Нежна бирена революция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нежна бирена революция

Нежна бирена революция

Историите на три нови български бири

30953 прочитания

Българската бирена революция продължава. Без фанфари, а с бавно налагане на нови качествени местни марки. Няколко от съвременните ни бирени революционери говорят за трудностите, постиженията и защо въпреки постоянните нови имена пренасищането на пазара е в необозримото бъдеще.

Beer Bastards от Бургас

Дълго време чувахме само легенди за бургаския крафт магазин Papa Beer, свързания с него бранд Beer Bastards и техния IPA с носталгично-филмово име "Опасен чар". Отскоро "Опасен чар" вече може да бъде намерен наливен и в бутилка не само на морския бряг (ако сте достатъчно бързи, тъй като интересът към нея в момента е изключително голям).

"Beer Bastards съществува от около година. Движим го заедно с Антон Пенчев, като аз по професия съм електроинженер, а той – икономист", казва съоснователят Калоян Коев. "Тези дни обаче основно разработваме бранда, както и Papa Beer в Бургас." Съвсем скоро ще отвори нов техен магазин в Бургас – "Мокро куче".

"Започвахме с IPA, тъй като това е стилът, с който най-често се свързва крафт бумът. Постарахме се обаче нашият IPA да се отличава от другите на пазара. Надяваме се до края на годината да ви представим новите си неща – по-масова и лесна за възприемане бира плюс нещо екстремно."

"Опасен чар" се вари амстердамската пивоварна Troost. "Прекрасно ще бъде да си имаме собствена пивоварна тук – вярваме, че и това ще стане скоро. Засега сме в Амстердам, но имаме планове да направим следващата си бира другаде. Защо не и в някоя българска пивоварна?"

От другите български марки Калоян е впечатлен от Rhombus. "При тях нивото се качва с всяка следваща бира. Особено ми допадна берлинер вайсът им с вишни."

Бъдещето? "Тук все още няма достатъчно крафт пивоварни, конкуренцията е слаба, затова пренасищането на пазара не е близо. А и самото пренасищане не е страшно, така много бързо ще се отсеят качествените неща."

"Витошко лале" от София

Деян Чолаков и Павел Галчев са сред малкото нови пивовари, които подчертават, че бирата им не е крафт. Което съвсем не означава, че не е добра. "Витошко лале" е класически светъл лагер, произвеждан под контрола на Деян и Павел в "Ломско пиво", като малко след лятната му софийска премиера той достигна до морските курорти.

Идеята отлежава известно време, но когато се решават, действат бързо и под напрежение. "Понякога това е истинският начин и с него нещата се получават по-истински, по-романтични."

"Трябваше да стартираме през лятото, затова заложихме на масовия стил бира – лагер. Всъщност той е по-труден, по-неблагодарен и по-изискващ от всеки ейл. Но също така е нискоалкохолен и позволява много по-голяма консумация, което ние като потребители често търсим."

"Лагер в домашни условия просто няма как да се прави. Затова от самото начало мислим за голямо, поточно производство и за място, където да правим качествен и чист продукт. "Ломско пиво" бяха единственият възможен партньор за нашите нужди, а и не са някакъв гигант – някои малки пивоварни на Запад имат същия капацитет, какъвто и в Лом, казват създателите на "Витошко лале", които са силно критични към по-масовите марки. Може би ни е нужен закон за чистотата на бирата като този в Германия, за да може на корпоративните, масови бири да стои надпис "Бироподобен продукт".

Тези дни двамата са готови с нещо ново за зимните дни. "Ще се съобразим и със студения сезон и скоро ще пуснем подходящ лагер – плътен, тъмен, горчив и наситен."

При много от малките пивовари тук всяка варка е експеримент, често с неочаквани резултати. "Нормално е, най-малкото заради условията на производство. Не го намираме за тревожно – в това са чарът и силата му. Другият подход е този на пловдивчаните Jägerhof – с желание, но и с инвестиция в скъпа, чисто нова база и работа с технолог."

Veritas от Бургас

Още един бранд от особено активния в крафт бизнеса Бургас. Veritas е кръвно свързан с едно от най-готините заведения в града – пъба "Пивоварната", където всъщност се вари бирата. Обърнахме се към идеолога Юрий Сидоренко с въпроси за удоволствието и трудностите при варенето и предлагането на жива крафт бира.

"Започнах да работя по създаване на бирата и марката през октомври 2014 г., а през лятото на 2015 г. те станаха факт", казва Юрий Сидоренко, лекар по образование. От няколко месеца бирата започва да изнася извън Бургас и така да трупа популярност и извън града.

Екипът му започва с четири вида лагер – лек и специален, червен, тъмен и вайцен. "Сега правим и ейлове, но лагерът остава нашата сила. Замислили сме един пушен лагер за зимата, имаме и доста други идеи."

Veritas е не просто българска, а регионална бургаска бира. За мен нещата, сварени в чужбина, независимо как са брандирани, са чуждестранни. Ако бирата наистина да носи твоята душа и характер, трябва да си постоянно редом с нея, отдалече не става.

Бирата е храна, а всеки знае разликата между консервиран и пресен продукт. "Жива" е по-краткото название на нефилтрирана и непастьоризирана бира. Veritas e точно това – прясно сварена и нетретирана бира, съдържаща живи дрожди, високомолекулни съставки от хмела и белтъчни фракции, които бързо се утаяват.

"Тук всеки трябва да напипа своята рецепта за успех, това изисква време и гарантира грешки. Затова моралните възнаграждения все още далеч надхвърлят материалните. Въпреки това с всяка година крафт пивоварите ставаме повече, значи ентусиазъм има", казва Юрий. "Смятам, че може да се направят поне още пет-шест по-големи крафт пивоварни, преди да се говори за конкуренция. А пренасищането е още много далече."

Българската бирена революция продължава. Без фанфари, а с бавно налагане на нови качествени местни марки. Няколко от съвременните ни бирени революционери говорят за трудностите, постиженията и защо въпреки постоянните нови имена пренасищането на пазара е в необозримото бъдеще.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
  • 1
    venziko avatar :-|
    venziko

    Прекрасни нови бирени марки . истински огън са https://www.youtube.com/watch?v=hOTAaTRnWWc

  • 2
    lgrozeva avatar :-|
    Лили

    много сте свежи, продължавайте в същият дух :)

  • 3
    nor43373307 avatar :-|
    Ил.Йончев

    "........казват създателите на "Витошко лале", които са силно критични към по-масовите марки. Може би ни е нужен закон за чистотата на бирата като този в Германия, за да може на корпоративните, масови бири да стои надпис "Бироподобен продукт"."
    Абсолютно подкрепям! Преди повече от година спрях да купувам от т.н. "масови марки". Търся промоции на крафт бири, продукцията на "Ломско пиво", "Гларус" и друго, които прилича да не е т.н. "ензимна бира". Излиза скъпичко, но иначе просто си разваляш здравето с "бироподобен вреден продукт".

  • 4
    mangelov avatar :-|
    mangelov

    А хилс?
    http://hills.beer/
    Особено Helles Rauch - нефилтрирана пушена...

  • 5
    xali avatar :-P
    ''zms15783''

    Имам чувството, че такива бири продължават
    да си ферментират в стомаха ми ,-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK