370 грама приключения по билото на Балкана

Точно толкова тежи новото издание на пътеводителя за легендарния маршрут Ком - Емине

Ком - Емине е маршрут по билото на Стара планина, който пресича България по дължина от границата със Сърбия (връх Ком) до Черно море (нос Емине). Дълъг е около 650 км, което го превръща в най-дългия маркиран пешеходен маршрут в страната. Преминаването му е истинско изпитание дори за опитните планинари. По време на похода се изкачват повече от 30 върха с над 2000 метра надморска височина, като най-високата точка е връх Ботев (2376 м) – първенецът на Стара планина. Маршрутът е част от международния пешеходен път Е-3, който свързва Атлантическия океан с Черно море, в миналото по-известен като Маршрут на дружбата.

Със своите 370 грама хартиеното издание "Ком - Емине" е най-лекият и компактен пътеводител за маршрута, създаван някога. Побира се в страничния джоб на повечето модели раници, но съдържа цялата необходима информация за плавното му самостоятелно преминаване.

Пътеводителят е създаден от планинари с дългогодишен опит, които най-добре знаят къде са трудните места и къде съществува реална опасност от изгубване.

Маршрутът е разпределен в 20 етапа, съобразени с оптималния дневен пробег на средностатистически възрастен. Посочени са времена на преминаване, разстояние, денивелации, както и графики на височинните профили на всеки етап. Информацията е поднесена на лек и достъпен език в рамките на 160 страници, а над 200 са цветните фотографии, илюстриращи възлови разклони, особености на релефа, както и забележителностите и красотата на величествения Балкан.

Не са пропуснати важни детайли като чешмите и възможните места за снабдяване с провизии по пътя (основна логистична предпоставка за успешния завършек на начинанието), местата за нощувка, алтернативните трасета, както и особеностите при преминаването с велосипед.

Разработването на уникалния по рода си пътеводител е част от мащабна инициатива, зад която стои туристическо дружество "Ойларипи" – сдружение на планинари, туристи и велосипедисти, с две думи, хора, които обичат да прекарват свободното си време сред природата. Един от тях е Живко Момчев, квалифициран планински водач, активен "комеминеец" и автор на текстовете в пътеводителя. Срещаме се с него, за да ни разкаже трудно ли се "ражда" подобна книга и каква е необходимостта от създаването й.

"Маршрутите на свръхдълги разстояния, т.нар. thru hike маршрути, набират все по-голяма популярност в Европа и по света. За всички тях има качествени пътеводители и сайтове, където е събрана основната информация, докато за "Ком - Емине" липсва каквато и да било "травългайд" литература. Преди две години решихме да запълним тази липса, като създадем пътеводител в помощ на туристите, имащи желание да изминат маршрута в малки групи или индивидуално (без водач). С Ванката (Иван Минов, експедиционен фотограф на ТД "Ойларипи" – бел. авт.) започнахме да обикаляме целенасочено всеки уикенд, попълвайки информация за отделни участъци от маршрута. Всичко останало – картографиране, описание на маршрутите, дизайн и предпечат – сме го правили след работа, отнемайки от времето за близките ни."

Пътеводителят веднага успява да привлече вниманието на планинарската общност и хилядният тираж се изчерпва за по-малко от година. Така се стига до разработването на второто подобрено и допълнено издание и – за първи път в историята на маршрута – паралелно с него излиза версия на английски език.

"Новият пътеводител отговаря на всички критики и предложения, получени от хората, които ни дадоха реална обратна връзка. Писаха ни дори хора от Америка и от Канада", гордее се Живко.

"Съвременният дизайн спомага за по-лесно и интуитивно ориентиране в пътеводителя. Логическата подредба на структурните елементи на всеки от етапите на маршрута е рационализирана, а информацията за природните и културните забележителности върви успоредно на обясненията за самия маршрут."

"Имаме нови снимки, графиките и картите са по-четивни. Важно е да се отбележи, че всяка карта е в различен мащаб, но това няма как да бъде избегнато поради спецификата на дължината на отделните отсечки. Маршрутът преминава покрай емблематични за българската история места. Опитали сме се макар и кратко да разкажем за тях."

Като допълнение "Ойларипи" разработват и водоустойчиви карти на Ком - Емине. Първата от серията обхваща района на Източна Стара планина от село Дъскотна до нос Емине. Картата е с мащаб 1:50 000 и сечение на хоризонталите през 20 м. С приходите от продажбите ще се финансира отпечатването и на други карти от серията.

Цената на пътеводителя на български език е 25 лв., а на английски – 35 лв. Може да се намери на komemine.com, както и в специализираните книжарници в Европа.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  estqwerty avatar :-|
  estqwerty

  сега ми става ясно... писана е на разходки... и от фотографче и дизайнер...
  ето и моята история :
  купих книжката за подарък... момата щеше да тръгва по Балкана и каза че я иска. когато пристигна първото нещо беше да се сложи на кантара... хайкърче. гледа я, гледа я, мръщи й се много. омрънка света че българите книги не може да правим, че с тази луксозна хартия не може да си обършеш нищо, че всички пътеводители се печатат на тъничка лека хартия която да става да си свиеш цигара (всеки е виждал нормален гид, покетбукче или пък ако не сте, в краен случай има мини библийки колкото просто да пипнете хартийката).
  Мрънкахме основно за грамажа и че са хвърлени огромна сума кинти за палатка която е кило и нещо, а това тежи цял тон - та изненадата ми е голяма, че момчетата се хвалят точно с тежестта на творбата си.
  Накрая беше взето решение да се намали грамажа : каза ми "Аз ще ходя от тук, до тук." И я отрязахме по предвиденият маршрут.
  Сега като показах статията само ми казаха : "Друга книга няма за маршрута, много ясно че ще е най-леката. Трябва да им пратя снимка на моята бройка."
  Изясняват се нещата... Както и да е, дизайна е над информацията в произведението, в което няма нищо лошо. Явно дизайнера или фотографа са държали на грамажа на листите хартия.
  Та имаме си още една дизайнерска половинка, предполагам към 170-200 грама която не изходена/изчетена, стои на библиотечката за следващият преход.

  Нередност?
Нов коментар