"Златна" палма

За вредите от палмовото масло, което е почти навсякъде

Shutterstock    ©  Shutterstock

Темата накратко

- Палмовото масло е разпространена съставка и на българския пазар, въпреки че консумацията му води до сериозни здравословни рискове.

- Поради ниската цена на суровината тя е изключително доходоносна и така продукцията се увеличава с всяка изминала година.

- Палмовите плантации са основните отговорници за екологичната катастрофа в дъждовните гори.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • m17
  • - 32
  • + 13

  Поредната манджа с грозе - нарочваме един продукт за вреден според "устойчиво мислещите изследователи и активисти" т.е анонимни форумни тролове и/или истерични некомпетентници.
  И за по-силно внушение намесваме "тежката корупция". Сякаш палмовото масло причинява корупция.
  Но ето тези глупости вече са подигравка с интелекта на читателя: "Всички ние дишаме въздуха, който горите пречистват, a изсичането и опожаряването им допринасят за около 20% от световните емисии"
  За сведение на автора, палмите също са дървета и пречистват въздуха СЪЩО толкова добре като девствената дъждовна гора.
  И още едно сведение - над 80% от СО2 се консумира от окенските водорасли т.е дори да изсечем цялата растителност на тази земя и редовно да плевим всяка тревичка, нивата на кислород и СО2 няма да се променят драматично.

  Нередност?
 • 2
  kanasubigi avatar :-|
  Канасубиги
  • - 4
  • + 16

  Малко ще опростя - колкото по-трудно се извлича суровината, толкова по-трудно за преработване от организма, следователно и по-вредно. Мас, зехтин, олио... В този ред Същото е и със захарта. Кафявата е натурална, а бялата рафинирана (един вид "втора цедка". А индустрията си кара на глюкозо-фруктоза (еквивалента на палмовото и рапично олио) пп: първия коментирал - с твоя интелект, така като гледам, по цял ден си бродиш обиден

  Нередност?
 • 3
  toshiro avatar :-|
  Lazar Petrov
  • - 2
  • + 14

  Няма почистващ препарат или козметичен такъв без основния пенител СЛЕС, който се прави от палмово масло. Като в натуралната козметика и био препаратите или т.н. Есолейбъл и други основни суровини са от палмово масло. Алтернативата са на база парафини от нефт. Колкото повече ставаме еко , толкова повече отиваме към палмови деривати. Те са без алтернатива, другият варианти до осапунявами животински мазнини.

  Нередност?
 • 4
  zmuz avatar :-|
  zmuz
  • - 2
  • + 13

  "При процеса на производство палмовото масло обикновено се рафинира, тоест обработва се с химикали и топлина."

  Това е есенцията. Всички видове масла/мазнини, които се извличат чрез химически процеси са проблематични за човешкия организъм. Естествени мазнини/масла са онези, които се добиват чрез механическо пресиране и нищо повече (слънчоглед и маслини, примерно - нерафинирано). Маслото от мляко също е натурален продукт - добива се по чисто механичен начин.

  Не мога да разбера защо на горните три коментара са наблъскали минуси, всичко изразено в тях се базира на факти, а не на емоции.

  Нередност?
 • ruth_r
  • - 1
  • + 8

  До коментар [#1] от "m17":

  По-некомпетентно мнение от първото скоро не бях чела! Това за водораслите няма да го коментирам, защото от водорасли не разбирам, въпреки че според мен явно мноооого сте се заблудили в интерпретацията на информация, от която явно и вие не разбирате. Но да ми обяснявате с непоколебима увереност, че палмата усвоява СО2 по същия начин както всяко друго дърво, просто ме вкара в тотален потрес!!! Като инженер лесовъд от дървета поне разбирам. Ще се опитам да обясня по възможно най-лесния за разбиране начин. 1. Всяко дърво си има неговите нужди, капацитет и специфики, т.е. различните видове дървета често доста се различават едно от друго по тези неща, макар за обикновените хора те да са просто дървета ( така както всички хора са хора, ама едни ядат повече от други, едни са с по-голям умствен капацитет от други, едни са по-тъмнокожи от други и т.н.). В този ред на мисли, различните дървета имат нужда да усвояват различно количество СО2 в зависимост от своите нужди. Например едно голямо дърво с широка и добре развита корона и много на брой листа има нужда от повече СО2 от едно дребно дърво с няколко големи и гладки листа, каквито са палмите (повърхността на първото е по-голяма). Следователно просто е глупаво да сравнявате капацитета на палмата с този на повечето дървета от гъстите индонезийски гори. Но ако казаното до тук не ви звучи достоверно, ето ви още нещо:2. Авторът на статията не просто сравнява палмата с другите дървета, а палмовие плантации с гъстите индонезийски гори. Сега потърсете в гугъл снимки на палмови плантации и на естествени индонезийски гори. Ако разбирате от гори веднага ще ви направи впечатление, че палмовите плантации са рехави, там има само палми, подредени в редове на големи отстояния една от друга, и между тях само малко трева. Естествените индонезийски гори от своя страна са гъсти и там се наблюдават етажи - отдолу има трева и мъх, после ниски растения като папрат, храсти, после ниски дървета, по-високи дървета и най-високи дървета. Т.е. на единица площ в горите има мнооого повече растения и площ за усвояване на СО2, отколкото в изкуствено създадени плантации (както знаете за наличието на кислород в една стая има значение дали са затворени 2 човека или 50 човека !!!) 3. Плантациите не са гори, а насаждения с производствен цикъл - т.е. през по-голямата част от времето дърветата там са млади докато достигнат определена зрялост, след което се подменят с нови, а това отново води до понижен капацитет за преработване на СО2. Та не се изказвайте високопарно за нещата, които не разбирате, само и само за да сте в опозиция. Първо мислете и се интересувайте от механизмите на работа на нещата.

  Нередност?
 • 6
  jordani avatar :-P
  jordani
  • - 1
  • + 3

  Авторката, грешна ти е цената за слънчогледовото олио. Indexmundi не са достоверен източник, нито пък Каргил изнасят сл.масло. А да цитираш цена на палмови фючърси... Там някъде те загубих. Нали, защото, очаквам че чета икономически всекидневник, а не еко био органик фитнес брошура. А и основната причина да се използва масово палмово в индустрията не е цената, поне не само. Температура, религия, еко-талибани (биогорива), вкус- четирите основни причини. Цената е после.

  Нередност?
 • 7
  m17 avatar :-|
  m17
  • - 2
  • + 3

  До коментар [#5] от "ruth_r":

  Ето поредния пишман-лесовъд, изкретал с тройки в Лесото, но твърдо убеден в собствените си величие. Ще повторя неща които е трабвало да разберете още в средното училище. ВСИЧКИЯ кислород на тази земя се е появил от фотосинтезата на синьо-зелените водорасли които са се появили преди 2.5-3 милиарда. И за 3 милиарда години е достигнал сегашните 20%. Различните видове дървета преработват разлино количество СО2 но всички без изключение, повтарям без изключение го ползват за фотосинтеза. От което следва че ползват много повече СО2 докато растат. Разбира се декар млади палми едва ли са равни на декар тропическа гора но потребяват хиляди пъти повече от декар ливада например.

  Нередност?
 • 8
  b_stavrev avatar :-|
  Boris
  • - 2
  • + 5

  До коментар [#1] от "m17":

  "Брато", ти си обикновен късоглед олигофрен

  Нередност?
 • 9
  m17 avatar :-|
  m17
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#8] от "Boris":

  Брато, съжалавам че трябва да ти го кажа но ти си обикновем малоумник.

  Нередност?
 • 10
  drug avatar :-|
  реалист
  • + 5

  До коментар [#4] от "zmuz":
  Течните растителни масла, в общ вид ОЛИО , се рафинират за да отпаднат белтъчните и др. остатъци при пресоването, които имат кратък срок на лагеруване и бързо довеждат мазнината до гранясване и неизползваемост, а и също, дават силен вкус на първичния плод в ястията. Зехтините имат най- дълъг срок на склад и затова могат търговски да се използват студено пресовани. За да се вдигне рандеманът на пресоването, от кюспето, при студеното пресоване и костилките , чрез рафиниране мазнината се доизсмуква и се получава зехтин тип „Помаче“. Студено пресованото слънчогледово олио, гранясва бързо и става неупотребимо, затова се използва предимно рафинирано.Течните масла не се рафинират с химикали, които променят характера на маслото. Технологията на рафиниране е следната: Чрез шнекови преси от плода се получава първично пресовано олио, зехтин или др.наречени Шарлан.Той се прекарва през филтри, през, които се прецежда, главно олиото. За да се елиминират малкото минали белтъчини и др. остатъци, които гранясват, олиото се разрежда с разтворител ( нискооктанов много лек бензин) и се прецежда отново през по- ситни молекулярни филтри, с което се постига, 100% чист, маслен разтвор. След това, разтвора се дестилира във вакуумна камера , като разтворителя се изпарява и изпомпва и след кондензацията му ,се използва многократно, а в камерата остава рафинирано от белтъци 100%-во Олио. Прави се анализ за остатъчни въглеводороди от разтворителя. Процеса е с голям рандеман. Нищо от грубите или водоразтворими остатъци и белтъци не остава. Отпадъчната маса- Кюспе и утайки, се използва за храна на животни. Въпреки чистотата му, в Олиото, за по-голяма трайност, се добавят консерванти, витамини и др., същите се добавят и в студ. Прес. Зехтини. За Палмовото масло, не знам как се рафинира.
  По въпроса за палмовото масло има и др. мнения, някои и с конспиративен елемент, ето линкове.
  http://www.bb-team.org/articles/3400_palmovo-maslo
  http://vitasportmedika.com/uslugi/hranene-i-dietetika/istinata-za-palmovoto-maslo/

  Нередност?
Нов коментар