Зеленчуци, който не яде
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Зеленчуци, който не яде

Зеленчуци, който не яде

Пет здравословни менюта за училище

19655 прочитания

Анита Класанова е хранителен технолог и създател на десерти Roobar, "Курабийница", Kookie Cat и пространство за обяд "Столова" by Roobar. Поддръжник на здравословно и разнообразно хранене от 2006 г. насам, тя е и съосновател на първия био магазин в София.

Анита обожава сладко и намира "спасението" си в кухнята, където през 2012 г. сътворява първите си десерти, вдъхновена от своите две дъщери. Днес, тя им приготвя здравословна закуска и обяд за училище за 15 минути всяка сутрин.

Тя е избрана за една от 100-те успешни жени предприемачи в Европа от сп. The Hundert, член на Forbes Woman Society България и част от EY Entrepreneurial Winning Women Europe 2017. Организатор и водещ на кулинарни работилници "Направи си сам... с Анита", лектор в училища.

Храна за училище

Предлагам пет разнообразни менюта за обяд и следобедна закуска за всеки ден от седмицата. Менюто е съставено от свежи зеленчуци, ориз и варива, плодове и здравословен десерт. Към него може много лесно да се добави сварено яйце, парченца сирене или любимите ви животински продукти.

Храната е съобразена с факта, че децата обичат да виждат с какво се хранят, да е свежо, красиво поднесено и цветно. С минимална обработка и лесно и бързо за приготвяне сутрин преди училище само за 10 – 15 минути.

Печени картофи със зехтин и мащерка, салата, чери домати, краставици, печени слънчогледови семки, пълнозърнеста бисквита от лимец.
Автор: Анита Класанова

Планиране: Продуктите могат да бъдат напазарувани наведнъж в неделя, препоръчвам да имате груб план на менюто за всеки ден. Заготовки: сваряване на ориз и подготовка на тесто за палачинки, в това седмично меню няма друга предварителна подготовка. Порциите може да се сглобят на сутринта или от предишната вечер.

Това са много лесни рецепти, които по-големите ученици могат да приготвят и комбинират самостоятелно. Целта ми е да дадем възможност на децата да се хранят с домашно приготвена храна. Да участват в избора и приготвянето й и да се гордеят, че носят кутия с храна в училище.

Целите ми са:

- да отделим малко време да планираме здравословен обяд от вкъщи

- да се научим да приготвяме храна, която децата консумират с удоволствие - да стане приятно да си носиш храна от вкъщи

- децата да имат желание да влизат в училищната столова, защото е място за споделен обяд и общуване, и с малко приоритет на храната, ще предлага на децата ни качествена и вкусна храна

Сандвич със сирене, маруля, моркови, чушки, краставици и кълнове от люцерна, сварени кестени, круша.
Автор: Анита Класанова

В училище

Храненето на децата и тинейджърите ми е много присърце. Не искам да търся вина в държавата, системата или училищата. Винаги питам първо себе си – какво мога да направя аз. Моята кауза е да предам уменията си за лесно и здравословно хранене и да изградим осъзнати и самостоятелни хора, които не само умеят да готвят, а и имат увереността да опитат нещо ново в кухнята и извън нея. Много силно вярвам в създаването на сигурна и подкрепяща среда, в която децата са смели, любопитни и създадат своята храна, като едни малки предприемачи. Не ги коригирам, а само ги подкрепям и стават чудеса.

На първата ми лекция-разговор с учениците в столичната Испанска гимназия разговаряхме за храната, навиците и средата в училище. Това е само началото на един диалог с учениците, които определено имат желание да живеят в по-добра среда, но нямат модел на подражание и вдъхновение.

Нахут, краставици, зелева салата с моркови, чери домати, пълнена чушка със сирене, фурми, орех, банан и грозде.
Автор: Анита Класанова

Работилниците

Така стартираха работилниците "Направи си сам Roobar". Развивам този проект с подкрепата на компании, първата, която бе SAP Labs с корпоративна работилница за техните служители. Всички направиха свой Roobar, а средствата ще бъдат вложени в първото от поредица образователни видеа в партньорство с образователната платформа Уча.се. В търсене съм на още компании, които искат да допринесат за това да научим децата на България да готвят.

Паста с песто от босилек, слънчоглед, чери домати и авокадо, портокал, мини плодово барче, мюсли с кисело мляко, овесени ядки и горски плодове и мед.
Автор: Анита Класанова

Столова by Roobar

Това е социален проект, които създадох, за да стимулирам семейната среда и ценности в компанията ни "Роо брандс". Реално е готов модел, какъвто трябва да бъде една училищна столова на работното място. Там хората участват в избора на храна, имат разнообразно меню и прясно приготвена храна всеки ден от талантливи готвачи, които обичат комплименти и ги приемат лично.

Да отделяме внимание с какво ще се нахраним и да го споделяме на голяма обща маса, като сред приятели е крайната цел.

Басмати ориз поръсен с черен сусам, грах, царевица, чери домати, палачинка с шипков мармалад, сурово барче от плодове и ядки, ябълка.
Автор: Анита Класанова

Столова by Roobar се намира в офиса на Roobar и предлага на своите фенове няколко опции за доставки за обяд: bgmenu, foodpanda. www.facebook.com/stolovabyroobar/

www.anitaklasanova.com

Instagram

Рубриката с рецепти на Анита.

Автор: Анита Класанова
Анита Класанова е хранителен технолог и създател на десерти Roobar, "Курабийница", Kookie Cat и пространство за обяд "Столова" by Roobar. Поддръжник на здравословно и разнообразно хранене от 2006 г. насам, тя е и съосновател на първия био магазин в София.

Анита обожава сладко и намира "спасението" си в кухнята, където през 2012 г. сътворява първите си десерти, вдъхновена от своите две дъщери. Днес, тя им приготвя здравословна закуска и обяд за училище за 15 минути всяка сутрин.

Тя е избрана за една от 100-те успешни жени предприемачи в Европа от сп. The Hundert, член на Forbes Woman Society България и част от EY Entrepreneurial Winning Women Europe 2017. Организатор и водещ на кулинарни работилници "Направи си сам... с Анита", лектор в училища.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
  • 1
    rkb12537512 avatar :-|
    rkb12537512

    Стандартните вегано-хипстърски глупости. Не подлагайте децата си на подобни сектантски моди и извращения, не им налагайте своите нездрави маниакални идеи. Освен че е нездравословно, насилвайки ги ще ги отвратите и от самите зеленчуци като им ги предлагате в такъв нелеп вид и комбинация.
    Както мазните тестени закуски, така и "умните и красиви" модерни родители са еднакво опасни за най-малките. Затова държавата следва да върне храненето в столова за всички училища. С рецепти, изпитани във времето и подбрани от специалисти, а не от виртуални самоуки ентусиасти и маниаци. Само така, заедно с масовия спорт, ще имаме едно здраво поколение и здрава нация.

  • 2
    creaturebg avatar :-|
    Creature

    Добра инициатива, но малко префърцунена. Защо не заменим чери доматите с хубави градински домати, авокадото с тиква, мюслите с овесени ядки, пестото от босилек с домашна лютеница... да акцентираме повече на регионални свежи продукти, на нашенски рецепти.. поне за нещата които имаме.

  • 3
    ydj48537823 avatar :-|
    ydj48537823

    До коментар [#2] от "Creature":

    Защото "умните и красивите" считат тия продукти за "селски", а самите те страдат от селски комплекси. Та те и от българските си имена се срамуват. Вманиачени от западните моди, инстаграм, старбъкс и пр., а там лютеница нема. Това са болни хора, обсебени, жалко че промиват мозъците и на децата си. Ако толкова държат на чуждото, една руска каша от елда, сварена в млеко и овкусена с масло, мед и орехи щеше да е в пъти по-вкусна и полезна от рупането на мюсли, но нема да е политкоректно, ще им спрат грантовете ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK