Около Исландия за 8 дни

Красотата е мисия: вулкани, гейзери и езера с непроизносими имена, които трябва да видите възможно най-скоро

Godafoss
Godafoss    ©  Велислав Кръстанов
Godafoss
Godafoss    ©  Велислав Кръстанов

Един от най-милите спомени от детството ми е за приятел африканец, който за пръв път видя сняг. Мисля, че разбрах как се е чувствал след първите си няколко часа в Исландия. Мислиш, че си чел какво е, но като го видиш никак не е същото.

Предполагам, че ще се случи и на вас... Но първо трябва да решите кога.

Сезон: 15 май - 15 септември.

Плюсовете. Най-впечатляващото нещо в Исландия е природата. През лятото дните са полярни и не трябва да се притеснявате, че ще се стъмни, преди да сте стигнали, където искате. Освен това шансът времето да е подходящо за разходки е по-голям. Пъфините няма да се отлетели на юг, корабите за гледане на китове отплават на по-чести интервали и да се кара каяк е значително по-безопасно.

Минусите. Местата за спане не са много и е вероятно изборът ви да е силно ограничен. Освен че ще ви излезе по-скъпо, е добре да резервирате спането си поне 6 месеца предварително.

След сезона: 15 септември - 15 октомври.

Големият плюс е Северното сияние. През септември дните значително се скъсяват. Въпреки това е светло поне по 12 часа на ден и при по-стегната организация ще успеете да разгледате всичко, което сте набелязали. Стъмни ли се, погледнете към небето. Другият голям плюс е, че подплашени от напълно неоснователните прогнози за северно време, голяма част от туристите си тръгват и може да се наслаждавате да гледките почти необезпокоявани.

Минусите. Времето става по-нестабилно и заплашва да провали част от плановете ви. Колкото и добре да сте подготвени, вятър със скорост 100 км/ч не е най-добрият приятел на туриста.

Подготовката

Ако искате да видите повечето исландски забележителности, 8 дена ще са ви напълно достатъчни.

Екипировката. Независимо кога сте избрали да посетите Исландия, задължително ви трябват водо- и ветроустойчиви дрехи и минимум ниски планински обувки. Представете си, че се подготвяте за разходка в Пирин в края на октомври. И не забравяйте банските.

Придвижване. Задължително ви трябва кола под наем. Пътищата в по-голяма част от страната са добри, трафик извън Рейкявик почти няма, а ограничението от 90 км/ч ще ви върне онова отдавна забравено усещане за спокойствие зад волана. Път 1 - основният, който обикаля страната, е с дължина 1332 км, което с отбивките от него означава шофьорите да се подготвят за над 2000 км при цена на дизела около 3 лева. На всички места, описани по-долу, има безплатни паркинги.

Преспиване. Ако сте избрали да отидете след края на сезона, по-добре наемете нещо извън градовете. Осветлението е по-малко и шансът да се насладите на Северното сияние в пълния му блясък е по-голям.

Бюджет. Ако сте от хората, които не държат на кулинарния туризъм и нямат проблем сами да готвят, 50 лв. на ден ще са ви достатъчни. Всички останали да си приготвят по 40-50 лв. за пица и минимум 15 за бира. Допълнителните екскурзии като яздене на коне, разходка с кану, гмуркане или гледане на китове започват от 150 лв. за възрастен и стигат до 11 000 за 8-дневна разходка с кораб до Гренландия.

Храната. Задължително опитайте херингата – това е основният поминък на Исландия. Засища и е богата на витамин Д. Ако решите да пробвате ферментиралата акула Hákarl, спазвайте златното правило да не я отваряте в закрито пространство. Благодарение на многото си извори водата от чешмата в Исландия може да се пие навсякъде. Алкохолът за сметка на това почти липсва. В големите супермаркети ще намерите единствено 2.5% местна бира. Законовият лимит за внасяне на концентрат в страната е 1 литър, който може да купите и на летището в Рейкявик.

Сувенири. Исландия е известна с продуктите си от овча вълна, предлагани на всяка туристическа спирка. Качеството е добро навсякъде, но по-добре изчакайте до Рейкявик и вижте какво има в магазините на Geysir и Farmers market. Магнитчетата започват от 8 лева, ако решите да се ограничите с тях.

Програмата

По-добре оставете Рейкявик за края на пътуването. Всичко, което искате да купите, ще го има и там, но ще знаете точно с колко средства може да се разделите. Освен това ще ви подейства добре за аклиматизация към връщане в градска среда.

Ден 1. Летище Keflavik е на 40 км от Рейкявик. Ако пристигате късно вечер, по-добре останете да спите някъде около него. Пристигналите рано сутрин може директно да тръгнат на път.

Първа спирка е национален парк Þingvellir. Тук през 930 г. е основан исландският парламент и е заседавал до 1798. Надолу по една от пътеките ще видите водопада Öxarárfoss, от който са били хвърляни провинилите се според съда жени (мъжете са били обезглавявани). В края на друга е сигурно най-аскетската лятна резиденция на министър-председател в Европа и малка църква до нея. Ако това не ви е достатъчно, да знаете, че под вас се срещат Евразийската и Северноамериканска тектонски плочи. Срещу 700 лв. ще получите всичко необходимо да се гмурнете в прозрачните води на Silfra.

