Отблизо в Арл

Одри Тоту, актрисата, изиграла Амели Пулен, дебютира като фотограф на прочутия фестивал във Франция

Четиридесет и осмото издание на прочутия фотографски фестивал "Срещи в Арл", който се провежда във френския град, останал завинаги обвързан в историята с името на холандския художник Винсент ван Гог, събира професионалисти, галеристи и почитатели на фотографията от 3 юли до 24 септември. В програмата тази година са включени 25 локации и 250 артисти. По думите на директора на фестивала, Юбер Ведрин, най-хубавото му е, че открива нови имена във фотографията. Или показва легендарни фотографи по нов начин.

Един от основните акценти в програмата е Иран, в годините 1979-2017, разказан през работата на 62-ма фотографи. Траекторията на това издание преминава през Латинска Америка, Иран, Босфора, Сирия, Русия и Хонконг.

"Фотографският фестивал в нашия град, в който една година от живота си е прекарал и Ван Гог (от февруари до май 1889), е най-големият магнит за туристите в региона. Събитието има огромно отражение върху икономиката на града – всяко лято осигурява над 400 работни места, с 235 шестмесечни работни договори", каза при официалното откриване кметът на града Ерве Скиватети. Изчисленията на общината показват, че за миналата година фестивалът е допринесъл за икономиката на Арл с 22 милиона евро, а посетителите за сезона са над 100 хиляди.

АКЦЕНТИ

Колумбия, моя любов

Изложбата La Vuelta представя най-интересното от колумбийската фотография през последните три десетилетия. Политически конфликти, обществени събития, специални проекти, посветени на природната красота на Колумбия и хората в тази страна, са основна тема на 48-то издание на фотографския фестивал в Арл.

Градска джунгла

Германският фотограф Майкъл Хофман, който живее и работи в Хонконг, открива интересен ъгъл към живота в големите градове. На фокус са Токио, Хонконг и Чикаго, както и животът на китайски работници във фабрика, която произвеждат играчки.

Нежна е нощта

Покойната Кейт Бари, изключително деликатен и интересен фотограф, дъщеря на актрисата Джейн Бъркин и филмовия композитор Джон Бари, и изложбата в нейна памет са поетичното вдъхновение в Арл. Портрети на приятели, филмови звезди и кадри от модни фотосесии представят голямата сестра на Шарлот Генсбург в светлина, в която са я познавали само хора от най-близкото й обкръжение – чувствителна, съзерцателна и дълбока.

Сбогом, Ленин

Нийлс Акерман и Себастиен Гобер са творчески тандем, който гостува в Арл с любопитен проект. Швейцарецът и французинът, които от години живеят между родните си градове и Киев, коментират чрез фотографиите си отсъствието на над 5500 скулптури на Ленин в различни градове в Украйна. Демонтирани или разрушени, скулптурите и портретите на Ленин вече не присъстват в градския пейзаж.

Групата на 68-те

Шестдесет и осем ирански фотографи в един от големите акценти на фестивала в Арл – Иран. Новата вълна в културния живот на страна използва фотографията като основно изразно средство и показва хората и традициите там в една непозната светлина.

Селфи с Одри Тоту

Екранната Амели Пулен дебютира като фотограф на престижна сцена – фестивала в Арл и изложбата й (серия от автопортрети) подчертано е сред фаворитите на публиката. "Камерата отразява моето желание за приключения. Върнах се към нея години по-късно, след неочаквания успех на "Амели Пулен", когато имах нужда да се затворя някъде и да бъда сама. Хората ме сочеха с пръст, преследваха ме за снимки или автографи, имах нужда от дистанция в бурята и тогава се показа моето спасение – старата ми камера. Направя ли една снимка, не променям нищо в нея, не мамя. От работата на актриса знам, че когато представяш нещо пред публика, то вече не е твое. И затова изпитвам смесени чувства към тази изложба", коментира пред вестник "Ню Йорк Таймс" актрисата.

Страничен наблюдател

Френският художник Жан Дюбюфе (1931-1985) е представен в нова и непозната светлина – като фотограф. От началото на артистичната си кариера Дюбюфе използва активно камерата си – за да заснема нещата и хората, които го вдъхновяват, и после продължава живота им на платно или пък за да документира съдбата на собствените си картини.

Животът на Ани

Една от най-големите арт фондации във Франция – LUMA, собственост на Майа Хофман, от години подкрепя фестивала в Арл, но тази година се включва и като участник. Освен че предоставя за нуждите на фестивала няколко пространства, фондацията с гордост представя фотографската изложба "Ани Лейбовиц – ранните години 1970-1983" – период, в който Лейбовиц работи като фотограф на списание Rolling stone.

Китайска кутия

Победителят в конкурс, организиран от китайската фондация Jimei и фестивала в Арл – роденият в Пекин фотограф Силин Лиу, гостува с експозицията "Аз съм навсякъде" – интересна интерпретация върху филма с участието на Скарлет Йохансон – "Луси".

"Срещи в Арл" продължава до 24 септември

Изложбите и локациите - на официалния сайт на фестивала: rencontres-arles.com

Още от Капитал