Елате ни на гости

Акценти от програмата на "квАРТал"

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

За втора поредна година фестивалът за градска култура "квАРТал" ще организира разнообразни събития из стария център на София около булевардите "Мария Луиза", "Сливница", "Васил Левски" и "Александър Дондуков".

Ако рядко минавате по улиците в района, събитието между 15-17 септември е отлична възможност да се запознаете с интересните места и независимите производители в него.

Съвременно изкуство

Тази събота от 17 ч. Войн де Войн ще представи пърформънса си "Верижна реакция" на покрива на някогашната Шоколадова фабрика на ул. "Вашингтон" 12. Авторът го описва като "опит, който изследва дали може хората колективно, на принципа на верижната реакция, да градят нещо общо".

Същия ден между 15 и 17 ч. в "Гьоте институт" ще бъде представена селекция от видео арт филми от програмата на фестивала "Фасада".

На живо

Музикалната програма започва в петък в "Чайната" с изява на Виктор Бенев (маримба) и Росен Захариев (тромпет). В събота от 19 ч. The Strawberry Finns ще свирят в "Ателие Пластелин". Половин час по-късно в двора на Шоколадовата фабрика ще свири пост-пънк групата The Black Swells. Актуални имена от българската хип-хоп сцена ще се появят на същото място, но в неделя от 19 ч. Преди това може да проверите дали ще намерите нещо ценно на базара за плочи във French 75.

В неделя между 17:30 и 19 ч. на покрива на Шоколадовата фабрика ще се проведе и новото издание на изключително популярното събитие от програмата на СФУМАТО "Актьори срещу поети".

На кино

Кинопрограмата на фестивала ще протече в Дом на киното. В петък от 18 ч. премиера ще има българският филм "12A" на Магдалена Ралчева, след което за пръв път в киното ще бъде прожектиран документалният филм на Терънс Малик "Пътуване във времето". Награденият на фестивала за късометражно кино в Балчик филм "Може би утре" на Мартин Илиев с Марий Росен ще бъде показан в неделя от 20 ч.

Храна etc.

Кухнята на Армения в брънч формат ще бъде представена от Хермина Емирян в DaDa Cultural Bar. Какво е ереванска салата и какви са особеностите на арменската грис халва може да разберете тази събота между 11 и 13 ч. Билети за събитието от multikulti.bg.

След това имате възможност да се отправите на Food and Spices Walking Tour - разходка по улица "Цар Симеон" между 13 и 14 ч., на която няколко арабски магазина и пекарни ще отговарят на въпроси и ще представят редки подправки и рецепти.

В трите дни на фестивала ще има и събития в Хлебната къща на ул. "Екзарх Йосиф" 103. В петък от 17 ч. ще бъдат показани различни начини на приготвяне на хляб с участието на хора от Сирия, Ирак, Палестина, а събитието е организирано, съвместно със Съвета на жените бежанки в България.

През уикенда ще има дегустация на вина от Южна Франция във French 75.

На разходка

За втора поредна година Синагогата в София ще отвори врати за посещение. В неделя от 10 ч. проф. Хени Лорер ще направи презентация за еврейските диаспори, а турове в еврейските части на района ще бъдат организирани в събота и неделя от 15 ч. С начална точка Дом на киното.

За децата

В събота от 12 до 19 ч. книгите си ще представи издателство "Рибка", а на следващия ден това ще направи и издателство "Точица". Програмата включва работилница по роботика (събота от 12 до 19 ч.), работилница по грънчарство (събота, 16 - 18:30 ч.), лекция за деца по темата за зелената енергия и екологията (неделя, 12 - 19 ч.). Съществуващото от три години Sito Studio ще демонстрира различни техники на ситопечат и цианотипия, включително за деца – в събота между 10 - 11:30 ч. и 12 - 13:30 ч.

Фестивалът е безплатен, но някои от събитията имат вход или предварително записване. Пълната програма и подробности във Facebook.

Още от Капитал