Кухнята на Пикасо
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кухнята на Пикасо

Menu for the Quatre Gats, Dish of the Day, c. 1900, The Hunt Museum, Limerick

Кухнята на Пикасо

Изложбата в Барселона, която всички чакаха

36303 прочитания

Menu for the Quatre Gats, Dish of the Day, c. 1900, The Hunt Museum, Limerick

© Pablo Picasso


Дългоочакваната изложба "Кухнята на Пикасо" в музея "Пикасо" в Барселона вече е отворена за посетители. Паралелна програма със събития ще залее града - поетични четения, вечéри, ателиета за деца.

Кухнята и храната неизменно присъстват в творчеството на Пабло Пикасо, но за пръв път виждаме темата, разгледана по този начин. Близо 200 са включените творби, събрани от музеи, институции и частни колекции от цял свят. Изложбата е подредена в девет зали, които хронологично проследяват творческия и жизнения път на Пикасо през ключа "храна".

Първата зала е посветена на периода 4 Gats – кафенето, в което са се събирали модернистите в Барселона. Останалите осем зали са основно произведения на Пикасо - графика, масло, експерименти с молив върху масло, също така скулптури, направени от домашна посуда, няколко керамики. Повечето зали са подредени съвсем класически, други са по-раздвижени с цитати на художника по стените и черно-бели фотографии.

Тук ще открием ресторантите, важни за художника - от средището на каталанския авангард Els Quatre Gats в Барселона, през Le Catalan, разположен недалеч от ателието му на улица "Гран Агустин", в който Пикасо редовно се е срещал с приятелите си по време на немската окупация, до Lapin Agile в Монмартр, който събира бохемите на епохата и групата съмишленици на Пикасо.

Кухненската посуда и продуктите за готвене са в основата на много негови натюрморти. Виждаме доматената яхния на масата на ателието му в Барселона и задушените морски дарове, които Жаклин е приготвила за него.

От весело и пъстро представяне до метафора на нищетата и страха по време на окупацията, тези картини следват импулса на Пикасо и го поставят в исторически контекст.

"Той често рисува на кухненската маса, сглобява скулптури от посудата, вихри въображението си без ограничения, експериментира в различни жанрове. Ароматите в кухнята го пренасят в Испания и му напомнят за родината в периода, в който той е далеч от нея, те имат специфична носталгична стойност за Пикасо", каза на специалната обиколка за журналисти Клостре Планас, един от кураторите на изложбата.

Изложбата е част от мащабния проект Picasso-Méditerranée, инициатива на Музея "Пикасо" в Париж, който включва поредица от международни културни събития, започнали през пролетта на 2017 г., които ще продължат до пролетта 2019 г. Над 60 институции работят по програмата, а всички събития, включени в нея, са част от едно безпрецедентно културно преживяване.

Със специално участие в изложбата в Барселона се включва и създателят на молекулярната кухня Феран Адриа, който представя историята на "сапиенса" в илюстровано издание на Bullipedia. Илюстрациите са лично негови, а музеят му отделя новата зала за съвременно изкуство "Маури", в която Адриа предизвиква размисъл за смисъла на готвенето като креативен процес, задава въпроси и оставя отговорите за посетителите. "Не, не искаме да сравняваме Феран Адриа с Пикасо, а да провокираме диалог между двама творци", обяснява Еманюел Гигон, директор на музея "Пикасо" в Барселона.

Каталогът на изложбата е илюстровано издание от 300 страници, в което са публикувани текстове на кураторите, както и на хората, работили по изложбата. Той ще бъде пуснат в продажба в книжарницата на музея.

До 30 септември в музея "Пикасо", Барселона

Дългоочакваната изложба "Кухнята на Пикасо" в музея "Пикасо" в Барселона вече е отворена за посетители. Паралелна програма със събития ще залее града - поетични четения, вечéри, ателиета за деца.

Кухнята и храната неизменно присъстват в творчеството на Пабло Пикасо, но за пръв път виждаме темата, разгледана по този начин. Близо 200 са включените творби, събрани от музеи, институции и частни колекции от цял свят. Изложбата е подредена в девет зали, които хронологично проследяват творческия и жизнения път на Пикасо през ключа "храна".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.