Smokini

Нов ресторант с индустриален дизайн замени емблематичния за Пловдив "Чучура"

На мястото на пловдивския ресторант с традиционна кухня "Чучура", просъществувал повече от 35 години, вече се намира ново заведение, което стремглаво набира популярност - Smokini.

"През лятото го взехме под наем, като се наложи да бутнем изцяло вътрешната част, за да се разкрие един голям салон", казва Стоян Найденов, един от собствениците на новото заведение. Самият той е съосновател на компанията за технологични решения Touch Awesome, докато родителите му Атанас и Ваня Найденови от години са в ресторантьорския бранш.

Залите са две. Едната е с подчертано индустриален дизайн - голи сиви стени, метални решетки и лампи с нажежени жички. Другата част от Smokini носи повече "винтидж" усещане. Стените са декорирани с елементи като голям метален компас, направен от машинни части. Един по-приключенски стил. "Малко като два различни свята, в които искахме да представим различни усещания на крайния клиент. Груб индустриален стил и уютният, изпълнен със спомени", обяснява Стоян Найденов.

На втория етаж се намира лятната градина, която собствениците планират да отворят идната пролет. Ресторантът стартира с 80 места.

Smokini е интересна комбинация за центъра на Пловдив, който обикновено таргетира потока от чужденци. Менюто включва експериментаторска кухня, както и интерпретации на традиционни български ястия. Концепцията на собствениците е да предлагат на клиентите си промени в менюто на всеки два-три месеца. В момента е актуално предложението гъши дроб с карамелизиран сезонен плод, свежа мента и кокосови кубчета (15.90 лв. за 150 г). Други по-интересни предложения са салатата със смокини и рокфор сирене (8.90 лв. за 300 г) и телешкото с карамелизирана тиква (18.96 лв. за 350 г). В менюто винаги ще има избор и на вегетариански и веган храни.

"Смокини" е на ул. "Отец Паисий" 12 в Пловдив и работи от 11:00 до 00:00 ч. през цялата седмица.

Повече за заведението във Facebook и на официалния му сайт.

Други добри ресторанти в Пловдив:

"Паваж" е разположен в квартала на творческите индустрии "Капана". За вечеря е по-добре да направите резервация.

"Хеброс" е ресторант на годината на "Бакхус" и задължителна гурме спирка в Пловдив.

"Атлас" е нов. От есента заема ключова позиция на централната ул."Княз Александър I". В лек виенски стил, предлага българска и европейска кухня.

Ресторант Hemingway. На метри от централната улица, винаги пълен, слави се с една от най-добрите винени листи в региона и музика на живо.

Арменският ресторант "Ереван" се отличава с автентичния за града дух.

Le Petit Paris. Френска кухня."Хеброс" е ресторант на годината на "Бакхус" и задължителна гурме спирка в Пловдив.

"Атлас" е нов. От есента заема ключова позиция на централната ул. "Княз Александър I". В лек виенски стил, предлага българска и европейска кухня.

Ресторант Hemingway. На метри от централната улица, винаги пълен, слави се с една от най-добрите винени листи в региона и музика на живо.

Арменският ресторант "Ереван" се отличава с автентичния за града дух.

Le Petit Paris. Френска кухня.

Още от Капитал