1968 по Уорхол

Warhol 1968 в Moderna Museet връща атмосферата и духа на първата самостоятелна изложба на американския артист в Европа

През 1969 г. родителите на американската режисьорка Лисан Скайлър купуват една скулптура от серията Brillo Boxes на Анди Уорхол за хиляда долара. След няколко години я разменят за творба на друг артист. През 2010 г. скулптурата на Уорхол е продадена на търг на заложна къща "Кристис" за 3 милиона долара. В 40-минутния документален филм Brillo Box (3¢ Off) от 2016 г. Скайлър разказва пътя на произведението от дома на обикновеното американско семейство до глобалния пазар на изкуство. Тя преплита спомените си от детството, забавните коментари на родителите си около "семейната легенда" и мнения на изкуствоведи с детайли около съдбата на преминалата през различни собственици Brillo Box. Филмът провокира размисъл за стойността както на творчеството на самия Анди Уорхол, така и на произведенията на изкуството като цяло.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар