С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Неща

8 юни 2018, 9:33, 31668 прочитания

Кухнята на Пикасо

Изложбата в Барселона, която всички чакаха

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Дългоочакваната изложба "Кухнята на Пикасо" в музея "Пикасо" в Барселона вече е отворена за посетители. Паралелна програма със събития ще залее града - поетични четения, вечéри, ателиета за деца.

Кухнята и храната неизменно присъстват в творчеството на Пабло Пикасо, но за пръв път виждаме темата, разгледана по този начин. Близо 200 са включените творби, събрани от музеи, институции и частни колекции от цял свят. Изложбата е подредена в девет зали, които хронологично проследяват творческия и жизнения път на Пикасо през ключа "храна".

Първата зала е посветена на периода 4 Gats – кафенето, в което са се събирали модернистите в Барселона. Останалите осем зали са основно произведения на Пикасо - графика, масло, експерименти с молив върху масло, също така скулптури, направени от домашна посуда, няколко керамики. Повечето зали са подредени съвсем класически, други са по-раздвижени с цитати на художника по стените и черно-бели фотографии.

Илюстрация



Тук ще открием ресторантите, важни за художника - от средището на каталанския авангард Els Quatre Gats в Барселона, през Le Catalan, разположен недалеч от ателието му на улица "Гран Агустин", в който Пикасо редовно се е срещал с приятелите си по време на немската окупация, до Lapin Agile в Монмартр, който събира бохемите на епохата и групата съмишленици на Пикасо.



Кухненската посуда и продуктите за готвене са в основата на много негови натюрморти. Виждаме доматената яхния на масата на ателието му в Барселона и задушените морски дарове, които Жаклин е приготвила за него.

От весело и пъстро представяне до метафора на нищетата и страха по време на окупацията, тези картини следват импулса на Пикасо и го поставят в исторически контекст.

"Той често рисува на кухненската маса, сглобява скулптури от посудата, вихри въображението си без ограничения, експериментира в различни жанрове. Ароматите в кухнята го пренасят в Испания и му напомнят за родината в периода, в който той е далеч от нея, те имат специфична носталгична стойност за Пикасо", каза на специалната обиколка за журналисти Клостре Планас, един от кураторите на изложбата.

Изложбата е част от мащабния проект Picasso-Méditerranée, инициатива на Музея "Пикасо" в Париж, който включва поредица от международни културни събития, започнали през пролетта на 2017 г., които ще продължат до пролетта 2019 г. Над 60 институции работят по програмата, а всички събития, включени в нея, са част от едно безпрецедентно културно преживяване.

Young Boy with Lobster, 21 June 1941, Jean-Gilles Berizzi

Фотограф: Pablo Picasso


Със специално участие в изложбата в Барселона се включва и създателят на молекулярната кухня Феран Адриа, който представя историята на "сапиенса" в илюстровано издание на Bullipedia. Илюстрациите са лично негови, а музеят му отделя новата зала за съвременно изкуство "Маури", в която Адриа предизвиква размисъл за смисъла на готвенето като креативен процес, задава въпроси и оставя отговорите за посетителите. "Не, не искаме да сравняваме Феран Адриа с Пикасо, а да провокираме диалог между двама творци", обяснява Еманюел Гигон, директор на музея "Пикасо" в Барселона.

Каталогът на изложбата е илюстровано издание от 300 страници, в което са публикувани текстове на кураторите, както и на хората, работили по изложбата. Той ще бъде пуснат в продажба в книжарницата на музея.

До 30 септември в музея "Пикасо", Барселона
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Имало едно време Имало едно време

Фотографката Елеонора Кости снима изоставени сгради из цяла Италия

14 сеп 2018, 3329 прочитания

Среща на халите 1 Среща на халите

Най-интересното от третото издание на квАРТал (14-16 септември)

14 сеп 2018, 30647 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
Децата и сънят: Специален проект "Сънят в твоето легло"

Ако искаме децата ни да спят достатъчно, трябва да им осигурим стриктен режим на лягане и ставане.

Есента на Борисов

Новият политически сезон започна с оставки на трима министри накуп, но това вече не носи желания ефект

Младен Маринов - политизираният полицай

Номинацията на досегашния главен секретар на МВР за министър на вътрешните работи спъна гласуването на рокадите в правителството

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Книга: Уилям Фокнър - "Докато лежах и умирах"

Една от класиките на американската литература се появява за първи път на български език

Георги Марков, писателят

Penguin ще публикува на английски четири кратки романа на Георги Марков. Защо е важно да го помним и като белетрист?

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 37

Капитал

Брой 37 // 15.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Парламентът смени тримата министри, Турция ще реже бюджетни разходи

Емисия

DAILY @7PM // 20.09.2018 Прочетете