С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Неща

21 апр 2017, 16:34, 10554 прочитания

Клас, пийни

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Ако се чудите какво е баланс на вкусовете и защо е важен, как да подберете добре и употребите правилно плодовете, билките, дори яйцето за своя алкохолен коктейл, лимон или лайм, мента или розмарин, за вас е "неделно училище" по забъркване на алкохолни напитки. Disaster To Master е серия събития за коктейлни ентусиасти, случва се веднъж в месеца в различен софийски бар. Инициативата се появява в резултат на очевидна нужда: "Имаше момент, в който с приятеля ми търсехме усилено място, където да се запишем на курс по коктейли, издирвахме човек, който да ни учи", обяснява Биляна Славейкова. "В процеса на мрънкане в социалните мрежи по темата се оказа, че има и много други желаещи да придобият това умение на чисто любителско ниво, без амбиции да стават бармани. Курс не намерихме, затова решихме да си направим."

Всяко от събитията има своя специфична тема и е разделено на две части – теоретична и практическа. В началото барманите разказват всичко по конкретната тема. В тази част участниците виждат как се приготвят няколко коктейла, чиято техника, съставки или история ги свързва с лайтмотива на събитието. В практическата част те влизат зад бара (не "пред", "на" и най-вече "под" него) – там, където със сигурност досега не са били. Собственоръчно и под надзора на барманите приготвят коктейла си, който минава и техния "качествен контрол", за да разбере всеки какво може да подобри следващия път, като го приготвя у дома. Темите се разработват в рамките на класа и са независими една от другa, което означава, че ако пропуснете клас, това няма да се отрази фатално на уменията ви, а може да се включите, както и когато ви е удобно, в зависимост и дали темата ви вълнува.
"Блъди Мери е само привидно лесен коктейл и сме решили да му посветим собствено събитие. Интересно е, че покрай усвояването на неговото приготвяне се усвояват и доста техники и принципи за други коктейли."


Посетители се учат да забъркват добри напитки и в домашни условия, да правят коктейли не наизуст и по рецепта, а логически, познавайки вкусовете и начина, да ги съчетават. Учат се, че за да направиш например маргарита или който и да било друг коктейл у дома, не ти трябват скъпи професионални бармански инструменти. Шейкъра можеш да замениш с обикновен буркан, а ментата – да намачкаш не със специален аксесоар, а с най-обикновена точилка например. "Основната идея на Disaster To Master е да покаже, че добър коктейл може да си направиш и у дома, само да имаш желание, допълва Биляна. Учат се на тънкости, например, че ледът е една от най-важните съставки в коктейла и не трябва да пренебрегват нивото на изстудяване. Разбират кога да използват ситно натрошен лед, кога кубчета, кога големи кубчета. Нещо, за което поне аз не се бях замисляла що за огромно значение има. Например, ако не искаш да разводниш коктейла, но да го запазиш студен за възможно най-дълго, трябва да сложиш голяма плочка лед (направо айсбергче), което можеш да си направиш лесно с кутия от сладолед, която да напълниш с вода, да замразиш във фризера и да натрошиш на големи буци или с шило, или много внимателно с обикновен кухненски нож".


Преподавателите са все лица, познати от баровете на нощна София. В първите два класа това беше Драгомир Иванов от Public Bar, той е и един от основателите на Българска барманска гилдия. В третия клас ще преподават Цветан и Дилян от "Спутник". Атмосферата е много приятелска и свободна, както отива на неделя следобед. Участниците традиционно задават много въпроси, запознават се и е приятно социално.

Всеки над 18 години може да се запише. Билетът варира от 18 до 38 лева, като се продават предварително чрез Eventbrite и са разделени в три ценови категории в зависимост кога са купени - Early Bird, Regular, Late (but not too late). Времетраенето е 2 часа, за които се изпиват доста коктейли, така че предупреждаваме да не се идва с коли. Винаги в неделя следобед на различни локации. Местата са ограничени до 20. www.facebook.com/pg/disastertomaster


  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Фотограф под прикритие Фотограф под прикритие

Мартин Пар показва сатиричния си поглед към туризма с изложбата "Този малък свят"

28 фев 2020, 915 прочитания

Книга: Лив Стрьомквист - "Плодът на познанието" Книга: Лив Стрьомквист - "Плодът на познанието"

Вместо да ремонтира стари йерархии, комиксът отваря място за варианти, в които да няма унижени и изключени

28 фев 2020, 858 прочитания

24 часа 7 дни

28 фев 2020, 6421 прочитания

28 фев 2020, 3380 прочитания

28 фев 2020, 3309 прочитания

28 фев 2020, 2607 прочитания

28 фев 2020, 2436 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
Книга: Филип К. Дик - "Омнибус"

Още от Капитал
"Белите" петна на София

Главният архитект посочи 684 ха свободни терени в София в потвърждение на идеята си за компактно развитие на столицата

Сбогом, Lafka

Очакването на пазара е веригата да заработи като място за продажба на продуктите на държавния тотализатор

Китайските уроци от коронавируса

Заразените намаляват заради твърдата намеса на държавата

Тол-системата: Гафове вместо милиони

Тол-системата ще заработи на 1 март, но до 27 март има "гратисен период" без глоби

Книга: Лив Стрьомквист - "Плодът на познанието"

Вместо да ремонтира стари йерархии, комиксът отваря място за варианти, в които да няма унижени и изключени

20 въпроса: Капка Тодорова

От журналистите, които успяват да си изковат име независимо от или въпреки медията, в която работят

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10