С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Неща

5 7 окт 2017, 16:43, 29053 прочитания

Нежна бирена революция

Историите на три нови български бири

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Българската бирена революция продължава. Без фанфари, а с бавно налагане на нови качествени местни марки. Няколко от съвременните ни бирени революционери говорят за трудностите, постиженията и защо въпреки постоянните нови имена пренасищането на пазара е в необозримото бъдеще.

Beer Bastards от Бургас


Дълго време чувахме само легенди за бургаския крафт магазин Papa Beer, свързания с него бранд Beer Bastards и техния IPA с носталгично-филмово име "Опасен чар". Отскоро "Опасен чар" вече може да бъде намерен наливен и в бутилка не само на морския бряг (ако сте достатъчно бързи, тъй като интересът към нея в момента е изключително голям).

"Beer Bastards съществува от около година. Движим го заедно с Антон Пенчев, като аз по професия съм електроинженер, а той – икономист", казва съоснователят Калоян Коев. "Тези дни обаче основно разработваме бранда, както и Papa Beer в Бургас." Съвсем скоро ще отвори нов техен магазин в Бургас – "Мокро куче".

"Започвахме с IPA, тъй като това е стилът, с който най-често се свързва крафт бумът. Постарахме се обаче нашият IPA да се отличава от другите на пазара. Надяваме се до края на годината да ви представим новите си неща – по-масова и лесна за възприемане бира плюс нещо екстремно."



"Опасен чар" се вари амстердамската пивоварна Troost. "Прекрасно ще бъде да си имаме собствена пивоварна тук – вярваме, че и това ще стане скоро. Засега сме в Амстердам, но имаме планове да направим следващата си бира другаде. Защо не и в някоя българска пивоварна?"

От другите български марки Калоян е впечатлен от Rhombus. "При тях нивото се качва с всяка следваща бира. Особено ми допадна берлинер вайсът им с вишни."

Бъдещето? "Тук все още няма достатъчно крафт пивоварни, конкуренцията е слаба, затова пренасищането на пазара не е близо. А и самото пренасищане не е страшно, така много бързо ще се отсеят качествените неща."



"Витошко лале" от София

Деян Чолаков и Павел Галчев са сред малкото нови пивовари, които подчертават, че бирата им не е крафт. Което съвсем не означава, че не е добра. "Витошко лале" е класически светъл лагер, произвеждан под контрола на Деян и Павел в "Ломско пиво", като малко след лятната му софийска премиера той достигна до морските курорти.

Идеята отлежава известно време, но когато се решават, действат бързо и под напрежение. "Понякога това е истинският начин и с него нещата се получават по-истински, по-романтични."

"Трябваше да стартираме през лятото, затова заложихме на масовия стил бира – лагер. Всъщност той е по-труден, по-неблагодарен и по-изискващ от всеки ейл. Но също така е нискоалкохолен и позволява много по-голяма консумация, което ние като потребители често търсим."

"Лагер в домашни условия просто няма как да се прави. Затова от самото начало мислим за голямо, поточно производство и за място, където да правим качествен и чист продукт. "Ломско пиво" бяха единственият възможен партньор за нашите нужди, а и не са някакъв гигант – някои малки пивоварни на Запад имат същия капацитет, какъвто и в Лом, казват създателите на "Витошко лале", които са силно критични към по-масовите марки. Може би ни е нужен закон за чистотата на бирата като този в Германия, за да може на корпоративните, масови бири да стои надпис "Бироподобен продукт".

Тези дни двамата са готови с нещо ново за зимните дни. "Ще се съобразим и със студения сезон и скоро ще пуснем подходящ лагер – плътен, тъмен, горчив и наситен."

При много от малките пивовари тук всяка варка е експеримент, често с неочаквани резултати. "Нормално е, най-малкото заради условията на производство. Не го намираме за тревожно – в това са чарът и силата му. Другият подход е този на пловдивчаните Jägerhof – с желание, но и с инвестиция в скъпа, чисто нова база и работа с технолог."



Veritas от Бургас

Още един бранд от особено активния в крафт бизнеса Бургас. Veritas е кръвно свързан с едно от най-готините заведения в града – пъба "Пивоварната", където всъщност се вари бирата. Обърнахме се към идеолога Юрий Сидоренко с въпроси за удоволствието и трудностите при варенето и предлагането на жива крафт бира.

"Започнах да работя по създаване на бирата и марката през октомври 2014 г., а през лятото на 2015 г. те станаха факт", казва Юрий Сидоренко, лекар по образование. От няколко месеца бирата започва да изнася извън Бургас и така да трупа популярност и извън града.

Екипът му започва с четири вида лагер – лек и специален, червен, тъмен и вайцен. "Сега правим и ейлове, но лагерът остава нашата сила. Замислили сме един пушен лагер за зимата, имаме и доста други идеи."

Veritas е не просто българска, а регионална бургаска бира. За мен нещата, сварени в чужбина, независимо как са брандирани, са чуждестранни. Ако бирата наистина да носи твоята душа и характер, трябва да си постоянно редом с нея, отдалече не става.

Бирата е храна, а всеки знае разликата между консервиран и пресен продукт. "Жива" е по-краткото название на нефилтрирана и непастьоризирана бира. Veritas e точно това – прясно сварена и нетретирана бира, съдържаща живи дрожди, високомолекулни съставки от хмела и белтъчни фракции, които бързо се утаяват.

"Тук всеки трябва да напипа своята рецепта за успех, това изисква време и гарантира грешки. Затова моралните възнаграждения все още далеч надхвърлят материалните. Въпреки това с всяка година крафт пивоварите ставаме повече, значи ентусиазъм има", казва Юрий. "Смятам, че може да се направят поне още пет-шест по-големи крафт пивоварни, преди да се говори за конкуренция. А пренасищането е още много далече."
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Гордост, кино и предразсъдъци 4 Гордост, кино и предразсъдъци

Sofia Pride Film Fest показва няколко филма за различните измерения на любовта и привличането

14 фев 2020, 2368 прочитания

Книга: Макс Блехер - "Случки в близката нереалност" Книга: Макс Блехер - "Случки в близката нереалност"

Десетилетия след написването им, сюрреалистичните истории на румънския писател намират нова публика

14 фев 2020, 1266 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
Борба за диалог

Няколко нови проекта, които целят да поставят въпросите около човешките права (по-често) на дневен ред

Още от Капитал
Пазарът на жилища в София: Силен сезон, с първи епизоди на спадове

Ръст на сделките и застой в средните цени през 2019 г. Купувачите са млади, търсят нови сгради, сделките стават по-бавно и доминират двустайните апартаменти

За дизайнерите с любов

Българският стартъп Artery Team представя местни и международни дизайнерски марки в Etsy

(Не)възможната столица на културата

"Пловдив 2019" премина с повече скандали, отколкото културни новини, бе недофинансиран и неглижиран от властта

Вирусът, който смрази света

Епидемията от коронавирус за по-малко от месец запали Китай и уплаши целия свят с пандемия, която не е виждана от десетилетия. Рисковете са много, но и възможностите да бъдат избегнати още са живи и съвсем реални

Порто, Сиза и Елиасон

Музеят Serralves в Порто отбелязва своята 20-годишнина с изложби на архитекта Алваро Сиза и на артиста Олафур Елиасон

Кино: "Ирландецът"

Елегия за човека между доброто и злото

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10