Книга: Светлана Алексиевич – "Войната не е с лице на жена" / "Последните свидетели"

Парадокс
Парадокс    ©  Парадокс
Парадокс
Парадокс    ©  Парадокс

Издателство: "Парадокс"

Цена: 25 лв.

След "Време секънд хенд" "Парадокс" издават още две ключови произведения на белоруско-украинската журналистка Светлана Алексиевич, която през 2015 г. спечели Нобелова награда за литература. Новото издание събира две книги, които не са се появявали на български език от около 30 години насам - "Войната не е с лице на жена" (1983) и "Последните свидетели" (1985).

В първата Алексиевич проследява жените, които участват в партизанските отряди във Втората световна война. Те са над един милион и имат присъствие във всички военни подразделения. Според авторката "женската война" има "свои аромати, свое осветление и свое пространство на чувствата".

Както тя самата пише в увода: "Всичко, което ни е известно за войната, го знаем от "мъжкия глас". Ние сме в плен на "мъжките" представи и на "мъжките" усещания за войната. На "мъжките" думи. А жените мълчат. Нали никой освен мен не е разпитвал моята баба. Моята майка. Мълчат даже тези, които са били на фронта."

Книгата изследва и по-различното осмисляне на болката и връщането към спомените от служилите жени. "Защо, отстоявайки и заемайки своето място в някога абсолютно мъжкия свят, жените не отстояха своята история? Своите думи и своите чувства? Не повярваха на самите себе си? От нас е скрит цял един свят. Тяхната война остана неизвестна..."

За същия исторически период разказва и "Последните свидетели". Алексиевич събира спомените на деца от бившия Съветски блок за ужасите на Втората световна война, с което иска да покаже детския поглед към събития, предавани най-вече само в политически контекст.

Преводът от руски е направен от Боян Станков под редакцията на Светлана Комогорова–Комата.

Още от Капитал