Smokini
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Smokini

Smokini

Нов ресторант с индустриален дизайн замени емблематичния за Пловдив "Чучура"

29978 прочитания

© Елена Калпакчиева


На мястото на пловдивския ресторант с традиционна кухня "Чучура", просъществувал повече от 35 години, вече се намира ново заведение, което стремглаво набира популярност - Smokini.

"През лятото го взехме под наем, като се наложи да бутнем изцяло вътрешната част, за да се разкрие един голям салон", казва Стоян Найденов, един от собствениците на новото заведение. Самият той е съосновател на компанията за технологични решения Touch Awesome, докато родителите му Атанас и Ваня Найденови от години са в ресторантьорския бранш.

Залите са две. Едната е с подчертано индустриален дизайн - голи сиви стени, метални решетки и лампи с нажежени жички. Другата част от Smokini носи повече "винтидж" усещане. Стените са декорирани с елементи като голям метален компас, направен от машинни части. Един по-приключенски стил. "Малко като два различни свята, в които искахме да представим различни усещания на крайния клиент. Груб индустриален стил и уютният, изпълнен със спомени", обяснява Стоян Найденов.

Автор: Елена Калпакчиева

На втория етаж се намира лятната градина, която собствениците планират да отворят идната пролет. Ресторантът стартира с 80 места.

Smokini е интересна комбинация за центъра на Пловдив, който обикновено таргетира потока от чужденци. Менюто включва експериментаторска кухня, както и интерпретации на традиционни български ястия. Концепцията на собствениците е да предлагат на клиентите си промени в менюто на всеки два-три месеца. В момента е актуално предложението гъши дроб с карамелизиран сезонен плод, свежа мента и кокосови кубчета (15.90 лв. за 150 г). Други по-интересни предложения са салатата със смокини и рокфор сирене (8.90 лв. за 300 г) и телешкото с карамелизирана тиква (18.96 лв. за 350 г). В менюто винаги ще има избор и на вегетариански и веган храни.

Автор: Елена Калпакчиева

"Смокини" е на ул. "Отец Паисий" 12 в Пловдив и работи от 11:00 до 00:00 ч. през цялата седмица.

Повече за заведението във Facebook и на официалния му сайт.

Други добри ресторанти в Пловдив:

"Паваж" е разположен в квартала на творческите индустрии "Капана". За вечеря е по-добре да направите резервация.

"Хеброс" е ресторант на годината на "Бакхус" и задължителна гурме спирка в Пловдив.

"Атлас" е нов. От есента заема ключова позиция на централната ул."Княз Александър I". В лек виенски стил, предлага българска и европейска кухня.

Ресторант Hemingway. На метри от централната улица, винаги пълен, слави се с една от най-добрите винени листи в региона и музика на живо.

Арменският ресторант "Ереван" се отличава с автентичния за града дух.

Le Petit Paris. Френска кухня."Хеброс" е ресторант на годината на "Бакхус" и задължителна гурме спирка в Пловдив.

"Атлас" е нов. От есента заема ключова позиция на централната ул. "Княз Александър I". В лек виенски стил, предлага българска и европейска кухня.

Ресторант Hemingway. На метри от централната улица, винаги пълен, слави се с една от най-добрите винени листи в региона и музика на живо.

Арменският ресторант "Ереван" се отличава с автентичния за града дух.

Le Petit Paris. Френска кухня.

На мястото на пловдивския ресторант с традиционна кухня "Чучура", просъществувал повече от 35 години, вече се намира ново заведение, което стремглаво набира популярност - Smokini.

"През лятото го взехме под наем, като се наложи да бутнем изцяло вътрешната част, за да се разкрие един голям салон", казва Стоян Найденов, един от собствениците на новото заведение. Самият той е съосновател на компанията за технологични решения Touch Awesome, докато родителите му Атанас и Ваня Найденови от години са в ресторантьорския бранш.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
  • 1
    zmuz avatar :-|
    zmuz

    Не ми хареса името Smokini. Трябваше да е с две "к" - Smokkini за да е по-благозвучно, също както прави нашият съотечественик в чужбина, примерно "Иванофф".

  • 2
    axw1446154493478316 avatar :-|
    Viktor Petrov

    Страхотен ресторант! Утре пак съм там.

  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "В момента е актуално предложението гъши дроб с карамелизиран сезонен плод, свежа мента и кокосови кубчета (15.90 лв. за 150 г)."

    Да ви е сладко елитарското ресторантче с вдъхновена от френския ексцентризъм кухня.

  • 4
    jordani avatar :-|
    jordani

    Пасажа от Хемингуей надолу май е копи пасте?

  • 5
    penchobrecheti avatar :-|
    penchobrecheti

    Този текст защо не е обозначен като реклама? Някога тук имаше полезни ревюта, това със сигурност не такова


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Мисли на glass

Мисли на glass

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK