ранната история на биеналето, по време на второто му издание с участието на Д-р Гатев, сега има своето продължение с Войн де Войн, Пламен Деянов, Красен Кръстев.

Цюрих, Швейцария, до 18 септември

Девето Берлинско биенале

Колективът DIS e нюйоркският отговор на проблема с икономическата рецесия в изкуството. Четиримата членове на колектива, определян като хедлайнер на постинтернет изкуството, са малко над 30-годишни – неочаквано възрастни за това, което правят, и твърде млади и непознати, за да бъдат куратори на биенале като берлинското. Но с цялата си история до момента това биенале вече доказа, че се развива извън нормата. Марко Росо – един от членовете на екипа, определя работата им като опит да се свърже критическата мисъл с ИКЕА – нещо пределно просто, познато и твърде комерсиално се превръща в инструмент за собствената си критика. На професионален език това, което DIS правят, се нарича апроприация на комерсиална естетика, но работата им не се изчерпва само с него. Концепцията им за биеналето звучи като манифест: "Добре дошли в постсъвременното, казват от колектива. Всичко се усеща като минало – познато и предвидимо. Няма нищо реалистично днес Това е светът, в който да инвестираш във фикция е много по-печелившо, отколкото да заложиш на реалността."

И така, биеналето визуализира именно парадоксите на съвремието или "виртуалното като реално, нациите като марки, хората като данни"

Щрихи

Пето Московско биенале за младо изкуство
Тази година Московското биенале за младо изкуство стартира и нов формат – ако досега възрастовото ограничение до 35 г. важеше само за участващите художници, вече и кураторите влизат в тази категория. Биеналето ще бъде един интересен експеримент дали съвременното изкуство може да се отърси от йерархичните структури и тежестта на "големите имена".

1 юли – 10 август

Девето Ливърпулско биенале

Тази година биеналето в Ливърпул ще изследва историите и приказките, които ни пренасят през времето и пространството. 42-ма художници от цял свят са поканени да създадат нови творби, които ще бъдат показани в редица музеи, галерии и нетрадиционни пространства като хотели, ресторанти, супермаркети, в публичното пространство и др.

9 юли – 16 октомври

"Контемпоранеа" в Триест

"Контемпоранеа" е създадена през 1995 г. като комитет, който чрез организацията на най-разнообрази проекти търси диалог за съвременното изкуство и култура от Централна и Източна Европа. Това лято "Контемпоранеа" предлага изложбата Wavefront с куратор Giuliana Carbi Jesurun в Palazzo Costanzi – Sala Veruda. В нея участва и българският художник Недко Солаков.

20 юни – 18 август

Изложба с творби от колекцията на Deutsche Telekom, Букурещ

Deutsche Telekom, най-голямата телекомуникационна компания в Германия, притежава внушителна колекция изкуство от Източна и Югоизточна Европа. За първи път части от нея ще бъдат представени в един от водещите музеи в Източна Европа – Националният музей за съвременно изкуство в Букурещ. Сред авторите са и българските художници Правдолюб Иванов и Недко Солаков.

до 9 октомври

"Въведение в съвременното изкуство" е съвместна рубрика на галерия Sariev Contemporary и Light за най-новите тенденции в изкуството, за водещите арт градове и за значимите събития и артисти.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


2 коментара
 • 1
  taralezko avatar :-P
  taralezko

  По повод на Манифеста – "българската следа" започва с Недко Солаков, Манифеста 1 (Ротердам); Д-р Галентин Гатев, Манифеста 2 (Люксембург); Правдолюб Иванов, Манифеста 3 (Любляна); Лъчезар Бояджиев, Калин Серапионов, Иван Мудов, Манифеста 4 (Франкфурт); Камен Стоянов, Манифеста 7 (Тренто, Роверато); Пламен Деянов, Манифеста 11 (Цюрих). В програмата на Кабаре Волтер няма нито Войн де Войн, нито Красен Кръстев, но има Камен Стоянов.

 • 2
  chirozka avatar :-|
  chirozka  На този линк може да се види програмата с пърформанси в рамките на Манифеста 11.

  http://m11.manifesta.org/en/cabaret-der-kunstler-zunfthaus-voltaire-1


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Домашно кино

Домашно кино