С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Неща

31 май 2019, 10:36, 4301 прочитания

Джорди и шоколадовата фабрика

Известният испански сладкар Джорди Рока направи документален филм за хората, страдащи от загуба на вкуса и обонянието

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Когато известният испански готвач Джорди Рока (най-малкият от тримата братя Рока зад El Celler de Can Roca в Джирона, най-добър ресторант в света за 2013 и 201 5г.) споделя със свой приятел и колега, готвача Ориол Бланес, че е загубил гласа си, той от своя страна му признава, че от известно време е загубил вкуса и обонянието си.

"Никога не ми беше хрумвало, че може да загубя гласа си, не беше част от моите страхове. Не мога дори и да си представя какво е да загубиш вкуса. Затова изпитвам голямо съчувствие от хората, които страдат от това", казва Джорди Рока в представения наскоро в Мадрид документален филм "Усещане за какао: В търсене на загубения вкус (El sentido del cacao, качен е в YouTube на испански и с английски субтитри). Филмът (сътрудничество между El Celler de Can Roca и подкрепящата проектите им през последните години банка BBVA) проследява новаторския проект, в който Джорди съвместно с мултидисциплинарен екип от учени се опитва да "върне" усещането към шоколада на пациенти, които по различни причини са загубили вкуса или обонянието си. Проектът цели и постигане на по-голяма социална видимост на проблем, от който страда почти всеки пети човек в света.


"Около два-три процента от населението страда от пълна загуба на обоняние, а седемнадесет процента - от някакво нарушение в различна степен", казва д-р Джозеп де Аро Лисер, УНГ специалист и специалист по сетивата. Сред заболяванията са дисгеузия (нарушение или промяна на вкусовите възприятия) и аносмия (загуба на обонянието). Всеки знае как се наричат хората, които са загубили гласа, слуха или зрението си. Но почти никой не може да определи тези, които са загубили вкуса си", казват авторите на документалния филм.

В търсене на продукт, чрез който да се опита да върне усещането към конкретен вкус, Джорди Рока се спира на какаото заради големите му възможности за индивидуализиране с различна текстура, наситеност, съдържание на масло, ароматни, вкусови и цветови нюанси. Друго от големите предимства на какаото е, че почти всички го свързваме с щастливи моменти в живота си. Екипът учени изследва няколкото участващи в проекта пациенти, сред които и Ориол Бланес, за да открие най-дълбоките им и интимни спомени, свързани с шоколада. След това Джорди приготвя специален десерт за всеки от тях на базата на всички останали сетива с изключение на вкуса. Сред индивидуалните му творения са мус с формата на кръгло шоколадово блокче с високо съдържание на какао и съвсем малко захар, както и голям шоколадов кулан, пълен със сладолед от жасминов чай. След това всеки пациент е изолиран в куб, в който са концентрирани преживяванията и спомените му, предпочитанията му за цветове, звуци, температура. Джорди сам сервира десерта, а после целият екип наблюдава реакциите на видеоекран.

"От много време не бях изпитвала подобна наслада", казва една от пациентките, докато избърсва сълзите си. Друга казва, че е усетила вкуса на шоколада такъв, какъвто си го спомня преди заболяването.



"Фактът, че на Джорди му хрумва да се опита да подобри живота на хора, които страдат и които са забравени, защото се правят много малко изследвания в тази област, едновременно ни изненада и събуди възхищение у нас", казва ръководителят на научния екип д-р Хесус Порта-Етесам, невролог, директор на "Фондация за мозъка".

Самият Джорди Рока от 2010 г. страда от рядката болест дистония, вследствие на която не може да движи добре врата си, а от три години е загубил и гласа си. Въпреки това успоредно с новите терапии, на които се подлага, той продължава да работи в ресторанта, а през 2014 г. е избран за най-добър сладкар в света в класацията The World's 50 Best.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Водещата марка в козметиката за коса Redken вече и на българския пазар Водещата марка в козметиката за коса Redken вече и на българския пазар

Компанията, собственост на L’Oréal, предлага професионални продукти за мъже и жени

18 окт 2019, 1039 прочитания

В Белград, на чисто 1 В Белград, на чисто

С изложбата The Cleaner Марина Абрамович показва творчеството си в родния Белград след 44-годишно отсъствие

11 окт 2019, 2448 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
Календар и домашно кино

По-интересните събития през уикенда и седмицата

Още от Капитал
В милиардната паяжина на Спайдърмен

Sony и Disney първо се скараха, а после се разбраха за филмовите права върху комиксовия герой

Втори опит: Келнер взима bTV

Фондът на чешкия бизнесмен PPF е съвсем близо до сключването на сделка за целия бизнес на американската компания CME

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Нобел за икономика: Как да се правят ефективни реформи

Тазгодишните лауреати намират начин да използват полеви изследвания, за да избегнат политиките тип "проба-грешка"

Спорният Петер Хандке

Нобеловата награда за литература за 2019 г. предизвика възмущение и полемика относно ролята на писателя

Книга: Олга Токарчук - "Бегуни"

Една от ключовите книги на полската писателка, която получи Нобелова награда за литература

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10