Попътен low cost вятър

Летни културни събития из Европа, достижими чрез нискотарафни линии

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Не е новина, но понякога припомнянето, че голямо културно събитие в Европа може да се посети за цени като 10 или 20 евро с low cost полет, вдъхновява нови планове. Ако дълго сте отлагали посещението на някой европейски град, сега е времето да проверите нискотарифните полети и да резервирате бързо. Събираме няколко идеи, които могат да ви дадат ориентация накъде да се насочите това лято.

Стокхолм

С какво: Ryanair,

В началото на април в Шведския исторически музей се откри изложбата Fossil and Evolution, обединяваща артефакти около вече изчезнали животински и растителни видове. До 31 декември.

До 10 април в Нобеловия музей е отворена изложбата Experiment – интерактивно пътешествие през наградените открития и постижения през годините.

Всекидневни гастрономически турове, обикновено с продължителност до четири часа.

Айндховен

С какво: Ryanair, Wizzair

На 11 юни ще се проведе безплатният информационен базар I Am Not a Tourist, ориентиран към хора, които биха искали да живеят в Холандия, да изградят бизнес контакти в страната или просто да се запознаят по-отблизо със стандарта и начина на живот в града. С участието на над 1500 професионалисти от различни области.

Ако може да отскочите до Амстердам (на около 3 часа с автобус) - между 4 и 15 юли ще се проведе Julidans, един от най-големите европейски форуми за танцово изкуство и обхващащ различни пространства из града.

Валенсия

С какво: Wizzair

Между 1 и 31 август L'Oceanogràfic, най-големия морски комплекс/аквариум в Европа, предлага подводно разглеждане на различните животински морски видове (над 11 хиляди). Мястото предлага и специални инициативи за квалифицирани гмуркачи.

Копенхаген

С какво: Wizzair, Ryanair,

Седмо издание на Йога фестивала в града, който се провежда между 25 и 27 август в Amager Strandpark.

Четвъртото издание на международния суинг фестивал The Swing Challenge ще се проведе между 8 и 10 септември.

Брюксел

С какво: Ryanair, Wizzair

Петнадесетото издание на World Arts Fair ще се проведе между 7 и 11 юни и ще се фокусира върху ново и антично изкуство отвъд Европа. Локациите на изложбите ще бъдат обявени на baaf.be.

Музикалният фестивал Rock Werchter, един от най-посещаваните в Европа, започва на 29 юни и е с участието на Kings of Leon, Arcade Fire, Lorde, Бет Дито, Warpaint. Вехтер се намира на 30 км от Брюксел.

Лондон

С какво: Ryanair, Wizzair

Изложба на германския фотограф Волфганг Тилманс, един от най-влиятелните визуални артисти днес, в Tate Modern до 11 юни.

Новото издание на кулинарния фестивал Taste of London e в "Риджънтс парк" и ще се проведе между 14 и 18 юни. Събитието обединява ястия от над 40 ресторанта в града.

Музикалният фестивал Lovebox с Франк Оушън и Соланж във "Виктория парк" между 14 и 15 юли.

Венеция

С какво: Ryanair

57-ото издание на Биеналето във Венеция започва на 13 май и ще обедини творби на 120 артисти от 51 страни.

Venice Jazz Festival започва на 30 юни.

Изложба с творби на художника Йеронимус Бош (1450-1516) и неговите последователи в Palazzo Ducale до 4 юни.

Най-новият проект на провокативния Деймиън Хърст, Treasures from the Wreck of the Unbelievable, е в Punta della Dogana и Palazzo Grassi до 3 декември.

Берлин

С какво: Ryanair

Между 23 и 25 юни над 300 културни организации и институции ще имат различни събития и инициативи в Нойкьолн, един от най-мултикултурните и едновременно с това живи квартали на града.

Музикалният фестивал Lollapalooza тази година ще се проведе между 9-10 септември и включва групи като Foo Fighters, Mumford & Sons, The XX.

Париж

С какво: Ryanair, Wizzair

От 1985 г. 21 юни е отреден за Fête de la Musique – инициативa, приканваща улични и професионални музиканти да изнасят безплатни концерти в различни градски пространства от следобед до сутринта на следващия ден.

14 юли – обичайните празненства в деня на независимостта на Франция са сред най-популярните туристически гледки.

Дъблин

С какво: Ryanair

До 21 октомври обединяващата 50 творби на английския художник Люсиен Фройд изложба Freud Project е в Ирландския музей на модерното изкуство.

Барселона

С какво: Ryanair, Wizzair

Барселона има славата на един от най-освободените градове и през юни и юли ще бъде домакин на множество ЛГТБ събития. На 28 юни ще стане известната пълната програма, а самият Barcelona Gay Pride е на 8 юли.

Primavera (31 май – 4 юни) отново събира огромна част от влиятелните музикални фигури в

момента (Aphex Twin, Франк Оушън, Arcade Fire), а част от програмата е и българският електронен артист KiNK. Обърнете внимание на Фестивала на музиката и мултимедийното изкуство Sónar (15 - 17 юни), който тази година е с участието на Николас Джаар, De La Soul, Little Dragon, DJ Shadow.

Ларнака

С какво: Wizzair

Larnaca Summer Festival има над 30-годишна традиция и обединява фолклорна музика на живо, танци, храна, прожекции, исторически турове през юли. Точните дати предстои да бъдат обявени на larnaca.com.

Още от Капитал