Среща в киното

По-интересните заглавия и важните събития на "София филм фест 2019"

Кадър от "Да ходиш по вода"
Кадър от "Да ходиш по вода"
Кадър от "Да ходиш по вода"
Кадър от "Да ходиш по вода"

За 23-ти път месец март е запазен за добро кино. На голям екран, с млада и отворена за света публика, много често с авторите на живо преди и след прожекциите. Празник на съмишленици, от който съм имал щастието да бъда част (от среднощните неволи около бюлетина на първия "Рок филм фест" през 1993 г. до Балканското жури миналата година). Конкурсната програма е от 7 до 16 март, фестивалът продължава с прожекции и събития до 28-ми, с редовните издания в Пловдив, Бургас и Варна. С 98 игрални, 57 документални и 28 късометражни заглавия, с повече от 250 чуждестранни гости. С хипарския афиш наоколо (заради 50 години Уудсток) и тълпите будни млади хора пред и вътре в салоните столицата ще е за месец наистина "творчески град" на мира и киното.

Лауреатите

Пристигат заглавията, за които светът говори в момента. "Рома" на мексиканеца Алфонсо Куарон. Увенчаният на оскарите "Зелената книга", който ще бъде представен лично от българския си актьор Димитър Маринов, вероятно с влязлото в историята българско флагче на ревера. Голям удар е осигуряването на полския хит "Студена война" заедно с неговия автор Павел Павликовски. Освен трите академични номинации красивата следвоенна драма в черно-бяло има и "Златна палма" за режисура от последния Кан. Историята е лична, Павликовски е дал на героите имената на родителите си.

Практически всички актуални "палми" гастролират на феста – победителят "Джебчии" на японеца Коре-еда е за семейство на ръба на бедността, което не губи оптимизма си и осиновява намерено момиченце; "Капернаум" на ливанката Надин Лабаки е с наградата на журито (водено от Кейт Бланшет), разказва за 12-годишно момче, което съди родителите си за "липса на любов". Главният герой е реалното момче от улицата Зейн ал Рафа. Идва "Ако Бийл стрийт можеше да говори" с "Оскар" за поддържаща женска роля на Реджина Кинг, по книгата на Джеймс Болдуин, познат в България и от автобиографичния роман "От планината възвестявай". С още топъл "Оскар" е изумителният документ "Сам на стената" за екстремния катерач Алекс Хонълд, който не използва осигурителни въжета.

За киноманите

Без "осигурително въже" работи и провокаторът Ларс фон Триер, негов е взривилият Кан "Къщата, която Джак построи". Садистичен убиец (Мат Дилън) гради постройка, събрала философията на зловещия му опит. Филмът е за жестокостта на света, в който живеем. Посоката според Триер е адът, плакатът по "Лодката на Данте" от Дьолакроа е показателен.

Обратно, "Дивата круша" на турчина Нури Билге Джейлан е за доброто и красотата в света. Млад писател се връща към родовата си памет, за да открие истината в изкуството. Подарък за киноманите е ретроспективата с най-доброто от Джейлан, включваща "Климати" (2006), медитацията "Имало едно време в Анадола" (2011) и "Зимен сън" ("Златна палма" за 2014 г.).

Ще видим "3 лица" на Джафар Панахи, който все още е заключен в Иран без право да работи. Филмът е в ъндърграунд стилистиката на "Такси" със самия режисьор пред и зад камерата. Историята с реални персонажи от живота е за оцеляването на артистичните души в свят без свобода. Унгарецът Ласло Немеш ("Синът на Саул") е в програмата с втория си филм "Залез". "Момиче" на белгиеца Лукас Донт идва със "Златна камера" за дебют от Кан, историята е за момиче, родено в тяло на момче, което мечтае да е балерина. Рок драмата "Лято" на нашумелия руснак Кирил Серебренников (все още под домашен арест в родината си) е с духа на Уудсток, но се случва в Ленинград през 80-те.

Гостите

Три поколения на полското кино ще се срещнат в София. Освен Павликовски пристигат корифеят Кшищов Зануси и ученичката и асистент на Вайда Агнешка Холанд. Зануси е с последния си филм "Етер", в който историята е разказана два пъти – веднъж от сензационно-научна, втори път от теологична гледна точка. Самият режисьор е дипломиран физик, минал през католически лицей. "Мистър Джоунс" на Холанд от конкурса на Берлинале е за единствения журналист, летял с Хитлер и тръгнал през 1933 г. да интервюира Сталин. Там открил там истината зад пропагандната утопия – стига инкогнито в Украйна и вижда как милиони са оставени да умрат, докато цялото зърно се продава в чужбина, за да се крепи режимът.

Ще зърнем и легендата на европейското авторско кино Биле Аугуст ("Пеле завоевателят"), реализирал сценарий на Бергман ("Най-добрите намерения"). Аугуст ще представи "Щастливеца Пер" по романа на датския нобелист Хенрик Понтопидан (издаден на български миналата година от "Хеликон"). Приятелят на българското кино Мики Манойлович идва заради лиричната няма комедия "Сутиенът" на немския майстор Файт Хелмер. Във филма блестят българските актриси Ирмена Чичикова и Боряна Маноилова.

Конкурси и жури

"София филм фест" е с жури и награди от 2003 г. Как това е станало по желание на публиката, може да се прочете в секцията "Кита 20" в сайта на фестивала. Международният конкурс за първи и втори филм събира заглавия от Япония и Китай до Турция и Германия. Журито води британският продуцент Ник Пауъл ("Играчка – плачка", "Абсолютно начинаещи"). Създател на Virgin Records заедно с Ричард Брансън, дългогодишен ректор на Националното филмово училище в Бийконсфилд. В журито е 26-годишната турска актриса Хазар Ергючлю ("Дивата круша"), звезда след сериала "Север – Юг". Също и руската рок-легенда Стас Намин (с истинска фамилия Микоян), с център за изкуства на негово име в Москва. Илиян Метев, режисьор на миналогодишния победител "3/4" е българският представител.

Българският ъгъл

Фестът е огледало на подема в родното кино през последните години. И двете ни заглавия в главния конкурс са сред фаворитите за наградата. Драгомир Шолев се завръща осем години след "Подслон" с независимо финансирания "Прасето". Лъчезар Аврамов със сценарист Димитър Стоянович развива разказа на Мирослав Пенков "Снимка с Юки" от публикувания първо в САЩ сборник "На изток от Запада". Извън конкурса актьорът Мариан Вълев прави режисьорски дебют с продукцията на БНТ "Лошо момиче". Филмът е за правото на втори шанс на художествена гимнастичка, стигнала до стриптийз клуб. И професионалистите за пръв път ще видят изцяло независимия "Обичам те, Бойдин" на Борислав Михайловски, със сюжет от протестите през 2013 г. и Деян Донков в главната роля. Фокус на феста е документираното с кино творчество на Кристо.

Андрей Паунов ("Георги и пеперудите") разказва за проектa на Христо Явашев "Плаващите кейове" в пълнометражния "Да ходиш по вода". С помощта на посолството на САЩ са осигурени важните за творчеството на Кристо "Завесата в долината" (1974, "най-добрият филм за художник" според сп. "Нюйоркър"), "Бягащата ограда" (1978), "Острови" (1986). В последния филм Явашев споделя: "Влизам в едно пространство и го променям, за да накарам хората да преоткрият сетивата си. Да изпитат удоволствие, да се изненадат." Същият е смисълът и на "София филм фест".

Повече за фестивала на: www.siff.bg

Още от Капитал