С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Неща

3 27 окт 2017, 15:06, 14796 прочитания

Зеленчуци, който не яде

Пет здравословни менюта за училище

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Анита Класанова е хранителен технолог и създател на десерти Roobar, "Курабийница", Kookie Cat и пространство за обяд "Столова" by Roobar. Поддръжник на здравословно и разнообразно хранене от 2006 г. насам, тя е и съосновател на първия био магазин в София.

Анита обожава сладко и намира "спасението" си в кухнята, където през 2012 г. сътворява първите си десерти, вдъхновена от своите две дъщери. Днес, тя им приготвя здравословна закуска и обяд за училище за 15 минути всяка сутрин.

Тя е избрана за една от 100-те успешни жени предприемачи в Европа от сп. The Hundert, член на Forbes Woman Society България и част от EY Entrepreneurial Winning Women Europe 2017. Организатор и водещ на кулинарни работилници "Направи си сам... с Анита", лектор в училища.
Храна за училище

Предлагам пет разнообразни менюта за обяд и следобедна закуска за всеки ден от седмицата. Менюто е съставено от свежи зеленчуци, ориз и варива, плодове и здравословен десерт. Към него може много лесно да се добави сварено яйце, парченца сирене или любимите ви животински продукти.

Храната е съобразена с факта, че децата обичат да виждат с какво се хранят, да е свежо, красиво поднесено и цветно. С минимална обработка и лесно и бързо за приготвяне сутрин преди училище само за 10 – 15 минути.

Илюстрация



Планиране: Продуктите могат да бъдат напазарувани наведнъж в неделя, препоръчвам да имате груб план на менюто за всеки ден. Заготовки: сваряване на ориз и подготовка на тесто за палачинки, в това седмично меню няма друга предварителна подготовка. Порциите може да се сглобят на сутринта или от предишната вечер.



Това са много лесни рецепти, които по-големите ученици могат да приготвят и комбинират самостоятелно. Целта ми е да дадем възможност на децата да се хранят с домашно приготвена храна. Да участват в избора и приготвянето й и да се гордеят, че носят кутия с храна в училище.

Целите ми са:

- да отделим малко време да планираме здравословен обяд от вкъщи
- да се научим да приготвяме храна, която децата консумират с удоволствие
- да стане приятно да си носиш храна от вкъщи
- децата да имат желание да влизат в училищната столова, защото е място за споделен обяд и общуване, и с малко приоритет на храната, ще предлага на децата ни качествена и вкусна храна

Илюстрация



В училище

Храненето на децата и тинейджърите ми е много присърце. Не искам да търся вина в държавата, системата или училищата. Винаги питам първо себе си – какво мога да направя аз. Моята кауза е да предам уменията си за лесно и здравословно хранене и да изградим осъзнати и самостоятелни хора, които не само умеят да готвят, а и имат увереността да опитат нещо ново в кухнята и извън нея. Много силно вярвам в създаването на сигурна и подкрепяща среда, в която децата са смели, любопитни и създадат своята храна, като едни малки предприемачи. Не ги коригирам, а само ги подкрепям и стават чудеса.

На първата ми лекция-разговор с учениците в столичната Испанска гимназия разговаряхме за храната, навиците и средата в училище. Това е само началото на един диалог с учениците, които определено имат желание да живеят в по-добра среда, но нямат модел на подражание и вдъхновение.

Илюстрация



Работилниците

Така стартираха работилниците "Направи си сам Roobar". Развивам този проект с подкрепата на компании, първата, която бе SAP Labs с корпоративна работилница за техните служители. Всички направиха свой Roobar, а средствата ще бъдат вложени в първото от поредица образователни видеа в партньорство с образователната платформа Уча.се. В търсене съм на още компании, които искат да допринесат за това да научим децата на България да готвят.

Илюстрация



Столова by Roobar

Това е социален проект, които създадох, за да стимулирам семейната среда и ценности в компанията ни "Роо брандс". Реално е готов модел, какъвто трябва да бъде една училищна столова на работното място. Там хората участват в избора на храна, имат разнообразно меню и прясно приготвена храна всеки ден от талантливи готвачи, които обичат комплименти и ги приемат лично.

Да отделяме внимание с какво ще се нахраним и да го споделяме на голяма обща маса, като сред приятели е крайната цел.

Илюстрация



Столова by Roobar се намира в офиса на Roobar и предлага на своите фенове няколко опции за доставки за обяд: bgmenu, foodpanda. www.facebook.com/stolovabyroobar/

www.anitaklasanova.com
Instagram
Рубриката с рецепти на Анита.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Въведение в софийското улично изкуство 1 Въведение в софийското улично изкуство

По следите на "артисти, райтъри и вандали"

13 юли 2018, 50698 прочитания

Забранената книга Забранената книга

Как конфискуваната от съда книга Farina за наркотрафика в Испания през 90-те години се превърна в бестселър, а сериалът по нея оглави телевизионния праймтайм

13 юли 2018, 31480 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
Календар и домашно кино

27 октомври - 2 ноември

Най-голямото притеснение пред Facebook: тийнейджърите

Интернет гигантът вече не е предпочитаната социална мрежа сред младежите

Въведение в софийското улично изкуство

По следите на "артисти, райтъри и вандали"

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Арт пространство: място 167

Едно от най-новите пространства за изкуство в София се помещава в къща, построена от неизвестен архитект през 1897 г.

Бургаски киновечери

Фестивалът разчита на интересна концепция и богата програма

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 28

Капитал

Брой 28 // 14.07.2018 Прочетете
Капитал PRO, Китайската концесия на летище Пловдив се провали, Миролио купи "Дика", "Идеал стандард" увеличава продажбите си

Емисия

DAILY @7AM // 19.07.2018 Прочетете