Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Неща

13 24 фев 2017, 9:00, 45880 прочитания

"Златна" палма

За вредите от палмовото масло, което е почти навсякъде

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Темата накратко
- Палмовото масло е разпространена съставка и на българския пазар, въпреки че консумацията му води до сериозни здравословни рискове.

- Поради ниската цена на суровината тя е изключително доходоносна и така продукцията се увеличава с всяка изминала година.

- Палмовите плантации са основните отговорници за екологичната катастрофа в дъждовните гори.

Инфографика

Колко струва суровината

Увеличаване

Движехме се по прав като конец път, сред безкрайна гора от палмови дървета. Бяхме попаднали във футуристична мрежа от ръждивочервени, разкаляни пътища и конвейерни дървета, а усещането беше за нещо неестествено и тревожно.

Впоследствие разбрах, че това е една от стотиците големи палмови плантации в индонезийската част на о. Борнео, познат и като Калимантан. Индонезия е най-големият производител на палмово масло в света, а за целта всяка година се обезлесяват хиляди хектари дъждовна гора. В замяна застрашени видове като орангутаните се приближават все повече до границата на изчезване, местните хора губят поминъка си, в атмосферата се освобождава все повече въглероден диоксид, а палмовото масло задръства артериите ни.


Всичко това може да изглежда като чужд, далечен проблем, все пак Индонезия е на близо 10 000 км от България. Само че ЕС е един от най-големите потребители на палмово масло, като за 2015 г. на територията му са внесени 47.9% от произведеното палмово масло (по данни на European Palm Oil Alliance). От друга стана, дъждовната гора си има всеизвестен прякор – белите дробове на Земята. Всички ние дишаме въздуха, който горите пречистват, a изсичането и опожаряването им допринасят за около 20% от световните емисии на въглероден диоксид (CO2). Като добавим и здравословните проблеми, до които води консумацията на палмово масло, се оказва, че въпреки липсата на собствени палми България е пряко засегната от плантациите.

Как влияе палмовото масло при консумация?

От една страна, палмовото масло има малко трансмазнини, съдържа антиоксиданти, както и витамини А и Е, което често се цитира в статии и изследвания, които подкрепят употребата му. От друга страна обаче, то съдържа голямо количество наситени мазнини (49 г наситена мазнина за 100 г продукт), които представляват сериозен риск за сърдечно-съдовата система. Освен това консумацията на палмитинова киселина, която съставлява 44% oт палмовото масло, увеличава нивото на т.нар. лош холестерол за сметка на "добрия".При процеса на производство палмовото масло обикновено се рафинира, тоест обработва се с химикали и топлина. Този процес намалява полезните му качества и го прави трудно смилаемо. Така консумацията на палмово масло води до усещане за ситост, дори тежест, но в същото време организмът не може да набави необходимите му вещества.

В някои случаи палмовото масло се окислява, за да бъдат подобрени неговите вкусови качества. Консумацията на такова масло обаче води до риск от появата на биохимичен дисбаланс в организма.

И ако това не е достатъчно, приемът на палмово масло има кръвосъсирващ ефект, което ще рече, че намалява ефекта от лекарства като аспирин и ибупрофен.

Илюстрация


Кои храни съдържат палмово масло?

След като станах свидетел на екологичния смут, който палмовите плантации сеят, ми се прииска да разбера как и дали изобщо палмовото масло влияе на родното ежедневие.

Започнах, като прекарах часове в магазин от голяма верига за хранителни стоки. Рових се из етикетите с информация за съдържанието на продуктите, за да открия, че палмовото масло присъства като съставка почти неизменно при козметиката, почистващите препарати и преработените храни - тези, които са отдалечени от естествения си, свеж вид, за удобство или подобряване на вкуса.

Сред най-разпространените продукти, които съдържат палмово масло, са: захарни изделия, полуфабрикати, сосове като горчица и кетчуп, бульони, маргарин, тестени изделия и сухари, украси за сладкарската промишленост, полуготови спагети, чипсове и снаксове, инстантно кафе, сметана и подсладители, солети, фъстъчено масло, мляко и млечни продукти, декоративна козметика, почистващи препарати, препарати за лична хигиена.

Ако се загледате в етикетите на някои от любимите си храни, вероятно веднага ще забележите палмово масло сред съставките им. За никого не е тайна, че чипсовете и желираните бонбони са вредни по ред причини, но неприятната изненада е да разберете, че голяма част от продуктите, рекламирани като здравословни или детски, също съдържат палмово масло.

Основните причини палмовото масло да се е настанило толкова нашироко в супермаркетите ни са три:

1. В сравнение с други мазнини, които могат да бъдат използвани в хранително-вкусовата промишленост, палмовото масло е с най-ниска цена.

2. Палмовото масло се произвежда бързо и печалбите за плантациите са значителни, но често са замесени корупционни схеми.

На палмовото масло се пада близо 50-процентов дял от световния пазар на масла, използвани в хранителната промишленост, а Индонезия произвежда около половината от това количество. Целият остров Борнео, който се дели между Индонезия, Малайзия и Бруней, произвежда 90% от палмовото масло в света. Според данни на ООН печалбите от палмово масло в Индонезия са на трето място след тези от въглища и петрол, а всяка година се поставят нови, по-високи квоти. През 2009 г. индонезийското правителство приема програма, според която до 2020 г. производството да се увеличи от 20 на 40 милиона тона годишно. В световен мащаб приходите от палмово масло за 2015 г. възлизат на 65.73 милиарда щатски долара, а до 2021 г. се очаква да нараснат на 92.84 милиарда (по данни на Zion Market Research).

От друга страна, Индонезия се слави с тежката си корупционна мрежа. За съжаление това беше не просто любима тема за раздумка на всеки индонезиец, когото срещнах по време на двумесечния си престой в страната. Според доклад на Агенцията за разследване на екологичните проблеми (Environmental Investigation Agency) през 2014 г. 80% от продукцията на палмово масло е била в разрез със законодателството.

3. Използването и отглеждането на палмово масло предизвикват ожесточена полемика.

Както и при други индустрии, които предизвикват екологични и здравословни тревоги, по темата за палмовото масло също има полярни мнения. Намират се научни и журналистически материали, които върло защитават суровината, въпреки че Световната здравна организация съветва да се избягва консумацията на палмово масло, а природозащитни организации от години се опитват да привлекат вниманието ни към екологичния крах, който плантациите създават.

Въпреки че Индонезия заема едва 1.3% от територията на планетата, сред дивата й природа живеят цели 17% от световните животински видове. Според данни на организацията WWF джунглите на Борнео са дом на 44 вида бозайници, 37 вида птици и 19 вида риби, които са ендемични – намират се единствено там. Въпреки това дъждовната гора, която е животоподдържаща за цялото това биоразнообразие, бързо намалява. Докато през 1973 г. 75% от острова е бил залесен, до 2010 г. този процент спада на 30% (по данни на Plos One).

Илюстрация

Палмовите плантации имат основен принос за този процес, а обезлесяването често се случва чрез палежи като по-лесен и евтин вариант. Именно пожарите са най-сериозната заплаха пред орангутаните, които живеят единствено в Индонезия и Малайзия и с които делим 97% от ДНК-то си. Също като нас невръстните орангутани имат нужда от грижа, поради което женските раждат едва веднъж на 5-7 години. Сам по себе си дългият размножителен цикъл прави орангутаните крехки създания. От друга страна, обезлесяването унищожава домовете и източниците им на храна, като така ги превръща в застрашен от изчезване вид. А поради високото съдържание на мазнина в козината на орангутаните пожарите са пагубни за тях. Представители на неправителствената организация International Animal Rescue, с които се срещнах в Индонезия, ми разказаха как периодично се налага да спасяват орангутани от горящата джунгла и да ги лекуват от тежки изгаряния. Същото се случва и с други ендемични видове като дългоносата маймуни и слънчевата мечка.

Местното население също е ощетено от палмовите корпорации. Повечето хора в този район нямат образование – препитават се от земеделие и риболов. От International Animal Rescue разказаха как старейшините, мотивирани от подкупи, убеждават селското население да продава земята си на плантациите. След като месните хора на бърза ръка изхарчат парите от продажбата, остават без поминък, освен ако не започнат да полагат тежък и нископлатен труд в плантациите.

Колкото и да е разпространено палмовото масло, все пак сравнително лесно можете да го изхвърлите от живота си. Само с няколко бързи промени в потребителските си навици можем да направим скок към позитивна личностна и глобална промяна.

Четири начина да намалите потреблението на палмово масло:

- Избягвайте храни, в чието съдържание фигурират палмово масло/палмов олеин. Повечето типове продукти имат здравословни алтернативи, с подобни вкусови качества.
- Купувайте си пресни продукти, които не са изкуствено преработени.
- Приготвяйте любимите си ястия у дома – така ще избегнете и много други вредни съставки.
- Изберете веган козметика и почистващи препарати.

Илюстрация


Д-р Лили Грудева, специалист по хранене и диетика, към УМБАЛ "Св. Марина", Варна

Какви са най-съществените здравословни рискове при консумация на палмово масло?
- Палмитиновата киселина, която е негов основен елемент, се свързва с най-опасните неинфекциозни заболявания - тези на сърдечно-съдовата система. За съжаление палмово масло се добавя и към храни, които така или иначе съдържат палмитинова киселина.

Палмовото масло има много плътна структура и висока точка на топене (490С), поради което ензимите в човешкия организъм не могат да го разградят. Това води до затлъстяване, а може да предизвика и чернодробна стеатоза - омазняване на черния дроб.

Счита се, че палмовата мазнина стои в основата на все по-разпространения захарен диабет тип 2.

Също така отскоро се знае, че палмовото масло предизвиква зависимост, тъй като прекомерната употреба се намесва в химичните процеси на мозъка.

Всичко това стана повод Световната здравна организация да класифицира палмовото масло като потенциално опасен продукт.

Може ли палмовото масло да бъде полезно?
- Ако можем все пак да говорим за полезни качества, това са съдържанието на витамин Е, витамин А и каротиноиди. Но те могат да се набавят от плодове, зеленчуци, семена и ядки.

С какво можем да заменим палмовото масло, така че да се храним здравословно?
- Здравословните мазнини са жизненоважни за човешкия организъм. Можем да си ги набавим, като консумираме студено пресован зехтин, ленено масло, рапично масло,кокосово масло и мазнини от ядки, семена, авокадо, орехи.

Полезните мазнини от животински произход са риби като сьомга, пъстърва, скумрия, риба тон.
Има ли еко палмово масло

През 2004 г. е основана организацията RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), която твърди, че сертифицира екологично чисто палмово масло. Въпреки това сред устойчиво мислещите изследователи и активисти е популярна тезата, че не съществува палмово масло, което да е био или еко. Причините за това са няколко:

- Палмовите плантации се развиват най-добре в екваториалните региони, на мястото на дъждовната гора. Така, дори да заемат обезлесени преди години райони, те спират възстановяването на белите дробове на планетата.

- RSPO не забранява унищожаването на дъждовните гори.

- Според UCS (Union of Concerned Scientists) RSPO предпазва единствено площите, категоризирани като зона с висока консервационна стойност, без да предостави международно признати критерии за този термин.

- Държави, в които се отглежда палмово масло (Индонезия, Малайзия, Тайланд, Колумбия, Нигерия, Еквадор, Гватемала, Папуа Нова Гвинея), се славят с широко разпространената си корупция, което поставя под съмнение спазването на рамките, зададени от RSPO.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

За родния град оптимистично За родния град оптимистично

Арх. Иван Киряков за силните и слабите страни на градската среда в Стара Загора

5 апр 2020, 1876 прочитания

Тиктакащото сърце на града 2 Тиктакащото сърце на града

Уникалният часовник на Държавния куклен театър, който изнася представления на всеки кръгъл час от 43 години насам, така и не става признат символ на Стара Загора

5 апр 2020, 2506 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
Календар и домашно кино

Още от Капитал
Бизнес на градус

Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията

Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Тяхната първа криза

Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19 и първия им сблъсък с икономически проблеми

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10