Свободното време не е за губене

Лятото е време за почивка, но и възможност да използваме опразнения град и по-бавните обороти, за да научим нещо и да развием още умения

Записване в курс по рядък език

Ако имате изграден интерес към културата на друга страна или ви сърбят ръцете за ново предизвикателство, обмислете идеята да се запишете в курс по непопулярен език.

В съществуващата от 15 години школа Nordstudeo може да направите първи стъпки в изучаването на шведски, норвежки, датски, нидерландски и фински, като има опции както за групово, така и за дистанционно обучение. Курсовете са обикновено двумесечни и в зависимост от спецификата на цена между 180 и 360 лв. Следващите групи започват на 11 септември.

Записване и повече информация на nordstudeo.com. Nordstudeo се намира на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 145.

През лятото се сформират и следващите групи по чешки език в Чешкия културен център в София. Записването е до 28 юли, а след това между 14 - 18 август и 29 август – 22 септември. Продължителността е по 13 седмици, със занятия три пъти в седмицата.

Повече информация, включително възможности за изучаване на езика в самата страна, на sofia.czechcentres.cz

Езикова школа "Панбалкан" предлага курсове по сръбски, хърватски, румънски, турски и албански. Има опция за онлайн и полуиндивидуално обучение (двама души). Цените в зависимост от избрания модул са между 245 и 355 лв. Школата предлага и български за чужденци. След завършването на всички гореизброени курсове получавате сертификат.

Повече информация на panbalkan.bg.

Готвене

Средиземноморска кухня

Кулинарен курс, който в продължение на четири курса ще демонстрира как се приготвят някои от емблематичните ястия на европейското Средиземноморие с 12 рецепти от Гърция, Италия, Франция и Испания, като например: Alioli – сосът към фидеуата и към почти всяко ястие, Crema de Sant Josep (crema catalana) – ароматен и лек крем с фина карамелена коричка, "Удоволствие от остров Хиос" – лек и богат на аромати десерт с домашна вода от портокалови цветчета (нероли), Carajillo de Licor 43 – ароматно еспресо с испански ликьор "43" и др. Интересни истории за културата, продуктите и вкусовете на Средиземноморието, тънкости и тайни от рецептите.

8 – 17 август от 19:00 до 21:00 ч. Цена: 200 лв. в кулинарно училище Food Connection

Pasta!

Кои са тънкостите, които ви делят от приготвянето на идеалната паста, храната - емблема за цяла Италия? Как се избира хубава паста, коя е "престижната" паста, какво значи al dente, колко са важни видът, формата и дебелината на пастата, как се прави прясна паста, основните правила за приготвяне на автентични сосове и овкусяване и др. - това ще разберете по време на двете посещения в курса за приготвяне на домашна паста.

26 август от 11:00 до 13:30 ч. и 27 август от 11:00 до 13:30 ч. Цена: 100 лв. в кулинарно училище Food Connection

Риби и морски дарове

Курс, предназначен за всички, които искат да се научат да приготвят правилно риба и морски дарове. Ще усвоите как се разфасова и филетира риба, как се почистват стриди, скариди и миди, какво се съхраняват по възможно най-добрия начин морските дарове.

22 август, вторник и четвъртък от 19:00 до 21:30 ч. в рамките на две посещения, цена: 150 лв., в кулинарно училище Amuse Bouche

Летни плодови десерти

Как се приготвят сладкиши с леки и естествени съставки, които не затормозяват тялото? Водещ лектор на кулинарния курс е Михаела Белорешка, сертифициран хранителен терапевт и консултант, която е изготвила меню от плодови смутита, сладолед и леки десерти без основните групи алергени като глутен, млечни, както и без добавена захар.

Ден 1 (29 август) – смутита и сладолед, ден 2 (31 август) - плодови десерти, 19:00 – 21:00 ч. Цена: 100 лв. В кулинарно училище Food Connection

Компютърна грамотност

SoftUni Community Camp - Malyovitsa 2017

Втората поредна година SoftUni Camp събира ентусиасти за лекции по Xamarin, Kotlin, Unity и др. и състезания по програмиране в подножието на Рила, недалече от Самоков. В продължение на пет дни ще се проведат семинари като Kotlin, Unity, миниолимпиада със състезателен характер и създаване на практически проекти по екипи. Забавленията не са пренебрегнати – ще има караоке вечер, танци, изкачване на вр. Мальовица, игрови турнири, киновечер под звездите и др. Цена: 150 лв. за пет пълни дни с включена храна. Цялата програма на събитието и детайли около нощувките може да откриете на http://conf.softuni.bg.

22 – 27 август, Мальовица

Въведение в Excel

Много е вероятно да ви се налага да ползвате Microsoft Excel - най-масовата програма за работа с електронни таблици, без значение в каква сфера работите, или пък тепърва да ви се наложи да се сблъскате с нея. Интензивният курс ще ви даде увереност да извършвате прости и сложни калкулации с помощта на формули, форматирате и принтирате таблици, създавате графики и други.

5 август. Цена: 200 лв. в MG Academy. Пълната програма на http://mgacademy.bg

Защо да станеш дизайнер?

Какви са предимствата и вариациите на дизайнерската работа и ако се чудите дали имате качествата да станете успешен дизайнер, ще научите по време на безплатното събитие "Защо да станеш дизайнер?". Ще се разгледат теми като: кои са петте убедителни причини да се занимавате с дизайн; повече за сферите, в които можете да се реализирате като дизайнер; кои са основните технологии, които дизайнерите използват в ежедневието си; с какво се отличават програмата и обучението в направлението "Компютърна графика и дизайн" в IT STEP и др.

3 август от 19:00 ч. на бул. "Ал. Стамболийски" 55, етаж 7. Задължителна регистрация на: https://itstep.bg/news-bg/kak-da-stana-dizajner/

Природа

Практически курс: Оформяне на тераси. Билките в градината

Подобно на градините и балконите имат нужда от обгрижване. Как да създадете сами градината на мечтите си на тях, да отглеждате ароматно-кулинарни растения, да облагородите пространството с решения за настилки, осветление, водни ефекти, избор на съдове, както и какви са класическите и авангардните начини за аранжиране на зеленчуците, билките и плодните растения ще разберете по време на практическия курс в два модула, воден от ландшафтната архитектка Вержиния Костова. Свободни сте да донесете и й покажете снимки на вашите тераси с размерите им, за да получите идеи как да ги разработите.

14 и 16 август, в Студио Nuovo (ул. "Бреза" 4)

Екобригада Семково

Инициативата има за цел да възстанови традицията за летни работни бригади, в които студентите облагородяват околните пространства и спомагат за материално-техническата база на Семково. След известно прекъсване тази година бригадата се възражда, за да се почистят писти, съберат боклуци, режат опасни дървета и такива, които пречат на трасетата на влековете, да се боядиса. Отворена е най-вече към всички настоящи, бивши студенти на УАСГ, но за организаторите добре дошли са и други гости. Нощувките са безплатни, като се покрива само храната на ден.

От 14 до 20 август, село Семково, повече информация на фейсбук страницата на събитието

Курс по изработка на перфектните козметични кремове

Валентина Бевакуа, козметолог и професионален козметик ще ви научите да изработвате перфектни кремове за лично ползване и ще ви обясни от какво са съставени нашите козметични продукти, какво е козметичен крем (емулсия), какви са компонентите и фазите на й, как се приготвя, стабилизира и консервира и др. Накрая ще участвате във формулирането на различни рецепти за емулсии според типа кожа и в приготовлението им.
Цена: 120 лв, включва всички материали и пособия, необходими за практическата част.

За записване: [email protected], 6 август, 11:00 – 18:00 ч., ул. "Московска" 27Б

Деца

Курс по ветроходството за деца

Ако искате децата ви да усетят досега с вятъра и да се запознаят с водата не само като място за плуване и игри с топка, този курс е за тях. Ветроходен клуб "Вятър и вода" предлага пет дни по 8 часа разходки по вода, спирки на интересни места по крайбрежието на язовир "Искър", наблюдение на горски животни, практическо обучение на суша или във вода, участие в управлението на лодката. Запознаване с основни маневри, навигация, екипировка, дейности на екипажа.

От 7 до 11 август на язовир "Искър", цена: при група от 6 деца - 385 лв., при 12 деца – 295 лв. Повече информация на https://machirski-sport.com

Детски лагер към конна база "Здравец"

Всекидневен урок по обучение в езда, обучение по стрелба с лък, събиране на билки и усвояване на знания за тяхното приложение - как да се разпознават, съхраняват и употребяват в конна база "Здравец" на 40 минути от София по магистрала "Хемус". По време на лагера децата между 6 и 16 години ще получат седмица, изпълнена с общуване с конете и забавления. Настаняването е в палатки, но при лоши метеорологични условия, децата ползват легловата база в закрити помещения.

От 30 юли до 6 август в с. Скравена, общ. Ботевград, до манастира "Св. Николай". Цена: 380 лв. Още информация на www.zdravetsbg.com

Тенис лагер

От края на юли до 15 септември стартира Тенис лагер за деца от 5 до 18 години, който ще се провежда от 10:00 до 16:00 ч. (5 и 6-годишните са на половин ден). Всеки ден – уроци в шест открити корта и четири в зала за жега или дъжд; 1 час допълнителен спорт по избор; петъчен турнир и специализирана физическа подготовка.

В Тенис клуб "Малееви". Такси от 105 – 160 лв. на седмица.

Изкуство

Курс за модерно и съвременно изкуство

Всеки уикенд от края на юли до края на август в село Долен ще се проведе курс, който ще разгледа основните движения в модернизма и революцията в артистичния език, започнала в края на ХIХ и началото на ХХ век – експресионизъм, кубизъм, абстракционизъм, дада, сюрреализъм, появата на постмодернизма. Проектът, зад който стои арт критичката Нада Нешева и който не изисква предварителни знания от присъстващите, ще се опита да преведе произведенията на разбираем език с цел "не е просто да се информираме за процесите в света, а да се опитаме да разберем какво изкуството ни казва за нас самите като хора, за връзката ни с другите хора, с нашето минало и с паметта ни".

от 28 юли, повече информация на фейсбук страницата на събитието

Още от Капитал