Хиляда и петстотин метра мода

Как и защо дизайнери експериментират с ластик

Въпросът дали модата е изкуство, занаят или чист продукт е задаван многократно и винаги поражда мнения, които често могат да бъдат квалифицирани и като конфликтни. Застъпниците на тезата, че правенето на мода е лесна, неинтелектуална и механична работа, е редно да се отправят мигновено към САМСИ (Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство) и да се запознаят отблизо с изложбата "Километър и половина". В нея деветима дизайнери от екипа на концептуалната платформа "Иван Асен 22" си разделят "километър и половина" ластик поравно, за да създадат два обекта, всеки – "носим" и "концептуален".

Задачата е не просто да се сътвори физически модел-дреха, а цялостна инсталация, съобразена пространствено – с помещенията на САМСИ, и концептуално – с личната интерпретация на дизайнера. Визуалната реализация в материали и в цветове е предварително определена, както и представянето на моделите в пространството. Всеки от авторите разполага с идентичен изходен материал – бял и/или черен ластик. Същият трябва да изгражда 90% от единия модел и 10% от втория. И всичко това – да допълва и довършва фразата "1.5 км еди-какво-си".

Нещата се усложняват и от определения за работа материал. "Ластикът ограничава значително работата на дизайнера. Той е просто една суровина, от която трябва да се изгради форма", казва Нели Митева, куратор на проекта. Но макар и труден, ластикът се оказва напълно достатъчен, за да се създаде на негов гръб цяла една изложба.

Според Радостина Клинкова – автор в проекта, "една ситуация, една точка, един материал в този момент работи като взривна вълна – създава предпоставка за реални връзки, за емоционални преживявания и за обекти". Нейната тема "Живот" представя точно тази достатъчна "точка" като първопричина за всичко следващо.

Другите интерпретации на "километър и половина" включват изключително сложния модел от "мисли" на Георги Флоров, тройния "комуникационен" модел на Нели Митева и прецизното "тихо" изпълнение на Силвия Русчева.

Интересна подробност е, че използваните от дизайнерите ластици са "рециклирани" – те са остатък от предишно събитие на "Иван Асен 22", като по този начин участниците искат да изразят своята съпричастност към тенденцията и в модата за рециклиране на суровините.

Освен модни обекти "Километър и половина" включва и пространствена инсталация, реализирана от "Пистолет дизайн студио" и съобразена с архитектурните параметри на САМСИ, както и интересно концептуално видео, заснето от Боряна Пандова.

В проекта участват дизайнерите Александър Гергинов, Антония Пашова, Георги Флоров, Катя Лозанова, Нели Митева, Радостина Клинкова, Силвия Русчева, Станислава Димитрова и Антония Райчева.

"Километър и половина" е в САМСИ до 4 септември.

Още от Капитал