Следобедът на един художник
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Следобедът на един художник

Иван Кирков – "На сянка" (1975)

Следобедът на един художник

Изложба в СГХГ поглежда човека в социализма отвъд клишетата

Светослав Тодоров
11172 прочитания

Иван Кирков – "На сянка" (1975)


"Следобедът на една идеология" в Софийска градска художествена галерия поглежда към работата на художници, творили във времето на социализма в България, но с целта да представи повече от вътрешния им свят и как те описват средата, в която живеят. Изложбата открива на 16 септември от 18 ч.

Куратори са Георги Лозанов и писателят Георги Господинов, а събитието е част от дългосрочния проект "Другото око", което дава възможност на личности от различни области да представят своя собствен "непрофесионален" поглед към архива на СГХГ.

Сред включените автори са Любомир Далчев, Иван Кирков, Васка Емануилова, Павел Койчев, Галин Малакчиев, Атанас Яранов, Димитър Казаков, Милко Божков, Любен Зидаров, Андрей Даниел, Недко Солаков, Вихрони Попнеделев, Станислав Памукчиев, Текла Алексиева, Ванко Урумов. Целта на Лозанов и Господинов в "Следобедът на една идеология" е да изследват дали творбите могат да съставят една социология и антропология на времето, в което са създавани.

Вихрони Попнеделев – "След работа" (1983)

"Революциите, превратите, убийствата се случват рано сутрин или късно вечер. Следобедът е ничията земя между деня и нощта", пише Господинов в каталога към изложбата, който ще излезе едновременно в двуезично издание на английски и на български език. "В експозицията ни интересува не толкова директната пропаганда и полагане в класическия соцреализъм. Изследваме по-скоро убежищата на всекидневието, слабите места на идеологията, нейния следобед. През цялото време не ме напусна усещането за една особена меланхолия и неслученост. Тъга и забавяне, леко оттегляне, встрани от магистралния ентусиазъм на държавата, който впрочем също неспасяемо спихва в късните '70 и '80."

Иван Кирков – "На сянка" (1975)

Селекцията е опит да се надникне какво се случва с обикновения човек. "Когато е слязъл от скелето, излязъл от лабораторията, човекът след работа. Неделният човек. Човекът на спирката. Човекът в работническия рейс на връщане като при Дочев и Попнеделев. Седящите "на сянка" в кафенето като при Иван Кирков. Седящият в празното на стаята. Да видим това всекидневие (ако го има, ако са го "пуснали") през конкретните реалии на града, автобуса, прозореца, стаята, кафенето, трапезата. През невидимото дете на социализма, както се явява при Буков и Гашаров. През следобеда на една идеология, която никога не е имала ясна представа какво да прави с човека след работа, с човека на свечеряване. "

"Следобедът на една идеология" е в СГХГ до 27 ноември.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK