Изход Преглед отново
< >

Бира в лятна нощ

Изборът на магазин "100 бири":

Põhjala - Uus Maailm (Естония)
4.7-процентов сесиен IPA. Свежест, цитрусови аромати и подсещане за Калифорния. Не случайно е обявен от производителите като San Diego Style Session IPA, защото идеята му е да ви изпрати директно там.

pic 1

Бира в лятна нощ

"Бакунин" - Red Maniac (Русия)
Ако си мислите, че руснаците ги бива само във водката, бъркате се жестоко. Те са номер 3 в света по брой на крафт пивоварни. "Бакунин" от Сант Петербург са едно от топ имената в последните години. Конкретната бира е леко опушен IPA с чили - свежа, охмелена и същевременно леко пикантна и сгряваща.

pic 2

Бира в лятна нощ

Изборът на магазин Nosferatu:
Beer Bastars - "Баси Кефа" (България/Холандия)
White IPA от Бургас. Отново сварена в пивоварна Troost - Амстердам, бирата е изключително свежа с добавени 30% пшеница. Масивно сухо охмеляване със сортовете Mosaic и Citra, които допринасят за тропически аромати - манго, папая, ананас и леко загатване на цитруси.

pic 3

Бира в лятна нощ

Metalhead – Lickitup (България)
Изключително приятна и лека бира (5,4% алкохол) за лятото в стил American Pale Ale. Използвани са немски малцове и американският хмел Calypso, който придава лек аромат на круша и ябълка.

pic 4

Бира в лятна нощ

Изборът на бар Kanaal:
De Molen - Dag & Dauw Bergamot IPA (Холандия) В превод от нидерландски - "Ден и нощ". Тази IPA на De Molen, която се вари само веднъж годишно през април с пресен плод от бергамот, има свежестта да те събуди с познатия вкус на... чай Earl Grey.

pic 5

Бира в лятна нощ

Omnipollo - Mazarin Oatmeal Pale Ale (Швеция)
Направена е с огромно количество ароматни американски видове хмел, но с много мек вкус и кремообразна текстура от вложения в бирата овес. Любимата ни ежедневна бира за последните две години.

pic 6

Бира в лятна нощ

Изборът на дистрибуторите от "Пивотека":
Metalhead - Your Girlfriend’s Girlfriend (България)
Името е препратка към песен на Type O' Negative. Това е българско-холандска колаборация от фенове на тежката музика, насочена към феновете на крафт бирата. Балансиран вкус въпреки сериозните 6.9% алкохолна сила. Създателите определят стила като NEIPA (New England IPA), но феновете на крафта ще разпознаят типичния индийски светъл ейл. Ароматът е наситен с тропически плодове. Рецептата е изцяло българска, изпълнението - на холандската пивоварна Oproer.

pic 7

Бира в лятна нощ

"Бял Щърк" - Boys Don’t Cryo (България/Холандия)
И още една нова бира с музикална препратка, в случая към дебютния албум и сингъл на The Cure. Този индийски светъл лагер на "Бял Щърк" е отново българско-холандска колаборация, но този път и с руско участие в лицето на пивоварна "Бакунин" в Санкт Петербург. "Грешката" в изписването е вярна и препраща към иновативния метод на криогенна сепарация при обработката на свежите хмелови шишарки. Резултатът: наситен аромат и висока концентрация на етерични масла в хмела. Вкусът напомня за екзотични плодове, предимно цитруси.

pic 8

Бира в лятна нощ

Изборът на магазин Crafter:
Wild Beer Sleeping Limes (Великобритания) Wild Beer са известни с любовта си към експериментите и една от новите им бири е чудесен пример за това. Sleeping Limes е хибрид между лагер и гозе - истински летен освежител, в който се преплитат диви дрожди, лайм (сърцевината на плода и кората) исол.

pic 9

Бира в лятна нощ

Brewfist La Mosca (Италия)Чудесна алтернатива на малко омръзналите ни немски вайсове. La Mosca е пшеничен ейл в белгийски стил, в който се открояват аромати на кориандър и кора от горчив портокал.

pic 10