Соцът revisited

Какво казва за настоящето ни все по-осезаемото навлизане на социалистическата естетика в заведенията

Каквото и да се е случило с родения през 1921 г. в село Помница Боян Петров Милтенов, сега членската му карта от Централния комитет на борците против фашизма е част от интериора на бар близо до бул. "Мария Луиза". Това не е кой знае колко изненадващо, тъй като соц естетиката е вече често срещана из заведенията в София - от табелки, артефакти до цялостни интериорни решения. И ако в литературата и киното засягането на теми от този период може да се възприеме като необходимо изговаряне на миналото, то заиграването със символите на комунизма в битов план е нещо съвсем друго.

Членската карта на Боян Милтенов е част от интериора в Com.Bar, в който погледът ви може да спре върху портрет на Енгелс, стари снимки, фотоапарати, значки, документи, плакат в рамки с думите на Георги Кирков "Победата на социализма е тъй вярна, тъй неизбежна, както изгряването на слънцето утре и вдругиден". Ако се усамотите с питие до входа, ще видите новия брой на "Работническо дело".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


15 коментара
 • ladinn

  Отвратителна и жалка тенденция. Това е все едно някой да реши да си отвори бар с препратки към нацизма - да си закачи портретчета на Хитлер и свастики навсякъде. Само че ще бъде разпнат, а в не малко страни и директно осъден. А соцът е дал милиони повече жертви от нацизма. Никакъв катарзис не е това - заблудени левичарчета, които никога не са подушвали соц, гледат през розовки очилца и си мечтаят за утопичен строй, смятайки че някой ще ги бръсне за нещо, а в действителност ще са сред първите озовали се в концлагерите.

 • 2
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Нека тези соц-носталгици пресъздадат атмосферата от социализма достоверно, без да изкривяват фактите. В такъв случай би трябвало (1) да национализират частните си заведения и да ги преотстъпят на общината; (2) да сервират само един вид бира с плуващи парцали в нея, върху покривки на мазни петна; (3) в менюто да се предлага само скара с гарнитура от изсъхнала нарязана краставица; (3) да позволят барманите им да ги крадат, така както са крали от оборота на държавните ресторанти в "доброто старо време". Тогава вече заведението ще бъде НАИСТИНА автентично социалистическо, без да се изкривяват или романтисизират фактите от този срамен период от нашата история.

 • 3
  kiro1234 avatar :-|
  kiro1234

  простотия си е това.

 • 4
  ladin avatar :-|
  ladinn

  До коментар [#2] от "karen_walker":

  Извънредно точно!

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Той се засмя и каза, че в крайна сметка няма по-жестоко отмъщение от това да принизиш една тоталитарна идеология и естетика до нивото на хипстърски кич."

 • 6
  n.youroukov avatar :-|
  Един препатил

  До коментар [#5] от "Георги Георгиев":

  "Човечеството се разделя с миналото си, смеейки се."

  Карл Маркс

 • 7
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  До коментар [#1] от "ladinn":

  точно така. целево бойкотирам такива заведения. върхът беше оня ден в кебапчийницата на малък български град, където на витрината имаше мини-постер "28 години без бай Тошо - и става все по-лошо". частник, разбира се. сълзливото томление по уродливата епоха на социализма и гоненето на зрелия комунизъм може да бъде възприемано единствено като отказ от разумно мислене и чувство за емпатия към жертвите на режима.

  интересното е, че най-после някой журналист е забелязал тенденцията. мислех си, че съм само аз.

 • 8
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  а ето това е потресаващо невежество и себезаблудителната надутост на западния човек, който дори не може да си представи:

  "Той се засмя и каза, че в крайна сметка няма по-жестоко отмъщение от това да принизиш една тоталитарна идеология и естетика до нивото на хипстърски кич. Вероятно е прав."

  не е прав, съвсем вероятно. искам да видя такъв бар, който по подобен начин принизява нацистката естетика и тоталитарна идеология до нивото на "хипстърски кич" на запад. защото нацизмът говори нещо на запад, хайде. подигравайте се де. искам да го видя в рамките на това наивистично съждение, по същия начин.

  просто някои неща или трябва да бъдат трезво помнени, за да не се повтарят, или пуснати в тоалетната на историята. поменуването им дори чрез заблудителния "хипстърски кич" е несериозно, безотговорно и има потенциал да репродуцира същите ценности, които осмива.

 • 9
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  До коментар [#6] от "Един препатил":

  а пък човечеството не може да се раздели с Карл Маркс.

 • 10
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  [quote#2:"karen_walker"]Тогава вече заведението ще бъде НАИСТИНА автентично социалистическо, [/quote]

  и като автентично социалистическо, ще умре от липса на клиенти, разчитайки на дотации на държавата. ето това е вулгарната парадоксалност в този тип естетика: може да си позволи да се заиграва свободно днес с нещо, което иначе не би ѝ позволило да съществува в сегашния му вид.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал