Аз чета, ти четеш
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Аз чета, ти четеш

Капитал

Аз чета, ти четеш

Избрани заглавия от 2018 г. - за лично удоволствие или за подарък

11508 прочитания

Капитал

© Цветелина Белутова


Factfulness. Ten Reasons We're Wrong About the World - and Why Things Are Better Than You Think

Ханс Рослинг

Flatiron Books

Все още не е преведена на български език, но и ние като Бил Гейтс смятаме, че това е една от най-важните книги на годината. "Тази книга е последната битка от мисията, на която съм посветил целия си живот – да се боря с опустошителното глобално невежество", казва професорът по международно здраве в шведския Каролински институт Ханс Рослинг (1948 - 2017). Целта му е да докаже на читателите чрез факти, че светът е много по-хубаво място за живеене, отколкото е бил преди години, и бедността и разслоението в обществото реално намаляват.

"Подземната железница"

Колсън Уайтхед
"Лист"

Книгата излезе на български, след като направи фурор в англоезичния свят и освен Националната награда за литература на САЩ спечели и "Пулицър". Главни герои в нестандартно разказаната история са чернокожи роби от южните щати, които планират бягството от плантацията в Джорджия, където работят и живеят в ужасни условия. През декември преводачът Ангел Игов получи Специалната награда на името на Кръстан Дянков за работата си по романа.

"Наука в душата"

Ричард Докинс

"Сиела"

Може би най-известният учен в света в момента е британският професор Ричард Докинс, който стана известен с книгата си "Себичният ген". Биологът, посланик на рационалното мислене, написва книга с 42 есета, които обхващат неговите интересни и проницателни възгледи върху еволюцията от научна и от религиозна гледна точка, фанатичните камикадзета, 11 септември 2001 г. и др. В нея включва и "отворено писмо до принц Чарлз", както и забавен текст от "Коледен наръчник на атеиста". На български книгата излиза само няколко месеца след премиерата на английски, а част от текстовете са публикувани във Free Inquiry или са извадки от серия лекции, организирани от BBC.

"Ето ме"

Джонатан Сафран Фоер

"Лист"

Най-новият роман на Фоер е базиран на многобройните имейли, които писателят и носителката на "Оскар" Натали Портман са си разменили. Но сюжетът на романа е за края на брака на Джулия и Джейкъб Блох, който настъпва в разгара на подготовката за бар мицвата на най-големия им син. Преводът на Петя Петкова беше отличен с награда "Кръстян Дянков".

"Homo Deus. Кратка история на бъдещето"

Ювал Ноа Харари

"Изток-Запад"

Предишната му книга - Sapiens, придоби огромна популярност и бързо се превърна в световен бестселър. Причината е, че израелският професор по история, който завършва в Оксфорд, успява по много увлекателен и достъпен начин, без да жертва задълбоченост, да проследи развитието на човешката цивилизация. В Homo Deus акцентът не е толкова върху историята, колкото върху прогнозите за бъдещето, но упражнението на професор Харари по футуризъм не е самоцелно.

"4321"

Пол Остър

"Колибри"

Обемният роман се появи у нас година след като предизвика голям отзвук в Европа и САЩ. Сред темите на романа е доколко е възможно САЩ да се изправят пред травматичните моменти от историята си и така да извоюват пътя си напред като общество. Остър проследява живота на героя Арчи Фъргюсън на фона на политически сътресения в Ню Йорк и Ню Джърси от 50-те и 60-те години на ХХ век.

"Да мислиш двайсети век"

Тони Джъд

"Колибри"

Последната книга на известния историк и публицист Тони Джъд (1948 - 2010) е история на политическите идеи на XX век в Европа и Съединените щати. "В нея става дума за власт и справедливост според интерпретациите, които им дават – от късния XIX век до днес – либералните, социалистическите, комунистическите, националистическите и фашистките интелектуалци", пише в увода Тони Снайдър, ученик и последовател на Джъд. Книгата е базирана именно на разговорите между тях двамата - "опит да се проследят границите на политическите идеи (и тяхната способност да се възраждат), а също и моралните провали (и задължения) на интелектуалците в политиката".

Седмата функция на езика

Лоран Бине

"Парадокс"

Току-що излезе един от най-коментираните френски романи от последните няколко години. Книгата на Бине разказва за тайно филофско общество, което е възможно да има нещо общо с мистериозната смърт на Ролан Барт (той загива през 1980 г., блъснат от камионетка с пране). Препратките към реални личности съвсем не спират дотук - като герои се появяват Мишел Фуко, Умберто Еко и дори родените в България и реализирали се във Франция философи Цветан Тодоров и Юлия Кръстева.

"Аз пътувам себе си"

Юлия Кръстева

"Колибри"

Ако скандалът с досието на Юлия Кръстева е оставил у вас въпроси относно личността й и подробности от нейната история, то тази книга ще ви даде много информация. В нея Кръстева разказва за живота си в поредица от интервюта със Самюел Док, френски клиничен психолог, писател и познавач на трудовете й, които досега почти не са превеждани на български.

"Отивам си е възвратен глагол"

Тайе Селаси

"Жанет 45"

Един от високо оценяваните литературни дебюти през последните години. Гостувалата неотдавна в България Тайе Селаси, родена в нигерийско-ганайско семейство в Лондон и отраснала в САЩ, разказва историята на разделено по различни причини и в различни точки на света семейство.

"В черупката"

Иън Макюън

"Колибри"

Макюън е име в световната литература от четири десетилетия, но продължава да изненадва с нови идеи и нетипични сюжети. Последният му роман е вдъхновен от "Хамлет" и е изцяло предаден от перспективата на все още неродено дете, което в корема на майка си чува всичко и научава за случващото се в живота на бъдещите му родители.

"Портретът на моя двойник"

Георги Марков

"Сиела"

Преиздаването на документалистиката и прозата на Георги Марков продължи и през тази година с "Портретът на моя двойник" - сборно издание от три повести, които доказват таланта на Марков и като автор на художествена литература.

"Годината на осемте химии"

Петя Накова

"Жанет 45"

Новата книга на режисьорката и писателка Петя Накова е един от малкото примери за автофикция в българската литература. Романът разказва за изправянето пред диагнозата рак на гърдата и превъзмогването на болестта. Повече за процеса по създаване на романа може да научите от разговора ни с Петя Накова.

"Концлагерът Белене 1949-1987"

Борислав Скочев

"Сиела"

Една от най-важните документални книги в България през последните години. Трудът от близо хиляда страници е резултат от десетгодишно изследване за масовата репресия по време на комунистическия режим. Книгата хвърля светлина върху рядко споменавани факти от историята на лагерите (присъствието на чуждестранни затворници и етнически турци, въдворяването на жени и др.).

"Въведение в българското съвременно изкуство (1982 - 2015)"

Весела Ножарова

"Жанет 45"/"Отворени изкуства"

Кураторката Весела Ножарова синтезира първите стъпки на съвременното изкуство у нас, артистичния кипеж през 90-те години и какво той оставя като наследство за днешното поколение. Повече за историята на изданието може да прочетете в интервюто ни с авторката, направено по време на появата му.

"Изкуството на старата българска кухня. Кулинарното наследство на ХIХ век"

Елена Кръстева

"Лист"

Книгата събира готварски рецепти, публикувани в списания, появили се веднага след Освобождението - "Женский свят", "Семейно огнище", "Домакиня" и други. Съществена част от очарованието на книгата се дължи на езика: оригиналните конструкции, лексика и правила за правопис са запазени максимално. Тази кулинарна археология ни прави свидетели на раждането на една великолепна градска кухня у нас.

"Копче за сън", "Меко казано", "В лунната стая", "Пук!"

Валери Петров

"Колибри"

Четирите приказки на Валери Петров, които бяха част от общ сборник, получиха отдавна чакано и съвсем заслужено преиздаване. Всяка поотделно, с красиви нови илюстрации и удобен за децата формат. "Копче за сън" е мил спомен от детството на няколко поколения. Дядо и внучето му Оги се състезават чие въображението може да измисли по-интересна приказка за лека нощ. Рисунките са на Мария Налбантова.

Образът на палавата Роси, която не иска да свири на пиано от "В лунната стая", си съперничи по оригиналност с Пипи Дългото Чорапче. Роси е готова да запали пианото си, а на струните му да си изпече кебапчета. Илюстраторка на тази книга е Росица Ралева.

"Меко казано" е върхът на поредицата с изящните илюстрации на Люба Халева. С "Меко казано" трудно ще приспите децата, просто защото не можете да спрете да се смеете. Илюстрирано от Мила Янева-Табакова новото издание на "Пук!" ще ви напомни за лятото и приключенията на Лили в подводния свят.

The Noma Guide to Fermentation

Рене Реджепи, Давид Зилберт

Artisan

Ферментацията (о)става водещ хранителен тренд. В датския "Нома", четирикратен носител на титлата най-добър ресторант в света, всяко ястие включва продукт, преминал някаква форма на ферментация. Wired нарича The Noma Guide to Fermentation "лек за скуката в кухнята" и със сигурност не греши - в тази книга ще намерите инструкции от това как да направите млечнокисела ферментация на сливи и манатарки до това как да си приготвите оцет от уиски или да си сглобите собствена ферментационна камера. Тази книга (не е преведена на български) ще ви вдъхнови да отворите кухнята си за добрите видове бактерии и гъби, които трансформират храната.

Factfulness. Ten Reasons We're Wrong About the World - and Why Things Are Better Than You Think

Ханс Рослинг

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Календар

Календар

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.