Имало едно време в Париж, 1966 г.

Фестивалът Master of Art започва с първия български документален филм за Юлия Кръстева

Дневник
Дневник    ©  Анелия Николова
Дневник
Дневник    ©  Анелия Николова

Над 60 непоказвани досега в България филми ще предложи второто издание на международния фестивал за документално кино Master of Art.

Темите варират между танц, театър, дизайн, кино, изобразително изкуство, фотография, архитектура, литература, видеоарт и арт реклама. Целта на организаторите е така да "приобщят максимално българската публика към съвременните световни тенденции в тези сфери". Голяма част от филмите са фокусирани върху работата на влиятелни творци като Клод Моне, Йеронимус Бош, Пикасо, Ян Флеминг, Йосиф Бродски, Дейвид Линч, Иржи Менцел.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


6 коментара
 • 1
  princess_x avatar :-|
  princess_x

  ''След нейното последно посещение тук (лекцията за обществените и политически процеси в Европа "Нови форми на бунта" - бел.ред.) се получи много крив дебат – от едната страна застанаха критиците, които не познават добре пътя и ранните й произведения, а срещу тях се опълчиха феновете, които също са чували само преразкази за нея.''

  Ами това обобщава всичко - Кръстева НЕ е позната у нас и следователно е безсмислено да се говори и за ''страхуване'' от нея. И критиците и обожателите си имат обект, който е един вид от ''втора ръка'', т.е. почти само в тяхното въображение, основан на оскъдна информация. Любопитно ми е дали създателите на филма са проучили въпроса за превода на български на важните трудове на Кръстева.

 • 2
  sps01522759 avatar :-|
  Лягам си само с големи книги

  Браво на Искра Ангелова, че е преборила повсеместното малоумие и е разказала за една наистина изключителна личност. Няма нужда да познаваш лично Кръстева или да я гледаш всеки ден по телевизора, за да я оцениш. Мисля, че въпросът е съществен и не е някаква произволна препратка към Улф. Нейното масово непознаване е функция от завистта и посредствеността както на академичната, така и на медийната общност в България. Към тях прибавям разбира се и зрителите, на които все някой друг им е виновен, че не знаят, не могат, не стават. Където има завист, има страх, който се състои в това, че някой ще измести вниманието от теб самия и от твоите мижави "ценности", сведени до обмен на печеливши стратегии за оцеляване в България, или пък страха, че никога няма да имаш постижения, сравними с тези на Кръстева. Важното не е, че Кръстева е звезда, а че заслужава да бъде, за разлика от много, много други. Заслужена репутация на човек, който не е спрял да изобретява и с това да се изобретява, при това не благодарение на семейството си или връзките си. Нещо, което никой няма да й прости очевидно. В средата, в която Кръстева съществува, никой от нейните български "критици" не би оцелял и ден.

 • 3
  sps01522759 avatar :-|
  Лягам си само с големи книги

  Може би трябваше да изгледам и трейлъра, че май избързах с комлиментите. Някакво обяснение за участието на паразита Бокова?

 • 4
  princess_x avatar :-|
  princess_x

  До коментар [#2] от "bok42520714":

  За завистта добре си обяснил. А сега да разясниш на непосветените защо и с какво конкретно е важна Кръстева. Но, разбира се, голите комплименти и възхвали в соц-стил не са достатъчни.

 • 5
  sps01522759 avatar :-P
  Лягам си само с големи книги

  До коментар [#4] от "princess_x":

  Явно сте една от тези, които завиждат, след като търсите обяснение, при все че коментирате. Искате някой да ви докаже, че Кръстева е важна? Вместо да тръгвам да доказвам, че е важна, няма ли да е по-лесно вие да докажете, че не е важна? Подозирам, че това ви е основното занимание така или иначе -- да доказвате, че тези, които са важни, не са важни, защото не можете да се справите със собствената си незначителност. Клишетата за комплименти в соц стил към кого са насочени? Бъдете сигурна, че не съм ви във възрастовата група. При всички случаи не споделяме и една и съща територия. С много претенции сте напълнили празната си кофа. Само мога да гадая колко ви е тежко и колко са ви натежали прасците от този изнурителен труд.

 • 6
  princess_x avatar :-|
  princess_x

  До коментар [#5] от "Marilyn":

  Оказа се, че баналността и елементарността на мисълта и представите ти, прозиращи от първия ти коментар, са далеч по-жалки, от колкото предполагах. Нищо друго, освен съжаление, не предизвиква написаното от тебе - твоите единствени "доводи" са обиди и смешни намеци за възрастта ми. Повърхностно, изтъркано и жалко.

  Ах, щях да забравя за " територията" - още един повод да изпитвам съчувствие и жалост към тебе.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал