Кухнята на Пикасо

Menu for the Quatre Gats, Dish of the Day, c. 1900, The Hunt Museum, Limerick

Кухнята на Пикасо

Изложбата в Барселона, която всички чакаха

36766 прочитания

Menu for the Quatre Gats, Dish of the Day, c. 1900, The Hunt Museum, Limerick

© Pablo Picasso


Дългоочакваната изложба "Кухнята на Пикасо" в музея "Пикасо" в Барселона вече е отворена за посетители. Паралелна програма със събития ще залее града - поетични четения, вечéри, ателиета за деца.

Кухнята и храната неизменно присъстват в творчеството на Пабло Пикасо, но за пръв път виждаме темата, разгледана по този начин. Близо 200 са включените творби, събрани от музеи, институции и частни колекции от цял свят. Изложбата е подредена в девет зали, които хронологично проследяват творческия и жизнения път на Пикасо през ключа "храна".

Първата зала е посветена на периода 4 Gats – кафенето, в което са се събирали модернистите в Барселона. Останалите осем зали са основно произведения на Пикасо - графика, масло, експерименти с молив върху масло, също така скулптури, направени от домашна посуда, няколко керамики. Повечето зали са подредени съвсем класически, други са по-раздвижени с цитати на художника по стените и черно-бели фотографии.

Тук ще открием ресторантите, важни за художника - от средището на каталанския авангард Els Quatre Gats в Барселона, през Le Catalan, разположен недалеч от ателието му на улица "Гран Агустин", в който Пикасо редовно се е срещал с приятелите си по време на немската окупация, до Lapin Agile в Монмартр, който събира бохемите на епохата и групата съмишленици на Пикасо.

Кухненската посуда и продуктите за готвене са в основата на много негови натюрморти. Виждаме доматената яхния на масата на ателието му в Барселона и задушените морски дарове, които Жаклин е приготвила за него.

От весело и пъстро представяне до метафора на нищетата и страха по време на окупацията, тези картини следват импулса на Пикасо и го поставят в исторически контекст.

"Той често рисува на кухненската маса, сглобява скулптури от посудата, вихри въображението си без ограничения, експериментира в различни жанрове. Ароматите в кухнята го пренасят в Испания и му напомнят за родината в периода, в който той е далеч от нея, те имат специфична носталгична стойност за Пикасо", каза на специалната обиколка за журналисти Клостре Планас, един от кураторите на изложбата.

Изложбата е част от мащабния проект Picasso-Méditerranée, инициатива на Музея "Пикасо" в Париж, който включва поредица от международни културни събития, започнали през пролетта на 2017 г., които ще продължат до пролетта 2019 г. Над 60 институции работят по програмата, а всички събития, включени в нея, са част от едно безпрецедентно културно преживяване.

Със специално участие в изложбата в Барселона се включва и създателят на молекулярната кухня Феран Адриа, който представя историята на "сапиенса" в илюстровано издание на Bullipedia. Илюстрациите са лично негови, а музеят му отделя новата зала за съвременно изкуство "Маури", в която Адриа предизвиква размисъл за смисъла на готвенето като креативен процес, задава въпроси и оставя отговорите за посетителите. "Не, не искаме да сравняваме Феран Адриа с Пикасо, а да провокираме диалог между двама творци", обяснява Еманюел Гигон, директор на музея "Пикасо" в Барселона.

Каталогът на изложбата е илюстровано издание от 300 страници, в което са публикувани текстове на кураторите, както и на хората, работили по изложбата. Той ще бъде пуснат в продажба в книжарницата на музея.

До 30 септември в музея "Пикасо", Барселона

Дългоочакваната изложба "Кухнята на Пикасо" в музея "Пикасо" в Барселона вече е отворена за посетители. Паралелна програма със събития ще залее града - поетични четения, вечéри, ателиета за деца.

Кухнята и храната неизменно присъстват в творчеството на Пабло Пикасо, но за пръв път виждаме темата, разгледана по този начин. Близо 200 са включените творби, събрани от музеи, институции и частни колекции от цял свят. Изложбата е подредена в девет зали, които хронологично проследяват творческия и жизнения път на Пикасо през ключа "храна".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал