"Златна" палма
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Златна" палма

Shutterstock

"Златна" палма

За вредите от палмовото масло, което е почти навсякъде

47066 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Темата накратко

- Палмовото масло е разпространена съставка и на българския пазар, въпреки че консумацията му води до сериозни здравословни рискове.

- Поради ниската цена на суровината тя е изключително доходоносна и така продукцията се увеличава с всяка изминала година.

- Палмовите плантации са основните отговорници за екологичната катастрофа в дъждовните гори.
Колко струва суровината
Автор: Капитал

Движехме се по прав като конец път, сред безкрайна гора от палмови дървета. Бяхме попаднали във футуристична мрежа от ръждивочервени, разкаляни пътища и конвейерни дървета, а усещането беше за нещо неестествено и тревожно.

Впоследствие разбрах, че това е една от стотиците големи палмови плантации в индонезийската част на о. Борнео, познат и като Калимантан. Индонезия е най-големият производител на палмово масло в света, а за целта всяка година се обезлесяват хиляди хектари дъждовна гора. В замяна застрашени видове като орангутаните се приближават все повече до границата на изчезване, местните хора губят поминъка си, в атмосферата се освобождава все повече въглероден диоксид, а палмовото масло задръства артериите ни.

Всичко това може да изглежда като чужд, далечен проблем, все пак Индонезия е на близо 10 000 км от България. Само че ЕС е един от най-големите потребители на палмово масло, като за 2015 г. на територията му са внесени 47.9% от произведеното палмово масло (по данни на European Palm Oil Alliance). От друга стана, дъждовната гора си има всеизвестен прякор – белите дробове на Земята. Всички ние дишаме въздуха, който горите пречистват, a изсичането и опожаряването им допринасят за около 20% от световните емисии на въглероден диоксид (CO2). Като добавим и здравословните проблеми, до които води консумацията на палмово масло, се оказва, че въпреки липсата на собствени палми България е пряко засегната от плантациите.

Как влияе палмовото масло при консумация?

От една страна, палмовото масло има малко трансмазнини, съдържа антиоксиданти, както и витамини А и Е, което често се цитира в статии и изследвания, които подкрепят употребата му. От друга страна обаче, то съдържа голямо количество наситени мазнини (49 г наситена мазнина за 100 г продукт), които представляват сериозен риск за сърдечно-съдовата система. Освен това консумацията на палмитинова киселина, която съставлява 44% oт палмовото масло, увеличава нивото на т.нар. лош холестерол за сметка на "добрия".

При процеса на производство палмовото масло обикновено се рафинира, тоест обработва се с химикали и топлина. Този процес намалява полезните му качества и го прави трудно смилаемо. Така консумацията на палмово масло води до усещане за ситост, дори тежест, но в същото време организмът не може да набави необходимите му вещества.

В някои случаи палмовото масло се окислява, за да бъдат подобрени неговите вкусови качества. Консумацията на такова масло обаче води до риск от появата на биохимичен дисбаланс в организма.

И ако това не е достатъчно, приемът на палмово масло има кръвосъсирващ ефект, което ще рече, че намалява ефекта от лекарства като аспирин и ибупрофен.

Източник: Shutterstock

Кои храни съдържат палмово масло?

След като станах свидетел на екологичния смут, който палмовите плантации сеят, ми се прииска да разбера как и дали изобщо палмовото масло влияе на родното ежедневие.

Започнах, като прекарах часове в магазин от голяма верига за хранителни стоки. Рових се из етикетите с информация за съдържанието на продуктите, за да открия, че палмовото масло присъства като съставка почти неизменно при козметиката, почистващите препарати и преработените храни - тези, които са отдалечени от естествения си, свеж вид, за удобство или подобряване на вкуса.

Сред най-разпространените продукти, които съдържат палмово масло, са: захарни изделия, полуфабрикати, сосове като горчица и кетчуп, бульони, маргарин, тестени изделия и сухари, украси за сладкарската промишленост, полуготови спагети, чипсове и снаксове, инстантно кафе, сметана и подсладители, солети, фъстъчено масло, мляко и млечни продукти, декоративна козметика, почистващи препарати, препарати за лична хигиена.

Ако се загледате в етикетите на някои от любимите си храни, вероятно веднага ще забележите палмово масло сред съставките им. За никого не е тайна, че чипсовете и желираните бонбони са вредни по ред причини, но неприятната изненада е да разберете, че голяма част от продуктите, рекламирани като здравословни или детски, също съдържат палмово масло.

Основните причини палмовото масло да се е настанило толкова нашироко в супермаркетите ни са три:

1. В сравнение с други мазнини, които могат да бъдат използвани в хранително-вкусовата промишленост, палмовото масло е с най-ниска цена.

2. Палмовото масло се произвежда бързо и печалбите за плантациите са значителни, но често са замесени корупционни схеми.

На палмовото масло се пада близо 50-процентов дял от световния пазар на масла, използвани в хранителната промишленост, а Индонезия произвежда около половината от това количество. Целият остров Борнео, който се дели между Индонезия, Малайзия и Бруней, произвежда 90% от палмовото масло в света. Според данни на ООН печалбите от палмово масло в Индонезия са на трето място след тези от въглища и петрол, а всяка година се поставят нови, по-високи квоти. През 2009 г. индонезийското правителство приема програма, според която до 2020 г. производството да се увеличи от 20 на 40 милиона тона годишно. В световен мащаб приходите от палмово масло за 2015 г. възлизат на 65.73 милиарда щатски долара, а до 2021 г. се очаква да нараснат на 92.84 милиарда (по данни на Zion Market Research).

От друга страна, Индонезия се слави с тежката си корупционна мрежа. За съжаление това беше не просто любима тема за раздумка на всеки индонезиец, когото срещнах по време на двумесечния си престой в страната. Според доклад на Агенцията за разследване на екологичните проблеми (Environmental Investigation Agency) през 2014 г. 80% от продукцията на палмово масло е била в разрез със законодателството.

3. Използването и отглеждането на палмово масло предизвикват ожесточена полемика.

Както и при други индустрии, които предизвикват екологични и здравословни тревоги, по темата за палмовото масло също има полярни мнения. Намират се научни и журналистически материали, които върло защитават суровината, въпреки че Световната здравна организация съветва да се избягва консумацията на палмово масло, а природозащитни организации от години се опитват да привлекат вниманието ни към екологичния крах, който плантациите създават.

Въпреки че Индонезия заема едва 1.3% от територията на планетата, сред дивата й природа живеят цели 17% от световните животински видове. Според данни на организацията WWF джунглите на Борнео са дом на 44 вида бозайници, 37 вида птици и 19 вида риби, които са ендемични – намират се единствено там. Въпреки това дъждовната гора, която е животоподдържаща за цялото това биоразнообразие, бързо намалява. Докато през 1973 г. 75% от острова е бил залесен, до 2010 г. този процент спада на 30% (по данни на Plos One).

Източник: Shutterstock

Палмовите плантации имат основен принос за този процес, а обезлесяването често се случва чрез палежи като по-лесен и евтин вариант. Именно пожарите са най-сериозната заплаха пред орангутаните, които живеят единствено в Индонезия и Малайзия и с които делим 97% от ДНК-то си. Също като нас невръстните орангутани имат нужда от грижа, поради което женските раждат едва веднъж на 5-7 години. Сам по себе си дългият размножителен цикъл прави орангутаните крехки създания. От друга страна, обезлесяването унищожава домовете и източниците им на храна, като така ги превръща в застрашен от изчезване вид. А поради високото съдържание на мазнина в козината на орангутаните пожарите са пагубни за тях. Представители на неправителствената организация International Animal Rescue, с които се срещнах в Индонезия, ми разказаха как периодично се налага да спасяват орангутани от горящата джунгла и да ги лекуват от тежки изгаряния. Същото се случва и с други ендемични видове като дългоносата маймуни и слънчевата мечка.

Местното население също е ощетено от палмовите корпорации. Повечето хора в този район нямат образование – препитават се от земеделие и риболов. От International Animal Rescue разказаха как старейшините, мотивирани от подкупи, убеждават селското население да продава земята си на плантациите. След като месните хора на бърза ръка изхарчат парите от продажбата, остават без поминък, освен ако не започнат да полагат тежък и нископлатен труд в плантациите.

Колкото и да е разпространено палмовото масло, все пак сравнително лесно можете да го изхвърлите от живота си. Само с няколко бързи промени в потребителските си навици можем да направим скок към позитивна личностна и глобална промяна.

Четири начина да намалите потреблението на палмово масло:

- Избягвайте храни, в чието съдържание фигурират палмово масло/палмов олеин. Повечето типове продукти имат здравословни алтернативи, с подобни вкусови качества.

- Купувайте си пресни продукти, които не са изкуствено преработени. - Приготвяйте любимите си ястия у дома – така ще избегнете и много други вредни съставки.

- Изберете веган козметика и почистващи препарати.

Източник: Shutterstock
Д-р Лили Грудева, специалист по хранене и диетика, към УМБАЛ "Св. Марина", Варна

Какви са най-съществените здравословни рискове при консумация на палмово масло?

- Палмитиновата киселина, която е негов основен елемент, се свързва с най-опасните неинфекциозни заболявания - тези на сърдечно-съдовата система. За съжаление палмово масло се добавя и към храни, които така или иначе съдържат палмитинова киселина.

Палмовото масло има много плътна структура и висока точка на топене (490С), поради което ензимите в човешкия организъм не могат да го разградят. Това води до затлъстяване, а може да предизвика и чернодробна стеатоза - омазняване на черния дроб.

Счита се, че палмовата мазнина стои в основата на все по-разпространения захарен диабет тип 2.

Също така отскоро се знае, че палмовото масло предизвиква зависимост, тъй като прекомерната употреба се намесва в химичните процеси на мозъка.

Всичко това стана повод Световната здравна организация да класифицира палмовото масло като потенциално опасен продукт.

Може ли палмовото масло да бъде полезно?

- Ако можем все пак да говорим за полезни качества, това са съдържанието на витамин Е, витамин А и каротиноиди. Но те могат да се набавят от плодове, зеленчуци, семена и ядки.

С какво можем да заменим палмовото масло, така че да се храним здравословно?

- Здравословните мазнини са жизненоважни за човешкия организъм. Можем да си ги набавим, като консумираме студено пресован зехтин, ленено масло, рапично масло,кокосово масло и мазнини от ядки, семена, авокадо, орехи.

Полезните мазнини от животински произход са риби като сьомга, пъстърва, скумрия, риба тон.

Има ли еко палмово масло

През 2004 г. е основана организацията RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), която твърди, че сертифицира екологично чисто палмово масло. Въпреки това сред устойчиво мислещите изследователи и активисти е популярна тезата, че не съществува палмово масло, което да е био или еко. Причините за това са няколко:

- Палмовите плантации се развиват най-добре в екваториалните региони, на мястото на дъждовната гора. Така, дори да заемат обезлесени преди години райони, те спират възстановяването на белите дробове на планетата.

- RSPO не забранява унищожаването на дъждовните гори.

- Според UCS (Union of Concerned Scientists) RSPO предпазва единствено площите, категоризирани като зона с висока консервационна стойност, без да предостави международно признати критерии за този термин.

- Държави, в които се отглежда палмово масло (Индонезия, Малайзия, Тайланд, Колумбия, Нигерия, Еквадор, Гватемала, Папуа Нова Гвинея), се славят с широко разпространената си корупция, което поставя под съмнение спазването на рамките, зададени от RSPO.

Темата накратко

- Палмовото масло е разпространена съставка и на българския пазар, въпреки че консумацията му води до сериозни здравословни рискове.

- Поради ниската цена на суровината тя е изключително доходоносна и така продукцията се увеличава с всяка изминала година.

- Палмовите плантации са основните отговорници за екологичната катастрофа в дъждовните гори.
Колко струва суровината
Автор: Капитал

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • m17

  Поредната манджа с грозе - нарочваме един продукт за вреден според "устойчиво мислещите изследователи и активисти" т.е анонимни форумни тролове и/или истерични некомпетентници.
  И за по-силно внушение намесваме "тежката корупция". Сякаш палмовото масло причинява корупция.
  Но ето тези глупости вече са подигравка с интелекта на читателя: "Всички ние дишаме въздуха, който горите пречистват, a изсичането и опожаряването им допринасят за около 20% от световните емисии"
  За сведение на автора, палмите също са дървета и пречистват въздуха СЪЩО толкова добре като девствената дъждовна гора.
  И още едно сведение - над 80% от СО2 се консумира от окенските водорасли т.е дори да изсечем цялата растителност на тази земя и редовно да плевим всяка тревичка, нивата на кислород и СО2 няма да се променят драматично.

 • 2
  kanasubigi avatar :-|
  Канасубиги

  Малко ще опростя - колкото по-трудно се извлича суровината, толкова по-трудно за преработване от организма, следователно и по-вредно. Мас, зехтин, олио... В този ред Същото е и със захарта. Кафявата е натурална, а бялата рафинирана (един вид "втора цедка". А индустрията си кара на глюкозо-фруктоза (еквивалента на палмовото и рапично олио) пп: първия коментирал - с твоя интелект, така като гледам, по цял ден си бродиш обиден

 • 3
  toshiro avatar :-|
  Lazar Petrov

  Няма почистващ препарат или козметичен такъв без основния пенител СЛЕС, който се прави от палмово масло. Като в натуралната козметика и био препаратите или т.н. Есолейбъл и други основни суровини са от палмово масло. Алтернативата са на база парафини от нефт. Колкото повече ставаме еко , толкова повече отиваме към палмови деривати. Те са без алтернатива, другият варианти до осапунявами животински мазнини.

 • 4
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  "При процеса на производство палмовото масло обикновено се рафинира, тоест обработва се с химикали и топлина."

  Това е есенцията. Всички видове масла/мазнини, които се извличат чрез химически процеси са проблематични за човешкия организъм. Естествени мазнини/масла са онези, които се добиват чрез механическо пресиране и нищо повече (слънчоглед и маслини, примерно - нерафинирано). Маслото от мляко също е натурален продукт - добива се по чисто механичен начин.

  Не мога да разбера защо на горните три коментара са наблъскали минуси, всичко изразено в тях се базира на факти, а не на емоции.

 • ruth_r

  До коментар [#1] от "m17":

  По-некомпетентно мнение от първото скоро не бях чела! Това за водораслите няма да го коментирам, защото от водорасли не разбирам, въпреки че според мен явно мноооого сте се заблудили в интерпретацията на информация, от която явно и вие не разбирате. Но да ми обяснявате с непоколебима увереност, че палмата усвоява СО2 по същия начин както всяко друго дърво, просто ме вкара в тотален потрес!!! Като инженер лесовъд от дървета поне разбирам. Ще се опитам да обясня по възможно най-лесния за разбиране начин. 1. Всяко дърво си има неговите нужди, капацитет и специфики, т.е. различните видове дървета често доста се различават едно от друго по тези неща, макар за обикновените хора те да са просто дървета ( така както всички хора са хора, ама едни ядат повече от други, едни са с по-голям умствен капацитет от други, едни са по-тъмнокожи от други и т.н.). В този ред на мисли, различните дървета имат нужда да усвояват различно количество СО2 в зависимост от своите нужди. Например едно голямо дърво с широка и добре развита корона и много на брой листа има нужда от повече СО2 от едно дребно дърво с няколко големи и гладки листа, каквито са палмите (повърхността на първото е по-голяма). Следователно просто е глупаво да сравнявате капацитета на палмата с този на повечето дървета от гъстите индонезийски гори. Но ако казаното до тук не ви звучи достоверно, ето ви още нещо:2. Авторът на статията не просто сравнява палмата с другите дървета, а палмовие плантации с гъстите индонезийски гори. Сега потърсете в гугъл снимки на палмови плантации и на естествени индонезийски гори. Ако разбирате от гори веднага ще ви направи впечатление, че палмовите плантации са рехави, там има само палми, подредени в редове на големи отстояния една от друга, и между тях само малко трева. Естествените индонезийски гори от своя страна са гъсти и там се наблюдават етажи - отдолу има трева и мъх, после ниски растения като папрат, храсти, после ниски дървета, по-високи дървета и най-високи дървета. Т.е. на единица площ в горите има мнооого повече растения и площ за усвояване на СО2, отколкото в изкуствено създадени плантации (както знаете за наличието на кислород в една стая има значение дали са затворени 2 човека или 50 човека !!!) 3. Плантациите не са гори, а насаждения с производствен цикъл - т.е. през по-голямата част от времето дърветата там са млади докато достигнат определена зрялост, след което се подменят с нови, а това отново води до понижен капацитет за преработване на СО2. Та не се изказвайте високопарно за нещата, които не разбирате, само и само за да сте в опозиция. Първо мислете и се интересувайте от механизмите на работа на нещата.

 • 6
  jordani avatar :-P
  jordani

  Авторката, грешна ти е цената за слънчогледовото олио. Indexmundi не са достоверен източник, нито пък Каргил изнасят сл.масло. А да цитираш цена на палмови фючърси... Там някъде те загубих. Нали, защото, очаквам че чета икономически всекидневник, а не еко био органик фитнес брошура. А и основната причина да се използва масово палмово в индустрията не е цената, поне не само. Температура, религия, еко-талибани (биогорива), вкус- четирите основни причини. Цената е после.

 • 7
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#5] от "ruth_r":

  Ето поредния пишман-лесовъд, изкретал с тройки в Лесото, но твърдо убеден в собствените си величие. Ще повторя неща които е трабвало да разберете още в средното училище. ВСИЧКИЯ кислород на тази земя се е появил от фотосинтезата на синьо-зелените водорасли които са се появили преди 2.5-3 милиарда. И за 3 милиарда години е достигнал сегашните 20%. Различните видове дървета преработват разлино количество СО2 но всички без изключение, повтарям без изключение го ползват за фотосинтеза. От което следва че ползват много повече СО2 докато растат. Разбира се декар млади палми едва ли са равни на декар тропическа гора но потребяват хиляди пъти повече от декар ливада например.

 • 8
  stafref avatar :-|
  Boris

  До коментар [#1] от "m17":

  "Брато", ти си обикновен късоглед олигофрен

 • 9
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#8] от "Boris":

  Брато, съжалавам че трябва да ти го кажа но ти си обикновем малоумник.

 • 10
  drug avatar :-|
  реалист

  До коментар [#4] от "zmuz":
  Течните растителни масла, в общ вид ОЛИО , се рафинират за да отпаднат белтъчните и др. остатъци при пресоването, които имат кратък срок на лагеруване и бързо довеждат мазнината до гранясване и неизползваемост, а и също, дават силен вкус на първичния плод в ястията. Зехтините имат най- дълъг срок на склад и затова могат търговски да се използват студено пресовани. За да се вдигне рандеманът на пресоването, от кюспето, при студеното пресоване и костилките , чрез рафиниране мазнината се доизсмуква и се получава зехтин тип „Помаче“. Студено пресованото слънчогледово олио, гранясва бързо и става неупотребимо, затова се използва предимно рафинирано.Течните масла не се рафинират с химикали, които променят характера на маслото. Технологията на рафиниране е следната: Чрез шнекови преси от плода се получава първично пресовано олио, зехтин или др.наречени Шарлан.Той се прекарва през филтри, през, които се прецежда, главно олиото. За да се елиминират малкото минали белтъчини и др. остатъци, които гранясват, олиото се разрежда с разтворител ( нискооктанов много лек бензин) и се прецежда отново през по- ситни молекулярни филтри, с което се постига, 100% чист, маслен разтвор. След това, разтвора се дестилира във вакуумна камера , като разтворителя се изпарява и изпомпва и след кондензацията му ,се използва многократно, а в камерата остава рафинирано от белтъци 100%-во Олио. Прави се анализ за остатъчни въглеводороди от разтворителя. Процеса е с голям рандеман. Нищо от грубите или водоразтворими остатъци и белтъци не остава. Отпадъчната маса- Кюспе и утайки, се използва за храна на животни. Въпреки чистотата му, в Олиото, за по-голяма трайност, се добавят консерванти, витамини и др., същите се добавят и в студ. Прес. Зехтини. За Палмовото масло, не знам как се рафинира.
  По въпроса за палмовото масло има и др. мнения, някои и с конспиративен елемент, ето линкове.
  http://www.bb-team.org/articles/3400_palmovo-maslo
  http://vitasportmedika.com/uslugi/hranene-i-dietetika/istinata-za-palmovoto-maslo/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Другата Варшава

Другата Варшава

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK