🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Джорди и шоколадовата фабрика

Известният испански сладкар Джорди Рока направи документален филм за хората, страдащи от загуба на вкуса и обонянието

Когато известният испански готвач Джорди Рока (най-малкият от тримата братя Рока зад El Celler de Can Roca в Джирона, най-добър ресторант в света за 2013 и 201 5г.) споделя със свой приятел и колега, готвача Ориол Бланес, че е загубил гласа си, той от своя страна му признава, че от известно време е загубил вкуса и обонянието си.

"Никога не ми беше хрумвало, че може да загубя гласа си, не беше част от моите страхове. Не мога дори и да си представя какво е да загубиш вкуса. Затова изпитвам голямо съчувствие от хората, които страдат от това", казва Джорди Рока в представения наскоро в Мадрид документален филм "Усещане за какао: В търсене на загубения вкус (El sentido del cacao, качен е в YouTube на испански и с английски субтитри). Филмът (сътрудничество между El Celler de Can Roca и подкрепящата проектите им през последните години банка BBVA) проследява новаторския проект, в който Джорди съвместно с мултидисциплинарен екип от учени се опитва да "върне" усещането към шоколада на пациенти, които по различни причини са загубили вкуса или обонянието си. Проектът цели и постигане на по-голяма социална видимост на проблем, от който страда почти всеки пети човек в света.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар