Вино за напреднали

Вино за напреднали

Българските винопроизводители извадиха редки съкровища за десетата годишнина на Casavino

Ани Коджаиванова
10898 прочитания

Българските винопроизводители вече имат самочувствието да извадят специални вина от най-закътаните ъгли на избите: лимитирани количества, експериментални, занаятчийски или дълго отлежавали, от необичайни сортови комбинации, създадени по нетрадиционни методи, или всичко това накуп.

За пръв път цяла селекция от 28 подобни вина е събрана на едно място по случай десетгодишнината на веригата професионални магазини за вино Casavino.

Вината в тази изцяло червена селекция имат нещо общо: досега те никога не са били пускани на пазара, в изключително ограничени количества са (в някои случаи под 100 бутилки), а някои са създадени ексклузивно за годишнината на веригата. Иначе казано, никога не сте ги опитвали. Преведено на езика на презадоволените и често дори отегчени винени почитатели, това ще рече, че тези вина носят оживление, намират място в колекциите и, разбира се, са повече от подходящи за подарък.

Вижте кои са те и какво трябва да знаете за тях:Damianitza Casavino Selection 10Y Merlot & Cabernet Sauvignon 2012

20 лв.

Стари 40-50-годишни лозя, каприз на времето и отлична работа в избата е формулата зад първото вино в партида от 996 бутилки, на което Casavino слага бранда си. 2012 беше една различна година, с много повече от обичайното количество дъжд в иначе сухата Югозападна България. Резултатът: впечатляващо с богатство на аромати и дълбочина вино, но с по-леко и ефирно тяло, меки танини и много елегантност.


Orbelia Via Aristotelis Syrah Special Selection 2016

18 лв.

Една прекрасна, щедра и кадифена сира също от топлия Югозапад. Изба "Орбелия" е кръстила това чудесно вино в партида от 500 бутилки на древния маршрут на миграция на птиците, описан от Аристотел. То е готово да бъде отворено още сега, но спокойно може да изчака известно време, докато допълва колекция.


Domain Menada Barrique Point Malbec & Syrah Special Selection 2015

18 лв.

"Домейн Менада" създава това вино в партида от 1002 бутилки специално зa проекта на Casavino. Това е вино със силна структура, добър баланс и дълбочина. Комбинацията от малбек и сира не е често срещана, но ще откриете, че двата сорта се допълват доста сполучливо.


Mezek Thracian Mavrud Evmolpia Reserve 2015

19 лв.

Малката изба "Мезек" в най-югоизточния ъгъл на Бългрия (да не се бърка с едноименната серия вина на изба "Катаржина") е една много малкото, които работят с рядко срещания сорт евмолпия или тракийски мавруд (кръстоска между мавруд и мерло). Почитателите на сорта със сигурност ще са заинтригувани, а на разположение са само 300 бутилки.


Maryan Merlot 300 Single Barrel 2017

19 лв.

"Мерло 300" на малката семейна изба "Марян" създава усмивки. Едва в партида от 300 бутилки, това е чистосортово мерло, от каквото всички имаме нужда: без концентрация, с умерена доза стар дъб, която му придава мекота и кадифе, но без го лиши от плодов характер. Пивко и свежо, то е готово да се пие сега, но по-любопитните може и да искат да проверят как ще се развие след година-две.


Medi Valley Great Bulgaria Mavrud & Rubin & Melnik & Gamza 2017

23 лв.

Като се абстрахираме от притеснителното име "Велика България", блендът на "Меди Вали" от четири български сорта - рубин, мелник, мавруд и гъмза, е истински успех. Създателите му са избрали да избягат от стила на мощното, екстрактно и таниново вино, какъвто потенциал би имала подобна комбинация от сортове, и са избрали да направят едно елегантно вино с по-леко тяло, но с дълбочина и многопластовост.


Betterhalf Special Blend 10Y Cabernet Franc & Merlot & Regent 2017

24 лв.

В това вино всичко е интересно. Купажът включва редкия германски сорт регент. Преди да влезе в дъбовата бъчва, виното е отлежавало в квеври - традиционни глинени амфори за винопроизводство от Грузия. Ще усетите особената свежест и минералност, които те придават на виното. Блендът е в серия от 882 бутилки и е създаден специално за десетгодишнината на Casavino.


Chateau Copsa Single Barrel Merlot 2016

35 лв.

Още едно чистосортово мерло в серия от едва 300 бутилки, т.е. една бъчва, от шато "Копса" край Сопот. То идва от лозе със силно редуциран добив, а от "Копса" казват, че 2016-а е била една от най-добрите реколти за региона въобще. Така че досещаме се, че това е вино с потенциал, което е по-добре да задържите година-две, преди да отворите.


Bratanov

Single Barrel 111 Merlot Sakar 2013/ 26 лв.

Single Barrel 130 Merlot Sakar 2013/ 26 лв.

Харманлийската изба предлага вълнуващ експеримент с две вариации на едно и също вино, отлежавало в едни и същи като обем и дървесина бъчви, но едната по-слабо изпечена (бъчва 130), а другата по-силно (бъчва 111). Освен че двете вина сами по себе си са прекрасни, играта на "Открийте разликите" в сравнителна дегустация е гъдел и удоволствие за всеки запален любител на виното.


Four Friends

Zitara Syrah & Mourvedre 2016 / 28 лв

Zitara Malbec & Merlot & Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc & Petit Verdot 2016/ 28 лв

Два омагьосващи купажа на изба Four Friends до Стара Загора - единият в стил Рона - бленд от сира и мурведр, а другият - в стил Бордо, с водеща роля на мерлото. Което и от двете да изберете, ще получите богато, добре балансирано и елегантно вино, което е в добра форма за пиене и сега, но с времето би показало още по-хубаво развитие.


Villa Melnik

Villa Melnik Aplauz Premium Reserve Cabernet Sauvignon 2014/ 24 лв

Villa Melnik Rare Varieties Ruen 2015/ 40 лв

Villa Melnik Melnik 1300 2016/ 40 лв


"Вила Мелник" винаги се е гордяла с местните сортове и за този специален случай показва два от тях - мелник 1300 и руен. Общото между тях е, че и двата сорта са получени след кръстоски на широка мелнишка лоза - първия с грузинския сорт сепарави, а втория - с каберне совиньон. Това са вина за ценители, търсещи нещо интересно и различно. В добавка са и последните 111 бутилки от едно от топ вината на избата - примиум резервата каберне совиньон 2014.


Dragomir

Dragomir Enoteque Merlot & Rubin 2011/ 48 лв

Dragomir Enoteque Rubin & Syrah 2013/ 58.50 лв

Dragomir Reserve Bulgarian Oak Cabernet Sauvignon & Merlot & Rubin 2013/ 64 лв


Всяко вино на "Драгомир" буди радост и респект, а трите лимитирани вина на избата с етикета "Енотека" (по 200 бутилки) - двойно повече. Тези блендове с участието на рубин на практика са създадени да отлежават и точно това са правили, като продължават да се развиват и в бутилката и стават все по-добри. Като цяло е рядкост да се опитат български вина, които излизат на пазара в подобна богата и красива фаза на развитието си. Към момента и трите са във върхова форма, но търпеливите няма да сбъркат и ако не бързат.


Изба "Загрей"

Zagreus Hand Made Mavrud ZM86 2017/ 22.50 лв

Zagreus Sincerus Hand Made Syrah Natural Wine 2017/ 22.50 лв.


Zagreus Privat Collection Mavrud & Cabernet Sauvignon & Syrah 2013/ 24 лв

Zagreus Hand Made Mavrud Natural Wine 2017/ 30 лв

Изба "Загрей" са избрали да покажат своята колекция от "ръчно правени" вина - сира и две вариации мавруд, както и един примиум бленд с мавруд. Особено интересно за почитателите на сорта би било натуралното вино от мавруд - "вкусно", сочно и от него има само 78 бутилки.


Rumelia Enoteque Merul Reserve Mavrud 2009/2011

44/35 лв.

Няма спор - в изба "Румелия" също са царе на мавруда и знаят как да покажат най-добрите му страни. В случая избата представя две вина от различни реколти в партиди от едва 150 бутилки - доказателство за това колко комплексен и дълголетен може да е този сорт, когато към него се подходи правилно. И двата мавруда са изключителни, но много различни. Това също е рядък шанс за една много интересна сравнителна дегустация.


Terra Tangra

Terra Tangra Merlot & Syrah & Cabernet Franc 2017/12 лв

Terra Tangra Rubin & Tempranillo & Melnik 2017/ 15 лв

Terra Tangra Reserve Syrah & Malbec & Petit Verdot 2016/ 20 лв

Terra Tangra Reserve Cabernet Sauvignon & Rubin & Petit Verdot 2016/ 22 лв


Сакарската изба показва цели 4 вина в лимитирани серии от по 300 и 500 бутилки. Любопитни в тях са нетрадиционните и уникални комбинации от сортове. Реколтите са актуални, така че в случая колкото повече изчакате, преди да отворите бутилката, толкова по-добре. В случая на резервите това може да е 2024 - 2026 г.

Българските винопроизводители вече имат самочувствието да извадят специални вина от най-закътаните ъгли на избите: лимитирани количества, експериментални, занаятчийски или дълго отлежавали, от необичайни сортови комбинации, създадени по нетрадиционни методи, или всичко това накуп.

За пръв път цяла селекция от 28 подобни вина е събрана на едно място по случай десетгодишнината на веригата професионални магазини за вино Casavino.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Право на реплика

Право на реплика