Куче на борда
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Куче на борда

Shutterstock

Куче на борда

Какво трябва да знаем, когато пътуваме с куче в чужбина: изисквания + проверени туристически дестинации в Европа

50357 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


"Кучето е част от нашето семейство и ваканция без нея е немислима" – Симона е собственичка на джак ръсела Пипет и както много други стопани винаги съобразява задграничната си почивка с възможността да вземе кучето със себе си.

Когато планират семейната ваканция в чужбина, много хора изключват кучето, тъй като очакват пътуването с животно да е сложно за организиране, проблематично и скъпо. Но истината е, че туристическият бизнес все повече се адаптира към изискванията на онези, които избират ваканция с домашния си любимец.

Какво трябва да имаме предвид, когато пътуваме с нашето куче извън граница, какви са изискванията, евентуалните проблеми и проверените туристически дестинации.

Изисквания и документи

Също като нас, нашето куче трябва да бъде идентифицирано при излизане извън граница. Необходим е европейски паспорт, който се издава, подписва и подпечатва от ветеринар. Кучето трябва да има и микрочип, който да отговаря на изискванията за сертификация ISO 11785.

Важно е да се информирате за изискванията относно ваксините, които всяка страна изисква. В рамките на Европейския съюз задължителна е ваксината против бяс, която обаче трябва да е поставена най-късно 21 дни преди пътуването. Важно е да има дата на поставяне и дата на валидност, тъй като една толкова малка подробност може да бъде от значение.

Марсел разказва за горчивия си опит с малката Ноа:

"При пътуването ни до Англия с ферибот не ни допуснаха, защото ветеринарят беше пропуснал да запише датата, до която е валидна ваксината, въпреки че всички ваксини против бяс са валидни минимум една година. Наложи се бързо да търсим ветеринар, който да подпише паспорта, и само за този подпис ни се наложи да платим 60 евро."

Освен ваксината за бяс, ако пътувате към Англия, Ирландия или Финландия, кучето ви трябва да е ваксинирано и против тения Echinococcus multilocularis.

За да пътува извън граница, кучето трябва да е най-малко на 3 месеца, тъй като това е минималната възраст за поставяне на необходимите ваксини.

Какво да носим

Нашият домашен любимец също има нужда от малко багаж: освен задължителната каишка, намордник, клетка (ако пътува в самолет), купичка за вода, храна, чанта, в която да го пренасяте, каишка против лай, ако животното е по неспокойно, каишка с GPS, в случай че се изгуби.

Транспорт: Пътуване със самолет

Ако сте решили да пътувате със самолет и вашият четирикрак приятел тежи по-малко от 8 кг (Alitalia разрешава до 10 кг), може да ви придружи директно в кабината. За целта е необходимо да се намира в специална чанта, която да стои при вас. Ако кучето е още кутре, препоръчваме ви да сложите в чантата пелени, тъй като понякога пътуването може да се окаже по-дълго от очакваното.

По-големите кучета трябва да пътуват в клетка, която остава в багажното отделение. Важно е да проверите дали вашето куче не е от порода, за която не се препоръчва да пътува в тези условия поради чувствителност към температурни разлики или стрес. Сами преценете дали пътуването ще е безопасно за вашия любимец.

И в двата случая кучето трябва да пътува в клетка или чанта. Важно е да знаете, че:

- Клетката трябва да е достатъчно голяма, за да може кучето да се изправи

- Да има купичка с вода
- Да има достъп до въздух

- Да се премахнат колелцата, преди да се предаде в багажното отделение.

Пътуване с автомобил

Важно е да се погрижите за сигурността както на кучето, така и на пътниците. Вашето куче може да пътува в клетка или да използвате специален колан, който да го предпази при евентуален инцидент, а и би помогнал да избегнете глоба, в случай че ви спре местната полиция.

Rent-а-car: Допитайте се до съответната компания дали политиката им позволява да пътувате с куче. В повечето случаи няма проблем, но имайте предвид, че ако животното изцапа тапицерията на колата, най-вече заради космите, които остават, може да бъдете таксувани за почистване.

Ферибот: На повечето кораби, ако пътувате с кола, кучето трябва да остане вътре в колата по време на пътуването.

Влак: Вашият домашен любимец може да ви придружава почти навсякъде, но в различните държави има различни изисквания дали животното да е в клетка, дали да се заплати пълен билет.

Автобус: Не е позволено.

Дестинации

Възможно е да планирате, както градски туризъм, така и ваканция из природата с вашето куче. В първия случай възможностите са по-ограничени, тъй като посещенията на музеи и галерии с куче не са разрешени и ще се наложи да го оставите в хотела.

Швейцария

Идеалната дестинация за туризъм сред природата е Швейцария. Може да изберете един от многото маршрути в националните паркове, където да се насладите на чист въздух, красиви пейзажи и пълно откъсване от градския стрес.

Сред най-препоръчителните маршрути са тези през парковете Gantrisch и Gruyère Pays-d’Enhaut, до езерото Oeschinen или просто разходка из живописните улици на Берн.

Испания

Испания е една от европейските страни, които се отнасят най-хладно към домашните любимци на път. В градския транспорт кучета не се допускат, метрото на Мадрид позволи присъствието им едва преди година, а въпреки обширната плажна ивица на Иберийския полуостров плажовете, разрешени за кучета, са сравнително малко. Все пак има много кътчета, които може да посетите с домашния си любимец (паркът "Доняна" в Андалусия не е сред тях).

Идеални дестинации из природата са планинските области на Каталуня Монсен (Montseny), каталунските Пиренеи и Аигуестортес (Aigüestortes), също така провинцията на Астурия, където може да се насладите на зеленината и свежия въздух на Върховете на Европа (los Picos de Europa). Силно ви препоръчваме разходка до езерата Енол и Ерсина (lago de la Ercina), а селцата в провинцията също заслужават внимание.

Ако пътувате из Южна Испания, важно е да се погрижите за защитата на вашия любимец от външни паразити, най-вече комари, заразени с лайшманиоза, тъй като тук тази болест е доста често срещана.

Повечето ресторанти не допускат кучета освен на външните си тераси, а единственият шопинг център, където може да се разходите, придружени от кучето си, е El Corte Inglés.

Великобритания и Ирландия

Документите и ваксините са същите като за останалите страни от Европейския съюз, но допълнително се изисква ваксина срещу тения.

Ако не искате вашето куче да пътува в багажното отделение на самолета, вариантът е да пътувате с кола през евротунела или с ферибот, където вашият приятел трябва да остане в колата или настанен в клетка по време на пътуването.

Веднъж пристигнали на Острова, може да се насладите както на дълги разходки из природата, така и на градски туризъм. Лондон е доста гостоприемен град за кучета. Може да пътувате в метрото, да се разхождате из многобройните паркове, където е позволено дори да пуснете кучето свободно да потича (освен Грийн парк, където то трябва да е на каишка).

Франция

Важно е да знаете, че националните паркове във Франция не допускат кучета, дори да са с каишка, но въпреки всичко има достатъчно места сред природата, които да посетите.

Нормандия е чудесна дестинация - малкото селце Етретат предлага ослепителни гледки към океана от високите нормандски брегове, плажовете на десанта на Нормандия и безкрайните зелени полета на провинцията.

Ако сте решили да заведете кучето си в Париж, имайте предвид, че в много от парковете на града е забранено за кучета, дори да са на каишка. По отношение на градския транспорт: малките кучета могат да ползват всички видове транспорт, но големите кучета се допускат само във влаковете РЕР, и то с намордник. В ресторантите и кафенетата няма да срещнете проблем, ако влезете в компанията на вашето куче. Отворени за посещение с куче са Люксембургските градини, Bois de Boulogne, Champs de Mars, Parque de Versailles, паркът Montsouris, Jardines de las Tuileries, паркът Buttes Chaumont, църквата "Санта Рита", туристическият бус на Париж, както и някои от круизите по реката.

Италия

"Bello", "bellissimo", "spettacolare"! Нашият Джъмбо постоянно получаваше комплименти по време на разходките ни", разказва Анна, собственичка на 40-килограмов боксер. Анна пътува с Джъмбо из Италия вече три поредни години и разказва, че италианците са изключително приятелски настроени към кучета. Тя препоръчва пътуване до околността на езерата Гарда (Garda), Комо (Como), Брачиано (Bracciano) и градовете Бергамо, Милано, Портофино, Позитано, Неапол.

Ако сте решили да споделите la dolce vita с вашия домашен любимец, препоръчваме ви кратки разходки из градовете, съчетани с разходки из националните паркове като El Abruzzo, или El Italia Dolomiti Belunes. Едно посещение на Le Cinque Terre комбинира по малко от всичко. Мястото е интересно с типичната архитектура на малките италиански селца и разкрива гледки към средиземноморския бряг на Лигурия.

Градове като Рим, Венеция, Верона Флоренция са музеи на открито. Не във всички ресторанти ще ви допуснат с вашето куче, но винаги може да седнете на външната тераса, където няма проблем да ви придружи.

Германия

Може би най-приятелски настроени към кучета са германците. Повече от 55% от хотелите в Берлин биха ви настанили, дори да пътувате с домашен любимец.

В Германия вашето куче може да ви придружава почти навсякъде: ресторанти, кафенета, магазини (с изключение на хранителни магазини). Прави впечатление колко добре са възпитани местните кучетата, защото те са добре приети само и единствено, ако се държат добре, в противен случай не се съмнявайте, че ще ви бъде направена забележка.

Амстердам, Брюксел и Люксембург също ще приветстват вас и вашето куче с добре дошли.

Дарина има наблюдение, че когато пътува с нейния малък дакел Чарли, хората са по-топло настроени към нея, отколкото ако пътува сама: "Забелязвам, че хората обръщат повече внимание на дакелчето, отколкото на двегодишния ми син. В Белгия в малък ресторант първо ни донесоха купичка с вода, а едва по-късно забелязаха, че детето има нужда от столче."

"Кучето е част от нашето семейство и ваканция без нея е немислима" – Симона е собственичка на джак ръсела Пипет и както много други стопани винаги съобразява задграничната си почивка с възможността да вземе кучето със себе си.

Когато планират семейната ваканция в чужбина, много хора изключват кучето, тъй като очакват пътуването с животно да е сложно за организиране, проблематично и скъпо. Но истината е, че туристическият бизнес все повече се адаптира към изискванията на онези, които избират ваканция с домашния си любимец.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK