Гъби за смет

Колекцията Mycelium + Timber от екологично отгледани мебели

Вероятно не бихте възразили да имате в дома си мебели, които са леки, здрави, приятни на допир и миришат на чай, а когато остареят, се компостират.

Водени тъкмо от тази идея, британският дизайнер и майстор на ръчно изработени мебели Себастиан Кокс и българката Нинела Иванова, с докторска степен по дизайн от лондонския университет "Кингстън", се посвещават на експерименти в търсенето на възобновяеми и нетоксични алтернативи и две години по-късно резултатът е налице – материал, на пипане мек като велур, но със здравината на масивна дървесина, който може да бъде "отгледан" в желаната форма.

Колекцията Mycelium + Timber се състои от столове и лампи. Тя беше представена с голям успех миналата есен по време на Лондонския фестивал на дизайна.

Всеки от предметите в колекцията е създаден чрез комбиниране на дървесна гъба с отпадъци от дървесина от върба и лешник от собствената гора на Кокс. Те се "отглеждат", като парчетата дървесина се нарязват на тънки ленти, които се сплитат в съответните форми и към тях се добавят дървесните гъби, които ги използват за храна.

За да се получат определените форми, спорите от гъбите се разбъркват с хранителна смес, която включва дървени стърготини и захарна тръстика. Фунгите консумират хранителните вещества от сместа и развиват мицел, който се разраства около формите и свързва дървесните частици. Така се образуват леки, невероятно здрави и напълно компостиращи се продукти, а повърхността им е материя с текстура, подобна на велур. След като формите са вече плътно запълнени, гъбата се изсушава и по този начин се спира растежът ѝ. Целият процес отнема само около две седмици.

"Винаги съм имал фантазия да открия нов вид MDF и нови начини за свързване на дървесните влакна в листове или извити форми, в идеалния случай без лепило", казва Кокс. Той има магистърска степен по устойчив дизайн от Университета в Линкълн и е известен с оригиналните си кухни и мебелите от сертифицирана дървесина от дъб, ясен, бук и лешник. Кокс притежава четири акра гори, в които се отглежда дървесината за авторските му предмети и отдавна има амбиция да намери естествена алтернатива на лепилата, използвани в дървените изделия и различните композитни материали от дърво.

Такова естествено лепило се оказват дървесните гъби. Освен че имат кадифена повърхност, те могат да се свързват и да се отглеждат в определена форма. Идеята за това го осенява случайно - един ден, разхождайки се в гората си, Себастиан Кокс видял два клона от лешникови дървета, които сякаш се били сраснали. "Когато ги разделих, разбрах, че това, което ги държи заедно, са дървесните гъби", разказва Кокс. И веднага решава да види как може да включи този материал в собствените си мебели.

Обръща се към Британското микологично дружество, а те го свързват с Нинела Иванова, която в продължение на седем години е изследвала мицелите като част от докторантурата си в университета "Кингстън". (Преди години тя изнесе в София лекция с фокус върху новите разработки в технологиите, изкуството, дизайна, текстила и модата, вдъхновени от бактерии, гъби и плесени - бел.ред.)

Двамата започват да експериментират, за да разберат точно кой вид гъби е най-подходящ и с какъв тип дървесина. Стигат до заключението, че Fomes fomentarius най-добре се свързва с дървесните отпадъци, които иначе биха изхвърлили.

"Тези два материала имат естествена връзка в гората, така че искахме да видим как можем да използваме това и да въведем получения нов материал в домовете на хората", казва Нинела.

Тя смята, че ниските производствени разходи и минималният труд (мебелите буквално растат сами) означават, че е възможно производството лесно да се увеличи. Потребителите трябва само да свикнат с идеята. Кокс предупреждава, че мебелите от дървесни гъби ухаят леко на чай, но намира, че не са по-странни от тези, изработени от кожа или пчелен восък.

Двамата дизайнери планират в близко бъдеще да пуснат пълна колекция мебели и продукти за дома от този екологичен и устойчив материал.

Още от Капитал