След само още 10 км ви очаква водопадът Gullfoss.

Удивителното в Исландия е не само красотата й, но и разнообразието от напълно несъвместими никъде другаде забележителности, намиращи се толкова близо една от друга. Точно затова не се учудвайте, когато стигнете Kerið - езеро в кратер на вулкан.

След него може да продължите до гр. Selfoss. Място, на което стискам палци да видите първото си Северно сияние.

Ден 2. Започнете деня си пред и зад Seljalandsfoss - 60 метров водопад, който се вижда още от пътя. За допълнително събуждане може да се разходите и в пещерата зад него.

На 30 км на изток отбийте към Skogafoss. Зад този водопад не може да се минава, но според легендата точно там има скрит сандък със съкровище. Стълби водят към площадка точно над него. Ако качването не ви е изморило, може да се разходите по долината на реката, открила се пред очите ви.

Продължете по път 1 и след 10 км ще достигнете Sólheimasandur. Паркингът е малка отбивка от пътя. Лесно ще се ориентирате по другите автомобили. След 4 км преход по напълно равен каменист терен ще стигнете до черен плаж с останки на DC3 самолет, катастрофирал тук през 1973 г.

След още 23 км е Reynisfjara - черен плаж с базалтови скали, а малко след него и Vik - градчето, около което може да планирате втората си нощувка.

Ден 3. Днес ще походите малко повече. Започнете от каньона Fjaðrárgljúfur. На 77.5 км от него е природен парк Skaftafell. След 6 км ходене от паркинга ще стигнете до базалтовия водопад Svartifoss. Ако гледките не ви стигат, предварително може да резервирате катерене върху глетчер или влизане в глетчерна пещера. След още 57 км на изток няма да се разхождате много. По-скоро няма да може да мръднете от мястото си, приковани от гледката на глетчерното езеро Jökulsárlón и плуващите в него светлосини късове лед. Ако някой ви пита какво е това във водата, да, тюлени са. Когато най-сетне откъснете поглед, се наспете добре някъде около Höfn. Очаква ви най-дългият преход за престоя ви.

Ден 4. От Höfn до Dettifoss километрите са 348 и си заслужават всеки метър. Първо, защото ще видите най-големия водопад в Исландия и декор на първата сцена на "Прометей", в последните 25 км от пътя ще ви се струва все едно сте на Луната и трето, само на 1.2 км ви чака не по-малко впечатляваща гледка - водите на Selfos. Влезте от западната страна и на двата.

Вече ще сте достигнали етапа от пътуването си, в който се движите на запад. След 44 км в тази посока точно до пътя са серните извори Hverir. Когато миризмата на развалени яйца ви дойде в повече, продължете към езерото Myvatn и градчето Reykjahlíð, където ви съветвам да се отдадете на заслужена почивка от дългите пътувания, като останете 2 дни.

След като се настаните, извадете банските от багажа и се насочете към Myvatn Nature Baths. Басейн с естествено топла вода с прилежаща към него сауна. Входът е 50 лева, бирата 15 и работи до 22 вечерта. Тоест имате всички предпоставки идилията да бъде завършена от Северно сияние.

Ден 5. Всичко в този ден е в радиус 25 километра, ако спите някъде около Reykjahlíð. Затова поредността на събитията е напълно във ваши ръце. Като отново може да завършите в минералния басейн, а защо не и да опитате някои от чудесните местни храни в семейната кравеферма Vogafjos Cowshed Cafe. За вечеря подгответе към 200 лева за двама с бутилка вино или 6, ако искате да изпиете само чаша току-що издоено мляко.

Кратерът на вулкана Viti e вторият кратер с езеро, който може да видите за престоя си. Наблизо е Hverfjall. Няма езеро в себе си, но обиколката по ръба на кратера е много по-живописна. На 1.8 километра от него пеша е лава пещерата Grjótagjá с геотермално езеро в нея. До 1984 г. водата е ставала за къпане, но след това температурата се е вдигнала до 50 градуса и в момента става само за гледане. И за снимане на една доста любопитна сцена от Game of Thrones. Ако все пак държите да се изкъпете в пещера, може да го направите в намиращата се наблизо Stóragjá.

Местността Dimmuborgir, на която е кръстена и групата, се намира на 3 км южно от Hverfjall. В превод "Черният замък" представлява различни лава и каменни формирования. Най-известно от тях е "Църквата" - естествено образувание, чийто вход наподобява вход на църква. Разходката е около 2 км и ако имате идея да правите метъл група, ще съжалите, че името вече е заето.

Ако към края на деня ви е залипсвала родината, продължете още 3 км към Höfði. Парк, който по никоя логика не би трябвало да се намира толкова близо до нито едно от по-горните места. Алеите между високите брези ще ви отведат до брега на Myvatn, където може да направите и един спокоен пикник.

