Зеленчуци, който не яде

Зеленчуци, който не яде

Пет здравословни менюта за училище

21450 прочитания

Анита Класанова е хранителен технолог и създател на десерти Roobar, "Курабийница", Kookie Cat и пространство за обяд "Столова" by Roobar. Поддръжник на здравословно и разнообразно хранене от 2006 г. насам, тя е и съосновател на първия био магазин в София.

Анита обожава сладко и намира "спасението" си в кухнята, където през 2012 г. сътворява първите си десерти, вдъхновена от своите две дъщери. Днес, тя им приготвя здравословна закуска и обяд за училище за 15 минути всяка сутрин.

Тя е избрана за една от 100-те успешни жени предприемачи в Европа от сп. The Hundert, член на Forbes Woman Society България и част от EY Entrepreneurial Winning Women Europe 2017. Организатор и водещ на кулинарни работилници "Направи си сам... с Анита", лектор в училища.

Храна за училище

Предлагам пет разнообразни менюта за обяд и следобедна закуска за всеки ден от седмицата. Менюто е съставено от свежи зеленчуци, ориз и варива, плодове и здравословен десерт. Към него може много лесно да се добави сварено яйце, парченца сирене или любимите ви животински продукти.

Храната е съобразена с факта, че децата обичат да виждат с какво се хранят, да е свежо, красиво поднесено и цветно. С минимална обработка и лесно и бързо за приготвяне сутрин преди училище само за 10 – 15 минути.

Планиране: Продуктите могат да бъдат напазарувани наведнъж в неделя, препоръчвам да имате груб план на менюто за всеки ден. Заготовки: сваряване на ориз и подготовка на тесто за палачинки, в това седмично меню няма друга предварителна подготовка. Порциите може да се сглобят на сутринта или от предишната вечер.

Това са много лесни рецепти, които по-големите ученици могат да приготвят и комбинират самостоятелно. Целта ми е да дадем възможност на децата да се хранят с домашно приготвена храна. Да участват в избора и приготвянето й и да се гордеят, че носят кутия с храна в училище.

Целите ми са:

- децата да имат желание да влизат в училищната столова, защото е място за споделен обяд и общуване, и с малко приоритет на храната, ще предлага на децата ни качествена и вкусна храна

В училище

Храненето на децата и тинейджърите ми е много присърце. Не искам да търся вина в държавата, системата или училищата. Винаги питам първо себе си – какво мога да направя аз. Моята кауза е да предам уменията си за лесно и здравословно хранене и да изградим осъзнати и самостоятелни хора, които не само умеят да готвят, а и имат увереността да опитат нещо ново в кухнята и извън нея. Много силно вярвам в създаването на сигурна и подкрепяща среда, в която децата са смели, любопитни и създадат своята храна, като едни малки предприемачи. Не ги коригирам, а само ги подкрепям и стават чудеса.

На първата ми лекция-разговор с учениците в столичната Испанска гимназия разговаряхме за храната, навиците и средата в училище. Това е само началото на един диалог с учениците, които определено имат желание да живеят в по-добра среда, но нямат модел на подражание и вдъхновение.

Работилниците

Така стартираха работилниците "Направи си сам Roobar". Развивам този проект с подкрепата на компании, първата, която бе SAP Labs с корпоративна работилница за техните служители. Всички направиха свой Roobar, а средствата ще бъдат вложени в първото от поредица образователни видеа в партньорство с образователната платформа Уча.се. В търсене съм на още компании, които искат да допринесат за това да научим децата на България да готвят.

Столова by Roobar

Това е социален проект, които създадох, за да стимулирам семейната среда и ценности в компанията ни "Роо брандс". Реално е готов модел, какъвто трябва да бъде една училищна столова на работното място. Там хората участват в избора на храна, имат разнообразно меню и прясно приготвена храна всеки ден от талантливи готвачи, които обичат комплименти и ги приемат лично.

Да отделяме внимание с какво ще се нахраним и да го споделяме на голяма обща маса, като сред приятели е крайната цел.

Столова by Roobar се намира в офиса на Roobar и предлага на своите фенове няколко опции за доставки за обяд: bgmenu, foodpanda. www.facebook.com/stolovabyroobar/

www.anitaklasanova.com

Instagram

Рубриката с рецепти на Анита.

Анита Класанова е хранителен технолог и създател на десерти Roobar, "Курабийница", Kookie Cat и пространство за обяд "Столова" by Roobar. Поддръжник на здравословно и разнообразно хранене от 2006 г. насам, тя е и съосновател на първия био магазин в София.

Анита обожава сладко и намира "спасението" си в кухнята, където през 2012 г. сътворява първите си десерти, вдъхновена от своите две дъщери. Днес, тя им приготвя здравословна закуска и обяд за училище за 15 минути всяка сутрин.

Тя е избрана за една от 100-те успешни жени предприемачи в Европа от сп. The Hundert, член на Forbes Woman Society България и част от EY Entrepreneurial Winning Women Europe 2017. Организатор и водещ на кулинарни работилници "Направи си сам... с Анита", лектор в училища.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


3 коментара
  • 1
    rkb12537512 avatar :-|
    rkb12537512

    Стандартните вегано-хипстърски глупости. Не подлагайте децата си на подобни сектантски моди и извращения, не им налагайте своите нездрави маниакални идеи. Освен че е нездравословно, насилвайки ги ще ги отвратите и от самите зеленчуци като им ги предлагате в такъв нелеп вид и комбинация.
    Както мазните тестени закуски, така и "умните и красиви" модерни родители са еднакво опасни за най-малките. Затова държавата следва да върне храненето в столова за всички училища. С рецепти, изпитани във времето и подбрани от специалисти, а не от виртуални самоуки ентусиасти и маниаци. Само така, заедно с масовия спорт, ще имаме едно здраво поколение и здрава нация.

  • 2
    creaturebg avatar :-|
    Creature

    Добра инициатива, но малко префърцунена. Защо не заменим чери доматите с хубави градински домати, авокадото с тиква, мюслите с овесени ядки, пестото от босилек с домашна лютеница... да акцентираме повече на регионални свежи продукти, на нашенски рецепти.. поне за нещата които имаме.

  • 3
    ydj48537823 avatar :-|
    ydj48537823

    До коментар [#2] от "Creature":

    Защото "умните и красивите" считат тия продукти за "селски", а самите те страдат от селски комплекси. Та те и от българските си имена се срамуват. Вманиачени от западните моди, инстаграм, старбъкс и пр., а там лютеница нема. Това са болни хора, обсебени, жалко че промиват мозъците и на децата си. Ако толкова държат на чуждото, една руска каша от елда, сварена в млеко и овкусена с масло, мед и орехи щеше да е в пъти по-вкусна и полезна от рупането на мюсли, но нема да е политкоректно, ще им спрат грантовете ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Едни българки

Едни българки