Главният филм започва

Силна "Киномания" връща удоволствието от доброто старо ходене на кино

30 години от нощните опашки със спални чували около НДК. За "Амадеус", за "Името на розата"... Есенните прегледи на извънкомерсиалния световен афиш в същото пространство възпитаха поколения, за които киното е и изкуство. Юбилейната "Киномания" е поздрав към тях със силна и разнообразна подборка.

Селекционер е редакторът на библиотека "Амаркорд" на изд. "Колибри" Владимир Трифонов, където излязоха разговорите на Франсоа Трюфо с Алфред Хичкок. Сега ще видим документалната лента "Хичкок/Трюфо", ползваща оригиналните записи, коментирани от съвременни корифеи като Мартин Скорсезе, Дейвид Финчър и Уес Андерсън.

Друг киномански подарък е осигуреният показ (на 14 януари) на тайнствения последен филм на Скорсезе "Мълчание". Ще го видим заедно с анатемосвания през годините шедьовър "Последното изкушение на Христос" и за пръв път на лента.

"Слава" за българското кино

Българската подборка е от всички видове кино. Води я новият "Слава" на авторското дуо Грозева/Вълчанов ("Урок"), обрал половината награди на последния фестивал "Златна роза". Музикалната биография "Пеещите обувки" е за джаз и поп певицата Леа Иванова, репресирана по политически причини, режисьор е Радослав Спасов. Документалният "Биография на лицето Х" на Васил Живков е за анонимната номенклатура, присъща на всяка власт. Пълнометражната анимация "Зоотроп" на братята Сотир и Пенко Гелеви е от седем модерни приказки за герои със странни цели. В "Балканска хармония - истина или сън" свири Теодосий Спасов. "Поне за миг да полетя" е спомен за актьора и режисьор Иван Андонов.

Музиката на живота

Няколко добри филми за музиканти в юбилейната "Киномания". Дейвид Боуи оживява в "Зиги Стардъст и паяците от Марс", документ за последния му (1973) концерт като този персонаж от класика в жанра Д.А. Пенебейкър ("Удсток"). Принс играе себе си в нарицателния за стила и сетнешната му кариера Purple Rain (1984). За разрушителния личен свят на "вокала на 60-те" Джанис Джоплин през интимните й писма научаваме от Little Girl Blue. За две джаз легенди от различни раси са "Майлс Дейвис: Miles Ahead" и "Чет Бейкър: Born to Be Blue". Първият е режисьорски дебют на Дон Чийдъл, той е и в главната роля. Вторият е с Итън Хоук като разрушилия се с хероин гениален вокалист и тромпетист, останал неприет от "черната" джаз общност (както и от самия Майлс Дейвис) до края на живота му. Любопитен е La La Land, който откри триумфално Венеция, после спечели публиката в Торонто и критиката в Лондон. Заглавието препраща към Холивуд от златните му студийни години като "тра-ла-ла място". Мюзикълът с Ема Стоун и Райън Гослинг (и в танцувални номера) е за вечната среща на мечтите с реалността. Тя е опитваща се да пробие актриса, той е вече успял джазов пианист. Режисира 31-годишният талант Деймиън Шазел, сам започнал като барабанист, като героя в направилия го известен "Камшичен удар".

Големите автори

В салоните още ще бродят сенките на Тарковски (30 години от смъртта) и Бертолучи (на 75) от отминалите им практически пълни ретроспективи. Сменят ги най-новите филми на техните наследници в пантеона. "Остатъчни образи" на Анджей Вайда е последното усилие на отишлия си наскоро полски класик, талантлив художник се сблъсква с действащия сталинизъм. "Поезия без край" е бохемската автобиография на култовия чилиец Алехандро Ходоровски (изиграл себе си в началото на "Островът" на Камен Калев). "Зимна песен", на работещия във Франция грузински класик Отар Йоселиани, е за странстващ във времето иконоборец. Полският стилист Йежи Сколимовски се връща от Париж в родината си, за да направи "11 минути" - времето, в което се променят съдбите на няколко обикновени варшавяни. Филмът взе Голямата награда в Ещорил, Португалия. Винаги неочакваният Вернер Херцог е превърнал Никол Кидман в "Кралицата на пустинята", външно сме в екзотична мелодрама, иронията към човешката суета е в подтекста.

Антон Корбийн ("Контрол") е видял лични неща в отношенията между фотографа Денис Сток с изгряващия Джеймс Дийн (прочутата зимна улична сесия за Life в Ню Йорк), резултатът е "Life: Джеймс Дийн". В ролята на фотографа е Робърт Патинсън, като Дийн - Дейн де Хаан. Терънс Малик ("Дървото на живота") продължава с красиви картини от раждането на живота във Вселената в сега само документалния "Пътуване във времето". С Cafe Society Уди Алън е отново на носталгична нотка, този път към златните години на Холивуд, Кристин Стюърт и Джеси Айзънбърг са романтичната двойка. Алмодовар е събрал трогваща история за майка и дъщеря от три къси разказа на канадската нобелистка за 2013 г. Алис Мънро, заглавието е "Хулиета". В "Патерсън" Джим Джармуш разказва поезията на делника през историята на шофьор на автобус в малък град в Ню Джърси, който пише стихове (Адам Драйвър от новите "Междузвездни войни"). Емир Кустурица каза, че в Кан отхвърлили "На Млечния път" от конкурса заради личното му приятелство с Путин. Във филма той е и в главната роля на куц млекар, влюбен в Моника Белучи. Стилът е на жестока приказка, времето е на неназована югославска война.

Филмът, за който ще говорят всички

"Хищници в мрака" (Nocturnal Animals) е вторият режисьорски опит на дизайнера Том Форд. Става дума за бивш съпруг с разбито сърце (Джейк Джиленхол), който, вече писател, отмъщава на виновницата за това (Ейми Адамс), разказвайки брака им като шокиращ жанров хорър. Това е начинът му да я накара да изпита нещо към него, дори то да е ужас и отвращение. Филмът няма да е подходящ за подрастващи и неподготвени.

Френски удоволствия

Десетте заглавия са представителни за днешното френско кино. Открояваме екзистенциално просветления "Това е само краят на света" на Ксавие Долан (Гран при от Кан' 2016) със звездите Натали Бай, Марион Котиар, Венсан Касел и Леа Сейду. Стилистичния завой на досега мрачно сериозния Брюно Дюмон към фриволната комедия с "Тихият залив" и флиртуваща Жюлиет Бинош по времето на "Бел епок". Завръщането на Жерар Депардийо като витален фермер винар в "Сент Амур". И специално кулинарния "Първа реколта" за издател на влиятелен гид, раздаващ звезди, комуто се налага сам да произвежда оценяваните продукти

С деца в салона

"Червената костенурка" е пълнометражна анимация с реалистично красиви рисунки - корабокрушенец се среща с живата природа. Оценена е в Кан със Специалната награда на журито в "Особен поглед". "Момчето и звярът" е японска анимация, носител на националната награда в жанра за миналата година. Токийско сираче попада в алтернативен свят на зверове и се сприятелява с войн с меча глава. Австрийският "Братята на вятъра" е за приятелството на момче с орел и с Жан Рено. Новата екранизация на приказката за алпийското сираче Хайди идва 80 години след първата с Шърли Темпъл и е носител на германската награда "Лола" за най-добър детски филм. Сега около козичката тича друга малка актриса, а в ролята на дръпнатия дядо Алм е големият актьор Бруно Ганц.

"Киномания" е до 3 декември в салоните на НДК зала 1 (12/10 лв.), "Люмиер", "Одеон", Дом на киното, G8, "Евросинема" и Френски институт (10/8 лв.); La La Land е на 16 декември в зала 1; "Мълчание" и останалата програма "Религията според Мартин Скорсезе" е от 14 до 24 януари 2017 г. в "Люмиер". Цялата програма е на http://www.kinomania.bg/

Още от Капитал