Технологии за носене

"Носими технологии" е тромава фраза, директен превод на wearable tech, която не се справя достатъчно добре със задачата си да опише цял клас технологични продукти. Въпреки че съобщава основното качество на тези джаджи – че хората ги носят по себе си – те пропускат много по-съществена част от същността им. За разлика от готините слушалки и дигиталните часовници wearables са оборудвани с множество сензори, които отчитат дейностите на носещия ги човек, и са свързани с интернет и други устройства посредством безжични технологии, най-често Bluetooth.

Произход на видовете

През 2016 г. първата асоциация за wearable е свързана с някаква форма на гривна, като това е и най-често срещаният вариант на такова устройство. Базовите модели от този тип отчитат изминатите крачки за деня, качеството и количеството сън и изгорените калории. По-сериозните модели правят разлика между ходене, бягане и каране на колело, а най-добрите имат и сензор за измерване на пулса и малък дисплей. Тук съществена роля играе връзката със смартфона, който прави изчисленията, с които да предложи визуализация на получените данни за изгорени калории, изминато разстояние при различни дейности и цялостното физическо състояние.

Крачка напред са умните часовници, при които има вариации в подхода. В единия край на спектъра са устройства, изпълнени със сензори, които вършат работата на най-добрите гривни, но са най-вече малък прозорец към смартфона, с който са свързани. На тях могат да се виждат известия, основната информация от телефона, като често е възможна и базова интеракция. Освен това те показват и времето. Именно оттук произхожда и друга посока в развитието на умните часовници. При нея устройството е по-близо до най-обикновен часовник, който обаче има добавени функции за измерване на активността и може да се свърже със смартфон. На технологичния връх в тази пирамида стоят специализираните спортни часовници, оборудвани с всевъзможни сензори, GPS модул и софтуер, който дава наистина подробни данни за разнообразни спортове – от бягане и планински преходи, до плуване и колоездене.

Много по-малко разпространени и на далеч по-ранен етап от развитието си, но набиращи сила, са умните дрехи, бижута и дори импланти. Първите две категории са далеч по-достъпни, като сред тях има например шорти, сутиени и чорапи, отчитащи детайлно данни за бягане. При бижутата подходът е да се даде простата функция за показване, че смартфонът на собственика им има нови известия. Сред по-популярните импланти са магнити в пръстите и контрацептиви в горната част на ръката, които обаче все още се приемат като проява на странни субкултурни движения и много по-малко като част от технологичния ни напредък.

Кому е нужно

Ключовият въпрос, с който wearables се борят, е именно този за необходимостта. Основната посока, в която всички те се насочват, е свързана със здравето и спорта. Идеята на практически всички такива продукти, които са на пазара днес, е да помогнат за проследяването на физическата активност във всекидневието ни, независимо дали става дума за ходенето до работа, кроса през уикенда или сутрешните упражнения във фитнеса. Когато съберат тази информация, носимите устройства я изпращат до смартфоните ни. Там получаваме подробна статистика за активностите, тяхната интензивност, време на изпълнение и т.н.

Проблемът, който все още, изглежда, не е решен, е интерпретацията на всички тези данни. За да разберем наистина какво се случва, когато спортуваме, ходим или подбираме храната си, имаме нужда от добър съветник или специалист, който да разшифрова данните. В момента джаджите и приложенията не дават тази възможност и това е най-вероятната им бъдеща посока за развитие, която ще ги направи и значително по-полезни и ефективни. Днес обаче тези технологии са по-скоро в сферата на любопитните джаджи.

По-интересните предложения на пазара

Fitbit Charge 2

Fitbit Charge 2 - наследник на едно от най-популярните носими устройства, е фитнес гривна със сравнително голям дисплей, който показва информация за различни активности. Когато се свърже със смартфон, Charge 2 използва GPS сензора му за по-точно отчитане на тренировките, като има и Relax режим, в който джаджата активира 2- или 5-минутно упражнение за дишане и постигане на покой. Вграденият сензор за пулс прави информацията за упражненията по-точна, като мобилното приложение има богати функции, включително отчитане на съня и напомняния да се движим.

Withings Activité Steel

Подходът на Withings е да предостави красив, елегантен и семпъл часовник, който има добре прикрити сензори за физическа активност. Activité Steel няма бутони и светлини, а само аналогова стрелка, която показва колко процента от дневната активност е вече факт. Часовникът се свързва със смартфон, където има данни за ходене, бягане, плуване и сън, както и съвети за по-здравословен начин на живот. Самият часовник има умна аларма, чрез вибрация и се настройва автоматично към различни часови зони спрямо смартфона.