Ден 6. Оттук ви остава само още една нощувка преди Рейкявик. По пътя към нея се отбийте през псевдократерите Skútustaðagígar. На 40 км от тях е Godafoss - водопадът на боговете. Тук през 999-а са били изхвърлени езическите богове от човек, чието име няма да успеете да произнесете. Сцената от това деяние може да видите в църквата в Akureyri, където ще се озовете след 52 километра. Градът е наричан още столицата на Северна Исландия. С население по-малко от 20 000 жители, едва ли ще ви отнеме повече от 2 часа да го разгледате. Освен ако не решите да се качите на кораб и да срещнете отблизо истински кит. От Akureyri може да стигнете и до о-в Гримзи. Единствената причина да го направите би била да кажете, че сте били на арктическия кръг.

Ако решите да не се качвате на корабче, на 190 км е каньонът Kolugljúfur, в който може да видите още 6 + 1 водопада. Останете да спите в някоя ферма около него.

Ден 7. Вечерта ще спите в Рейкявик. Преди да стигнете до него, може да се отбиете от път 1 през Deildartunguhver. Това е най-мощният топъл извор в света с дебит 180 л/сек. На 25 км oт него са водопадите Hraunfossar и Barnafoss. След още 7 км е Húsafell. Къмпинг, предлагащ разходка в глетчер.

125 км по-късно вече би трябвало да е привечер и да сте настанени в Рейкявик. За вечеря мястото е Dill Restaurant. Както се очаква от ресторант със звезда "Мишлен", препоръчван лично от Рене Реджепи, добре е да имате резервация. Седемстепенното меню е 200 лв., пеиринг с вино ще добави 100 към сметката. Няма да останете разочаровани в Snaps или ако се разходите до пристанището, където се намира Kaffivagninn с повече местни, отколкото туристи. Ако ви е домъчняло за хубава бира, пробвайте я в Mikkeller&Friends. A може просто да тръгнете по Laugavegur и да изберете бара, който най-много ви допада.

Ден 8. Денят ви за разглеждане на Рейкявик. Може да го започнете с кафе в Reykjavik Roasters. Не е Chucky’s, но е най-доброто в града. Освен това се намира точно до внушителната църква Hallgrímskirkja, от чийто покрив се открива чудесна гледка към града. След това може да тръгнете към концертната зала Harpa, да се разходите из старото пристанище с малките му магазинчета и заведения, да идете до стъкления купол на Perlan или да посетите някой от музеите в града. Освен в центъра на града може да се отдадете на шопинг и в Kringlan, най-големият мол наоколо.

В случай че всичко това не ви е достатъчно, срещу 650 лева може да се спуснете 120 метра в кратера на изригнал преди 4000 години вулкан. Може да дадете и около 100, но само с предварителна резервация, в Синята лагуна. По-големият, известен и скъп вариант на баните в Myvatn.

В никакъв случай не забравяйте фотоапарата си. Ако разчитате на мобилен телефон, вземете външна батерия. Исландия няма да го остави неизползван за дълго.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


14 коментара
 • 1
  mmarto avatar :-P
  mmarto

  То аз чух, че исландците са заложили здраво на туризма, а и отчитат голям ръст в сектора... явно се работи здраво в тази насока :)

 • 2
  evpetra avatar :-P
  evpetra

  До коментар [#1] от "mmarto":

  Ами, да, ако миналата година са имали двама туристи, а тази година - четирима, това са си сто процента, двойно увеличение.

 • 3
  erebus avatar :-|
  'ΕΡΕΒΟΣ

  Заслужава си да отидеш,но само.......един единствен път !

 • 4
  lou10 avatar :-|
  Lou

  Не е за пренебрегване и факта, че в Исландия се снимаха поне една трета от кадрите на хитовия сериал "Игра на тронове". Където са минали снимките на сериала, там винаги се отчита ръст на туризма. Нещо като онзи древен град Петра в Йордания. До средата на 80-те години туризмът там е бил незначителен. След филма с Индиана Джоунс тълпи от хора се хвърлят да го посещават. Случайност?

 • 5
  cara_mia avatar :-|
  Cara Mia

  Наши приятели художници-фотографи бяха на няколко пъти в Исландия през последните 7-8 години и разказваха и показваха невероятни неща и истории.Считат,че Исландия е уникално красива страна.

 • 6
  etty1 avatar :-?
  etty1

  До коментар [#2] от "evpetra":

  Грешите. Много.

 • 7
  etty1 avatar :-|
  etty1

  Страхотна статия, подкрепям автора!

 • 8
  rodos avatar :-|
  Tod

  Красиви снимки и смислен текст... Голямо браво на авторите...

 • 9
  qvd50491823 avatar :-|
  Костадин Иванов

  Много е красиво. Само не биваше текстът да започва като рекламата на доктор Енчев.

 • 10
  sinibaldi avatar :-|
  Francesco Sinibaldi

  With a martin...

  A reddish
  melody is the
  first romance
  that appears
  on your eyes,
  and there, in
  the sunshine,
  a delicate candle
  revives on
  a rose.

  Francesco Sinibaldi


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал