С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Неща

12 авг 2016, 13:50, 24943 прочитания

Лора и нискокалоричната фабрика

В свободното си от финансови модели време Лора Аспарухова-Режева се вихри в малката си кухня, за да преработва традиционни рецепти по здравословен начин

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

3 яйца, 3 белтъка, 200 грама извара, 2 круши, 5 чаени лъжици чия, 2 супени лъжици овесени ядки, щипка бакпулвер, ванилия и канела. Накратко казано – Кекс "Лора". С тази своя вече запазена марка ни посрещна в дома си Лора Аспарухова-Режева. Тя предизвиква все по-голям интерес в социалните мрежи с начинанието си да преправя и приготвя добре познати рецепти в бързите им, лесни и нискокалорични варианти.

"Всичко започна преди година. Спортувах активно – кикбокс, кросфит, фитнес. Исках бързи резултати. Но те са невъзможни без правилната храна. Затова реших да правя лесни рецепти, които стават за минути, не изискват предварителна подготовка и са полезни. Използвам максимум 4-5 продукта. И гледам да не прекалявам, защото съм основният дегустатор", казва Лора.


Тя става популярна първо в залата - след като занася на тренировка от своя кекс. Тогава десертът още няма име, но трупа фенове и се появява във всякакви вариации – с череши, ягоди, малини, къпини, боровинки. "Превърна се в редовна закуска на участниците в групата. Това ме вдъхнови да развивам рецептите, да мотивирам повече хора да намират време да готвят здравословно."

Илюстрация


Освен познатите, с които тренира в залата, Лора заразява и колегите си. "Когато ходя на работа, все едно отивам на пикник. Нося от 5 до 7 кутии. В офиса първо ме гледаха подозрително. Аз ядях сама на бюрото, а те някъде навън. Днес и те си носят кутии или бъркат в моите, особено за някой десерт."

И като стана дума за сладко, Лора успява да приготви дори френски макарони в щадящ вариант. "Разбих един белтък на сняг, добавих ванилия, 3 чаени лъжици рожков, доза шоколадов протеин и две супени лъжици мляко. Оформих осем кръгчета върху хартия за печене и ги изпекох за 10 мин. в предварително загрята до 180 градуса фурна. За крема пасирах 1 супена лъжица извара с половин банан, добавих ванилия, какао и ром. Протеинът може да се замeсти с малко повече рожков, щипка сода и чаена лъжичка мед", издава Лора.



Тя публикува рецепти на страницата си във Facebook всеки ден. И е решила петъкът да бъде запазена територия за вегани. Веган десертът й със сорбе от пъпеш вече предизвика истински фурор. "20 грама сурови ядки (бадеми и кашу), две фурми, какао на вкус и малко ром се блендират. При нужда се добавя малко вода. Трябва да стане хомогенно тесто. Нощува в хладилника, за да се поизсуши. Сорбето става с една кафена чашка кокосово мляко, пасирано с резен пъпеш с дебелина на показалец. Всичко това се замразява за една нощ. А на сутринта след силна тренировка се похапва", смее се доволно младата жена.
Кой би предположил, че Лора, която девет години работи за Air France, а днес изготвя финансови модели за клиенти на аутсорсинг компания, в свободното си време ще се вихри в малката си кухня, за да сподели ценен опит с останалите. "Първият път, когато трябваше да сготвя нещо, със сестра ми бяхме студентки и живеехме заедно. Не бях докосвала дори тиган, защото вкъщи винаги готвеше майка ми. Спомням си, че сварих по два кренвирша." Днес Лора има доста по-богат опит, но не винаги й се получава. "Един път опитвах да сгъстя яйчен крем със сусамово брашно. То няма качествата на нормалното. Пресече се. Стана течно, беше по-скоро като смути."

Най-много Лора обича да прави овесени палачинки на дъщеря си и торти за близките си. "Миналата седмица реших да изненадам сестра ми и приготвих за нея торта с блатове от белтък. Добавих малко мед. Блатовете приличаха на целувка. Покрих ги с добре охладен крем от пасирана извара и кайсии. Човек трябва да има фантазия", убедена е Лора. И не спира да експериментира – този път с лавандула и лют червен пипер. "Понякога добавям уиски или ром, за да усиля вкуса на какаото. "Здравословното хранене не е скъпо, а напълно достъпно. А тялото ще се отблагодари. Въпреки че ям десерти всеки ден, имам преса на корема. Защото не използвам брашно и захар". Лора мечтае някой ден да сподели този опит в блог, а защо не и в книга.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Моя страна, моя Южна Корея Моя страна, моя Южна Корея

Кратък гид към корейската нова вълна в киното

21 фев 2020, 1540 прочитания

"Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата "Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата

Това е вторият филм на Вера Траянова и Милен Витанов, селектиран за участие на "Берлинале"

20 фев 2020, 1775 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
Тайната на Новак

На обяд във веганския ресторант на Джокович в Монако

Още от Капитал
Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

Да се учиш да можеш да се отучиш

Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров пред "Капитал"

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Руско-турската прокси война* може да ескалира

Турският президент Ердоган е на път да атакува директно армията на Башар Асад. Това ще има непредвидими последствия

Имало едно време в "Червената къща"

Какво се случи в "Червената къща" и какво е бъдещето на сградата с дълга история на "Любен Каравелов" 15

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10