Apple Watch Series 2

Умният часовник на Apple е обичайният фитнес часовник, който вече отчита и плуване. По-важното за него обаче е, че е умна джаджа, която поддържа приложения на трети страни. Сред тях има както посветени на спорт и здравословен начин на живот, така и по-малки версии на приложения като Facebook Messenger, Uber, Airbnb и много други. Налични са и всички очаквани функции за интеракция с известията от смартфона, като Watch Series 2 има и вграден GPS.

Jawbone UP Move

Малък и цветен, UP Move е диск с текстура, който може да се сложи в гривна или clip-on, така че да се носи върху ръката или закачен за дрехите. Джаджата има LED светлини, които показват режима му на работа към момента. Сърцето и на това устройство е мобилното приложение, в случая Jawbone, което показва всички данни, събрани от UP Move. Освен това и тук има проследяване на съня и съвети за по-здравословен начин на живот.

Тодор Милиев, радиоводещ

Моят избор е Xiaomi Mi Band S1. В началото исках smart watch, но по-късно реших, че носенето на нещо, което трябва да зареждам всеки ден, за да мога да виждам SMS-ите си, е излишно. Тогава видях приятел с такава гривна, която изглежда просто като силиконова лента на ръката, а и бях на вълна "трябва да започна да се движа повече, да се запиша на фитнес и да тичам всеки ден".

Спрях се на нея заради цената, честно. Струваше под 20 евро. Не исках да си купя поредното нещо, което струва много и ще ми омръзне. Изглеждаше лека и не се зарежда често.

Измерва пулс, крачки, изгорени калории, времето, през което сънят ти е бил най-пълноценен, вибрира, когато е зададена аларма на телефона или някой те търси, а телефонът е на режим без звук. Не е задължително да е свързана със смартфона постоянно. Водоустойчива е. Няколко седмици работи без зареждане.

Откакто я нося, започнах и да ходя по-дълго, защото гривната ти напомня, че си задал определени килограми, които искаш да стигнеш.

Димитър Савов, системен администратор

Устройството, което използвам, е т.нар. фитнес гривна Fitbit Surge.

Избрах я след четене на много ревюта в интернет. Спрях се на нея, защото се доближава най-много до моите нужди измежду всичките предложения на пазара.

Най-добрите й функции за мен са наличието на GPS сензор и сензор за следене на пулса – според всички тестове е изключително точен. Другата функция, която много ме привлече, е автоматичното разпознаване на съня и тя наистина работи много добре. Устройството има и сравнително дълъг живот на батерията.

Първоначално гледах данните, които събира за ежедневието ми, и след около седмица, когато се натрупаха достатъчно, си направих един анализ и си поставих цели за постигане – по-високи от стандартните ми навици за деня. С времето тези цели ставаха нещо нормално и така периодично ги увеличавам. С други думи, гривната ми помага да бъда по-амбициозен, да се движа и да спортувам повече.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


4 коментара
 • 1
  jordani avatar :-P
  jordani

  Дееба и милениалите, деба...нещо за носене.
  Имам такива десетина служители-само двама стават за нещо.
  Другите не знаят какво да правят, като се развали тоалетното казанче.
  Един ми се обади по телефона скоро - шефе, к'во да правя със зимните гуми !!! Аз от къде да знам, викам, сменяй ги както и на твоят личен автомобил (знам, че има личен, а служебната е новозакупена, с летни). Бюджет има повече от достатъчно, директор по транспорта има, ама той питал мене, за да се чувствал по съпричастен към собственика.
  Аз, отговаря ми милениалът, никога не съм купувал зимни на моя и не знам какво да правя.
  Обаче пича има фитбит и ачиѝва таргети за оутлук.
  И има фешън лъмбърджак брада (според мен мяза на талибан).
  Сега само някой да не ми каже, че имам поколенчески или технологичен проблем.
  Този го уволнявам до дни, другите седем милениала с гривни до месеци.

 • 2
  tsyrvulan avatar :-|
  tsyrvulan

  Аз имам Garmin. Не е от топ моделите, ама за бягане/джогинг и броене на крачки през деня става. Има си GPS, HRM изчислява и калории. Ъпдейтва се, има и приложение. Поне за сега повече не ми трябва. Не знам дали може да се опише като умен аксесоар.

 • 3
  tsyrvulan avatar :-|
  tsyrvulan

  До коментар [#1] от "jordani":

  Какво е милениал?

 • 4
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  До коментар [#3] от "tsyrvulan":

  милозливи същества от мистичен произход...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал