Всичко за фламенкото
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Всичко за фламенкото

Corral de la Moreria

Всичко за фламенкото

Фламенко гид за Мадрид

6129 прочитания

Corral de la Moreria

© Corral de la Moreria


За Corral de la Moreria, едно от най-добрите заведения за фламенко в света, от основаването му през 1956 г., най-неочакваната от изпълнената с награди 2018 г. дойде в края на ноември под формата на една звезда "Мишлен", превръщайки се в единственото tablao flamenco, отличено толкова високо и в областта на гастрономията начело с главния готвач Давид Гарсия.

Няколко седмици по-късно там се състоя и световната премиера на Onirico, новият спектакъл на Едуардо Гереро. Една от новите звезди на фламенкото, той се връща от турне в САЩ и гостуване в "Болшой театър", а новият му спектакъл е замислен специално за Corral de la Moreria. След края на шоуто на сцената се качва Бланка дел Рей, собственик и артистичен директор на легендарното tablao (наподобяващо старинна таверна заведение с неголяма сцена, предназначена за фламенко).

"Сценичните изкуства често са пренебрегвани, но изискват най-голямо себеотдаване и труд. Ако не си талантлив, нямаш никакъв шанс да успееш. Магията се появява в един съвсем кратък отрязък от време и после също така бързо изчезва, за да остане в сърцето", казва Бланка, която е и една от най-изявените bailaoras (танцьорки) на фламенко, носителка на Националната награда за фламенко, както и на Златен медал, най-голямата награда за изкуства в Испания. А за да отбележат "ключовата" година в историята си, на премиерата предлагат и дегустационно меню - карпачо от миди с тартар от домати, фурми и студен чесново-кокосов сос; печена мерлуза с картофено пюре и гъбено-лимоново консоме; карамелизирана пържена филия в прясно мляко и бананов сладолед.

Разположено на малка улица близо до Кралския дворец, tablao предлага формат за посещение, към който се придържат и другите заведения за фламенко - две представления на ден с опция за вечеря (от 90 евро) или само с питие (50 евро).

Casa Patas, което се намира в сграда от средата на XIX в., също е сред култовите tablao. Заведението отваря през 1985 г. в квартал "Лавапиес", в който живеят и работят много от известните фламенко артисти през последните сто и петдесет години. Затова Мадрид с основание е смятан за "световна столица на фламенкото" или за "деветата провинция на Андалусия" (освен осемте провинциални града на разположената в Южна Испания автономна област, известна като люлка на фламенкото).

Любопитното е, че фламенкото не е фолклорна музика нито на Испания, нито дори на Андалусия, а сценично изкуство, създадено и постигнало световна популярност в голяма степен благодарение на интереса на туристите към него. Въпреки че няма единодушие за произхода му, за специфичен репертоар от песни и танци такива, каквито ги познаваме днес, може да се говори чак към края на XIX в. Днес фламенко спектаклите, продължаващи между час и час и половина, почти винаги включват cante (вокално изпълнение), baile (танц) и toque (свирене и перкусия на испанска китара). Фламенкото е силно свързано с циганския етнос, към който принадлежат голяма част от най-известните артисти. В сградата на Casa Patas, която работи и независимо като ресторант, се помещава и създадената от тях фондация за популяризиране, изследване и обучение по фламенко.

"Много пъти съм ставал свидетел на процес, който наричам покръстване. Хора без специален интерес към фламенкото откриват в наш спектакъл изкуство с толкова възможности, изпълнено с такава страст и красота, че остават възхитени и само за една вечер се превръщат в почитатели", казва за "Капитал" Мартин Гереро, син на основателите и настоящ директор на Casa Patas. В кулинарен аспект те залагат на най-висококачествените и емблематични продукти от традиционната испанска кухня: иберийски хамон, крокети, испанска тортийя, готвена опашка от бик, мерлуза темпура, маринована акула. Тук с гордост казват, че предлагат две от включените в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО обекти - фламенкото (2010 г.) и средиземноморската диета (2013 г.). Спектакъла може да проследите в компанията на едно питие срещу 40 евро или с вечеря от 65 евро.

Torres Bermejas, Cafe de Chinitas, Cardamomo също са в списъка на най-често препоръчваните tablao в Мадрид. Фламенкото е и важна част от културната програма на фестивали, цикли и концерти извън предлаганото от специализираните зали.

До края на настоящия сезон през юли 2019 г. мадридската опера Teatro Real показва цикъла Flamenco Real с артистичен директор Аурелио Солана, един от най-известните продуценти в областта на фламенкото. Всяка втора сряда известен изпълнител играе свой спектакъл в Балния салон. Преживяването започва с дегустация на вина, хамон, сирена, зехтин, а след края зрителите имат възможност да се запознаят с артистите по време на предвидената в програмата част meet & greet. Едуардо Гереро например представя друг от своите спектакли, Faro, на 22 май. "Програмата се вписва в политиката ни за поощряване на диалога между различни артистични стилове, както и в защита на испанското културно наследство", казва генералният директор на Teatro Real Игнасио Гарсия-Беленгер.

Източник: Teatro Real

Усещането е подсилено от обстановката. Завършен през 1835 г., Балният салон (500 кв.м) започва като място за фиести и продължаващи цяла нощ балове с маски. По-късно в продължение на десет години (до 1850 г.) тук се помещава испанският парламент, а след това четиридесет години е дом на Консерваторията. Цени за фламенко с включена дегустация на испански продукти - между 45 и 75 евро.

Отворилият преди година и половина Teatro Flamenco Madrid се представя като "единствения театър, посветен на фламенкото в света". Намира се в театрална зала в централния квартал "Маласаня", средище на театри, барове и ресторанти, малки дизайнерски магазини. Артистичният директор Анхел Рохас, известен хореограф и танцьор, съставя оригинална и често променяща се програма, която да покаже фламенкото от всичките му страни, включително и в комбинация с други жанрове.

Едночасовият спектакъл Emociones се играе по два пъти всеки ден. До края на март върви оригиналният цикъл "Неделя с вермут и яхния". Свързан е с една от най-известните традиции в Мадрид – разходка в центъра в неделя преди обед и аперитив вермут. От 13 ч. фламенко изпълнителката Мауи готви известна яхния от родния си град Утрера в Андалусия (там от 1957 г. се провежда най-старият фламенко фестивал в света), докато пее. Преди края тя слиза от сцената при зрителите, които опитват ястието. Гостуват и нейни приятели, сред които Мари от "Чамбао". Взаимодействието с публиката, импровизацията и шегите между артисти и зрители са елементи от всеки фламенко спектакъл, независимо от това къде се провежда. Подхвърлянията "Оле!" (ударението е върху "о") и специфичното ритмично тропане с длани се учестяват с напредването на представлението и покачването на емоционалния градус.

Входът за спектакъл е 25 евро, VIP резервация с испански аперитиви и питие - 50 евро, има и концерти от 18 евро.

"Фламенкото е може би музикалният жанр, подпомогнал най-силно сближаването на различни културни мирогледи. То печели все по-голямо внимание и заради антирасистките си послания. Жанр с недълга, но интензивна история, фламенкото се харесва по целия свят и заради универсалността на заложените в него най-дълбоки човешки чувства", казва за "Капитал" Хоакина Лабахо, антрополог и етномузиколог от Universidad Autonoma в Мадрид, която се занимава с изследвания в областта на фламенкото.

Сред примерите за фюжън между традиционното фламенко и други музикални жанрове е сътрудничеството на Енрике Моренте (1942 - 2010), един от най-легендарните изпълнители с хор "Български гласове - Ангелите" в албума му "Лорка" (1998 г.). През ноември 2018 албумът Al este del cante на Арканхел (работил е също с Теодосий Спасов) и хор "Нови български гласове Еструна" спечели "Латино Грами" награда за най-добър фламенко албум.

През последната година името, което ще чуете почти задължително, когато стане въпрос за фламенко, е Росалия. Испанските и световни медии описват двайсет и шест годишната изпълнителка като феномен, какъвто в Испания не е имало от десетилетия. Тя завършва фламенко в Консерваторията в родната си Каталуня, а вторият й албум El mal querer е нещо като курсова работа. В него тя смесва традиционно фламенко с елементи от трап, R&B, електронни звуци.

Успехът й сред фенове и критика до голяма степен се дължи на факта, че тя работи като универсален артист – участва като автор на песните, композитор, продуцент, грижи се за визията и присъствието си в социалните мрежи. За първия сингъл Malamente Росалия спечели две "Латино Грами" награди от общо пет номинации. С публикуването на албума на 2 ноември тя подобри рекорда по излъчвания за един ден на Spotify в Испания - над два милиона. Росалия участва и в новия филм на Педро Алмодовар Dolor y Gloria, чиято премиера е в края на март.

За Corral de la Moreria, едно от най-добрите заведения за фламенко в света, от основаването му през 1956 г., най-неочакваната от изпълнената с награди 2018 г. дойде в края на ноември под формата на една звезда "Мишлен", превръщайки се в единственото tablao flamenco, отличено толкова високо и в областта на гастрономията начело с главния готвач Давид Гарсия.

Няколко седмици по-късно там се състоя и световната премиера на Onirico, новият спектакъл на Едуардо Гереро. Една от новите звезди на фламенкото, той се връща от турне в САЩ и гостуване в "Болшой театър", а новият му спектакъл е замислен специално за Corral de la Moreria. След края на шоуто на сцената се качва Бланка дел Рей, собственик и артистичен директор на легендарното tablao (наподобяващо старинна таверна заведение с неголяма сцена, предназначена за фламенко).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Вива Виктор(ия)

Вива Виктор(ия)

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK