Лора и нискокалоричната фабрика

В свободното си от финансови модели време Лора Аспарухова-Режева се вихри в малката си кухня, за да преработва традиционни рецепти по здравословен начин

3 яйца, 3 белтъка, 200 грама извара, 2 круши, 5 чаени лъжици чия, 2 супени лъжици овесени ядки, щипка бакпулвер, ванилия и канела. Накратко казано – Кекс "Лора". С тази своя вече запазена марка ни посрещна в дома си Лора Аспарухова-Режева. Тя предизвиква все по-голям интерес в социалните мрежи с начинанието си да преправя и приготвя добре познати рецепти в бързите им, лесни и нискокалорични варианти.

"Всичко започна преди година. Спортувах активно – кикбокс, кросфит, фитнес. Исках бързи резултати. Но те са невъзможни без правилната храна. Затова реших да правя лесни рецепти, които стават за минути, не изискват предварителна подготовка и са полезни. Използвам максимум 4-5 продукта. И гледам да не прекалявам, защото съм основният дегустатор", казва Лора.

Тя става популярна първо в залата - след като занася на тренировка от своя кекс. Тогава десертът още няма име, но трупа фенове и се появява във всякакви вариации – с череши, ягоди, малини, къпини, боровинки. "Превърна се в редовна закуска на участниците в групата. Това ме вдъхнови да развивам рецептите, да мотивирам повече хора да намират време да готвят здравословно."

Освен познатите, с които тренира в залата, Лора заразява и колегите си. "Когато ходя на работа, все едно отивам на пикник. Нося от 5 до 7 кутии. В офиса първо ме гледаха подозрително. Аз ядях сама на бюрото, а те някъде навън. Днес и те си носят кутии или бъркат в моите, особено за някой десерт."

И като стана дума за сладко, Лора успява да приготви дори френски макарони в щадящ вариант. "Разбих един белтък на сняг, добавих ванилия, 3 чаени лъжици рожков, доза шоколадов протеин и две супени лъжици мляко. Оформих осем кръгчета върху хартия за печене и ги изпекох за 10 мин. в предварително загрята до 180 градуса фурна. За крема пасирах 1 супена лъжица извара с половин банан, добавих ванилия, какао и ром. Протеинът може да се замeсти с малко повече рожков, щипка сода и чаена лъжичка мед", издава Лора.

Тя публикува рецепти на страницата си във Facebook всеки ден. И е решила петъкът да бъде запазена територия за вегани. Веган десертът й със сорбе от пъпеш вече предизвика истински фурор. "20 грама сурови ядки (бадеми и кашу), две фурми, какао на вкус и малко ром се блендират. При нужда се добавя малко вода. Трябва да стане хомогенно тесто. Нощува в хладилника, за да се поизсуши. Сорбето става с една кафена чашка кокосово мляко, пасирано с резен пъпеш с дебелина на показалец. Всичко това се замразява за една нощ. А на сутринта след силна тренировка се похапва", смее се доволно младата жена.

Кой би предположил, че Лора, която девет години работи за Air France, а днес изготвя финансови модели за клиенти на аутсорсинг компания, в свободното си време ще се вихри в малката си кухня, за да сподели ценен опит с останалите. "Първият път, когато трябваше да сготвя нещо, със сестра ми бяхме студентки и живеехме заедно. Не бях докосвала дори тиган, защото вкъщи винаги готвеше майка ми. Спомням си, че сварих по два кренвирша." Днес Лора има доста по-богат опит, но не винаги й се получава. "Един път опитвах да сгъстя яйчен крем със сусамово брашно. То няма качествата на нормалното. Пресече се. Стана течно, беше по-скоро като смути."

Най-много Лора обича да прави овесени палачинки на дъщеря си и торти за близките си. "Миналата седмица реших да изненадам сестра ми и приготвих за нея торта с блатове от белтък. Добавих малко мед. Блатовете приличаха на целувка. Покрих ги с добре охладен крем от пасирана извара и кайсии. Човек трябва да има фантазия", убедена е Лора. И не спира да експериментира – този път с лавандула и лют червен пипер. "Понякога добавям уиски или ром, за да усиля вкуса на какаото. "Здравословното хранене не е скъпо, а напълно достъпно. А тялото ще се отблагодари. Въпреки че ям десерти всеки ден, имам преса на корема. Защото не използвам брашно и захар". Лора мечтае някой ден да сподели този опит в блог, а защо не и в книга.

Още от Капитал