🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борба за диалог

Няколко нови проекта, които целят да поставят въпросите около човешките права (по-често) на дневен ред

Книгата "Смелостта да бъдеш"

Сборникът от лични истории поставя въпроси и намира отговори около приемането на българските жени в ЛТБ спектъра

Как две млади български жени сключват брак, какво е ежедневието на транс жените в страната, кои стари предубеждения са все още разпространени и кои обществото най-сетне превъзмогва – около тези и други теми хвърля светлина книгата "Смелостта да бъдеш".

Всеки разказ е под формата на интервю, но често протичащо извън въпросите около сексуалността и с акцент повече около участващите в проекта като личности в ежедневието. Сборникът е инициатива на Младежка ЛГТБ организация "Действие", която преди пет години издаде друг подобен проект - "Моето разкриване", в който различни хора в ЛГТБ спектъра описват осъзнаването и разкриването на ориентацията си.

"Има нужда от положителни модели, т.е. открити ЛГБТИ представители, които да служат за пример на младите и с откритостта си да помагат за тяхното израстване", казва Венета Лимберова, председател на "Действие". "Целта ни е да покажем открити ЛБТ жени, които успяват в професията, семейството и в социалната си среда и които служат за пример. Целта е и по-голяма. Тези жени застават с лицата си и показват, че ги има, че техните права не могат да бъдат игнорирани до безкрай, че е крайно време законодателят да отчете съществуването на една група от хора и да създаде закони, които да регламентират техните права и тези на техните семейства."

Фокусът е към жените, най-вече защото е възможно да изпаднат в ситуация на дискриминация както заради пола си, така и заради сексуалността си. Част от включените жени участват и в самото редактиране и визуално оформление на "Смелостта на бъдеш".

"България все още заема едно от последните места в ЕС по толерантност към ЛГБТИ хората. Липсва държавна политика за подкрепата им, засега липсват и образователни, законодателни и икономически инициативи за приобщаване на ЛГБТИ хората и гарантиране спазването на техните права и защитата им от дискриминация. Видимост и донякъде дебат има само веднъж в годината - по време на Sofia Pride, който преминава при засилени полицейски мерки, или разпокъсано, спорадично и при затворени врати при организирането на дискусии от ЛГБТИ организации. Липсата на видимост заблуждава, че си сам, че няма други като теб, че нищо няма да се промени."

Въпреки че истории за неприемане и травматични моменти не липсват, книгата може да изненада читателите с разкази за намерена подкрепа от приятели, роднини и колеги. Венета потвърждава това. "Това е изключително позитивна тенденция не само за ЛГБТИ общността, но и за обществото ни като цяло."

От друга страна, включените истории все още са изключение, а не правило. "Книгата показва засега една малка извадка от хора, които са готови да споделят историите си. По никакъв начин разказите им не са представителни и все още твърде много са и случаите, когато ЛГБТИ хора и по-специално младежи са изправени пред ситуация на огромен риск, в който не само че не могат да споделят сексуалната си ориентация с родителите, но трябва и да я крият, тъй като иначе рискуват да изгубят емоционалната и икономическата подкрепа на близките си, а в нередки случаи – и дома си."

"Смелостта да бъдеш" е в книжарниците от издателство Black Flamingo Publishing. Предишният сборник на "Действие" е на razkrivane.deystvie.org

Блогът Humanolic

Ново място за лични размисли по глобални теми

"Eдин блог за сериозен (и шеговит) хуманитарен прочит без странични претенции" - така Калина Петкова описва личния си блог humanolic.com. Климатичните промени, често дискриминативния тон на българския език, сексизмът и феминизмът са сред темите в него.

"Идеята на блога е в него да развивам предимно обществено значими теми, които намирам за изкривено представени или изкривено разбрани", казва авторката. В момента тя подготвя два избираеми курса за студентите от магистърска програма "Семиотика, език и реклама" във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет. Преди това води занятия по "Медии и култура" в Югозападния университет. Също така отговаря за маркетинг комуникации в международна компания. Подбира тези теми, по които се чувства сигурна и няма за цел да обхване целия информационен поток.

"От доста време наблюдавам как редица социално значими теми от спектъра на хуманитарното познание са публично артикулирани почти неграмотно, но хората са твърдо убедени в интерпретациите си. Планирам да продължавам с темите, които може да видите и в момента - пол, малцинство, взаимодействието медии - общество. Екологията също ще продължи да присъства, но както досега - предимно през обществената практика. Със сигурност ще присъства и темата за изграждането на масовото познание и най-вече заблудите в него."

През последните месеци Humanolic привлича първите си читатели. "Бих искала да достигна възможно най-широка читателска аудитория (като всички), но мисля, че самият формат на блога задава ясни граници на по-високо образована публика, която се интересува от състоянието на обществото."

Инициативата Beautiful Faces of Syria

Ниили Рифай и Кристиян Антонов искат да фокусират вниманието върху културното наследство на Сирия

"Когато ме попитат откъде съм и кажа "Сирия", веднага отсрещният човек проявява съжаление, а аз съм положила достатъчно усилия да дойда и да се установя тук – не се чувствам като заслужаваща съжаление. Иска ми се хората да имат друга асоциация, отвъд тъжната реалност в момента – да кажат, че знаят, че това е древна култура, че наскоро са гледали интересен филм оттам или че опитали местната кухня", казва Ниили Рифай, учителка по литература в American English Academy и скоро завършваща международна бизнес комуникация в НБУ.

Родена е всъщност в Пловдив, но семейството й се връща в Хомс около три години по-късно. През годините е живяла в Саудитска Арабия и Дубай, а през 2013 г. напуска Сирия заради войната. Получава бежански статут и вече четири години заедно с част от семейството си живее в София. Общува на български без проблем – научава се да говори и да пише без уроци, а само с практика. Каквото не достига, попълва с английския. "Научавам българския, като слушам и повтарям като parrot."

С приятеля й Кристиян Антонов от няколко месеца организират събития под името Beautiful Faces of Syria – с тях те искат да акцентират върху културното и религиозното разнообразие, музиката, кухнята, киното и литературата на страната. След като посещават блус концерт, той й предлага идеята, а тя, в началото колеблива дали ще има интерес, се съгласява.

След минимална реклама, основно чрез социалните мрежи, през пролетта над 150 души посещават "Дом на киното" за първото им събитие – прожекция на филма "От Дамаск с любов", а когато организират музикална вечер на същото място събират над 200. По-рано тази седмица представиха кухнята и музиката на страната на събитие, част от програмата на "Месеца на бежанците". Ще покажат филма за втори път – на 26 октомври от 18:00 ч. в A Hub на ул. "Ангел Кънчев".

"Започнахме от нулата, нито един от нас нямаше представа как се организира и промотира едно събитие", казва Кристиян. "Въпреки че и хора от Близкия изток посещават събитията ни, те са основно насочени към местната аудитория. Правим го, за да могат повече българи да разберат нещо за тази култура. Давам си сметка, че преди да срещна Ниили, не знаех нищо извън детайли от древната история, кой е Башар Асад и основните новини за войната там. Никога не бях чел книга или слушал музика оттам."

Внимателни са с думата "бежанци" в промотирането на събитията, поради лошите асоциации в българското общество. От впечатленията на Ниили много хора просто спират да слушат след изричането й. За щастие досега негативните коментари за проекта им са само няколко.

Междувременно градят планове за следващи събития. Имат идея с "Хлебна къща" да срещнат български и сирийски рецепти за правене на хляб, а в близко бъдеще – литературна вечер със сирийска поезия и поставяне на сирийски пиеси. Надяват се дейността им да излезе и извън София.

Пространството "Фабрика Автономия"

Които сплотяват различните слоеве на обществото чрез безплатни инициативи

"Фабрика Автономия" съществува от шест месеца и обединява в екипа си различни млади активисти в мисията за "свободно, общодостъпно, безплатно, некомерсиално и независимо социално пространство". Голяма част от тях вече имат опит с предишни социални центрове като "Хаспел" и "Аделанте" в София, които през годините приютиха редица събития – прожекции, четения, премиери, дискусии, включително по въпроси като екологията, човешките права, политиката.

Сред най-новите инициативи на пространството е "Солидарна кухня" – готвене с донесени продукти в 11 ч. и споделен обяд в 14 ч. всяка неделя.

"Нещата се разпространяват от уста на уста - обикновено хората в нужда гледат да си помагат едни на

други", казва екипът зад пространството. "Районът в който сме - около Лъвов мост, е най-бедната централна част на София. Затова в тази инициатива идват много хора, които по някакъв начин са аутсайдери в обществото - бедни хора, самотни възрастни пенсионери, както и имигранти. На този тип събития, освен че си помагат, те осъществяват комуникация помежду си и се опознават, което за тях е изключително от полза."В центъра се провеждат и безплатни уроци по български. "Мигрантите и бежанците не са мнозинство – има и хора от Западна Европа, които работят и живеят тук." Организират се и уроци по френски и испански.

"Фабрика Автономия" все повече се налага и като място в музикалния ъндърграунд на града. Концертите там са винаги със свободен вход и препоръчително дарение за музикантите.Пространството се намира на ул. "Цар Самуил" 149.

Все още няма коментари
Нов коментар