Лютеница за народа

От какво се прави зимнина? / Нима не знаеш? / Двор, / казан, / и да мечтаеш. / Ако казанът не пристига, / то и мечтата стига. По Емили Дикинсън

Вероятно повечето от вас имат спомен за бурканите със зимнина и емоциите, свързани с домашната манифактура в началото на есента. Днес, когато правенето на лютеница попада в тенденцията за здравословно хранене и бавен живот, много млади и иначе заети градски хора запретнаха ръкави и започнаха да белят, мелят и консервират.

За мен лютеницата заема почетно място сред различните видове зимнина, защото тя е сантименталната връзка с баба ми. Нейната тайна в готвенето беше проста - да готвиш бавно. Рецептата за вкусна храна е да дадеш време на съставките да се опознаят, да се харесат, да се "оженят".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    whocares avatar :-|
    who cares
    • - 2
    • + 7

    ... хм...явно и Капитал започна да готви. Искам рецепти за компот от праскови (с индрише), сладко от смокини, кисело зеле и... бахур. Закъде сме без бахур, на'л тъй?

    Нередност?
  • 2
    the.naked.truth avatar :-|
    the.naked.truth
    • + 3

    благодаря за рецептата, любопитна е. ама... кой мери олиото в килограми?... това ме обърква - 1/2 кг или 1/2 литър?!

    Нередност?
  • 3
    znaya avatar :-|
    znaya
    • + 2

    На кг готова лютеница 200 г сол, айде бе. А ли трябвало да е 1 % макс на крайното тегло.

    Нередност?
  • 4
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • + 1

    Предполагам,че горелката е на безоловен бензин,нали?

    Нередност?
  • 5
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • + 1

    До коментар [#2] от "the.naked.truth":

    Нередност?
  • 6
    bai_toz avatar :-P
    Без коз
    • - 2

    До коментар [#2] от "the.naked.truth":

    "кой мери олиото в килограми?... това ме обърква - 1/2 кг или 1/2 литър?! "
    На литър е :) ама,адвокатката преписала рецептата от тетрадката на баба си Хатидже и хич не обърнала на фнимание. Ти не съ фтилясвай толкуз. Никой не мери олиото на килограми и солта на литри.Не се прави на инженерин :) Да не питаш сега каква е разликата от пипер и чушки?
    Важното е двор да имаш и съставките да се опознаят и да се "оженят" :) :)

    Нередност?
  • 7
    sibel avatar :-|
    Sibel
    • + 2

    До коментар [#2] от "the.naked.truth": Да, права сте. Просто това е мерната единица за тежеста, а не за количеството. Като го правим лютеницата, тегля олиото на домакинска везна.

    Нередност?
  • 8
    the.naked.truth avatar :-|
    the.naked.truth

    До коментар [#7] от "Sibel":

    благодаря за пояснението! :)

    Нередност?
  • 9
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq

    с жена ми на майтап преоткрихме правенето на буркани в провинциалната ни къща, с всичко, което падне: от компоти през лютеници до мармалади и конфитюри. лятоска, докато варях казана с компоти на напечения от лятото калдъръм в 12 вечерта под лозата, чета си и си пия ракия, съседът от къщата отсреща се фрустрира и вика - пич, стига с тоя огън в двора, не мога да спя. е, съседе, това е провинциална българия, нямам климатик към огъня под казана, ще изчакаш. не съм аз този, който дъни чалга ден и нощ. имало квартална справедливост под небето, един вид.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал