Новият брой: Да си посееш бъдеще

Пенчо, бре, чети!

Shutterstock

Пенчо, бре, чети!

Навигатор в морето от заглавия на Пролетния панаир на книгата в НДК, който продължава до 2 юни

7475 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


"Клавиатурна грешка"

Тери Пратчет

"Сиела"

Неиздаван досега сборник с есета на Тери Пратчет, който почина през 2015 г. след дългогодишна борба с болестта на Алцхаймер. Неотдавна "Сиела" издадоха също така сборника с негови разкази "Примигване на екрана" и широкоформатната книга с илюстрации "Последният герой".

"Кладата на суетата"

Том Улф

"Лист"

Първа поява на българския книжен пазар от години насам за един от пионерите на Новата журналистика в САЩ. Книгата е дебютен роман за Улф (1930 - 2018) и е автентичен поглед към атмосферата на Ню Йорк през 80-те години - от класовите неравенства и престъпността до проблемите и страховете на различните слоеве на американското общество. Романът е част и от вълната сюжети в американското кино и литература, свързани със съдебни процеси, ексцентрични адвокати и динамичния живот на милионерите на "Уолстрийт".

"Бегуни"

Олга Токарчук

ICU

Токарчук, една от най-утвърдените полски писателки, се завръща в местните книжарници с романа "Бегуни". С английския превод на книгата миналата година Токарчук стана първата полска авторка, носителка на една от най-престижните литературни награди – Man Booker International Prize. Заглавието е препратка към руската секта на бегуните, които вярват, че съприкосновението със злото може да бъде избегнато чрез непрестанно движение в пространството.

"Онзи в мен"

Сам Шепърд

"Лист"

Сам Шепърд (1943 - 2017) е известен на българската публика основно като актьор, но той е и автор на над четиридесет пиеси, а работата му като сценарист включва и класиката "Париж, щата Тексас" на режисьора Вим Вендерс. Това е дебютният му роман, но очаквано, той съвсем не е типичен - сюжетът не върви в права линия, кратките глави често изглеждат като микроразкази, а не като част от едно цяло.

"Убийството на Командора"

Харуки Мураками

"Колибри"

Това е най-новият роман на най-популярния японски писател, първи от 2013 г. насам. Книгата предизвика смесени реакции, а в Хонконг тя е забранена за лица под 18 години, по всяка вероятност заради секс сцените. Сюжетът разказва за млад портретист, изоставен от съпругата си, който напуска Токио и се настанява в планинския дом на прочутия художник Томохико Амада.

"Свети Вълк"

Елена Алексиева

"Факел експрес"

Романът на българската писателка и драматуржка беше отличен с Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България". Историята надниква в реалността на малък град и нелегален рудник, около който се сформирало цяло подземно общество.

"Сивият мъх сияе"

Тор Вилхялмсон

"Лист"

Исландският писател, философ и преводач от италиански Тор Вилхялмсон e един от големите нордически автори на ХХ век, но до този момент беше напълно непознат на българската публика. Интересни са обстоятелствата около създаването на романа – авторът го завършва малко преди да почине през 2011 г., като го диктува на сина си. През 1992 г. Вилхялмсон става носител на "малкия Нобел" - наградата на Шведската нордическа академия.

"Европа и идеята за нация"

Хосе Ортега-и-Гасет

"Колибри"

Излизането на български език на сборника "Европа и идеята за нация" на големия испански философ Хосе Ортега-и-Гасет идва точно в момент около европейските избори, Брекзит и дебата за това в каква Европа искаме да живеем. Сборникът е с текстове, издадени посмъртно на испански, а основният текст в тях е лекцията, която Ортега-и-Гасет изнася в разрушен Берлин след края на Втората световна война. Основната му теза е, че времето на строгото разграничение на нациите е отминало и "да си само англичанин, германец или французин означава да си провинциалист". Същевременно той е радетел на запазване на многообразието в една обединена Европа. Книгата е прекрасен пътеводител през философската мисъл на ХХ век и ясно показва какви идеи са залегнали в основаването на Европейския съюз. Предговорът на проф. Лазар Копринаров е много полезен, защото поставя испанския философ в една по-широка и разбираема перспектива.

"Геномът"

Мат Ридли

"Сиела"

Една от ключовите книги през последните две десетилетия излиза най-сетне и на български език – "Геномът" на Мат Ридли (в оригинал е публикуван 1999 г.). В 23 глави озаглавени "Хромозома 1, 2..." популярният британски учен описва на достъпен и увлекателен език какво е ДНК, какво означава наследствени болести, ГМО и генно инженерство. В книгата се обяснява как работят тестовете за интелигентност и доколко интелигентността ни е предопределена от гените. Последната глава е посветена на въпроса "Има ли човек наистина свободна воля". До каква степен думата има гените, до каква степен обществото или възпитанието в семейството - Ридли като учен биолог влиза в полемика с други учени, социолози и психолози и описва своята гледа точка.

"Картография на идеи"

Джейми Наст

Locus

Книгата "Картография на идеи" е интересен наръчник за мениджъри, предприемачи, обучители, но и за всички хора, които имат цел или проект, които биха искали да осъществят. Авторката Джейми Наст е с двадесетгодишен опит в сферата на подобряването на концентрация, структурирането на идеи за постигане на ефективни резултати и води множество обучения по цял свят. Тя учи читателите как да създават карти на собствените си идеи и планове – прости картини, чертежи, ключови думи, които обещава, че ще отключат скрития потенциал на мозъка ви. С множество примери от реалния свят на бизнеса, книгата на Наст дава идеи, подсказва решения и най-вече предлага инструменти за постигане на по-голяма ефективност.

"Дърветата"

Пьотр Соха и Войчех Грайковски

"Дакелче"

"Дърветата" е поредната книга след "Пчелите", "Еверест" и "Мама на детска градина", с която издателството залага на красиви илюстрации и забавно поднесена информация в нетрадиционен голям формат. От последната книга – енциклопедия, деца и възрастни могат да научат за видовете дървета, техните клони, листа, цветове. Детайлните рисунки на полския илюстратор Пьотр Соха разпалват въображението за търсене на още красиви и редки растителни видове и за изследване на природата. Текстът е на биолога Войчех Грайковски, но информацията излиза извън рамките на ботаниката – има обяснения за ролята на дърветата в религиите, какво е родословно дърво, как се измерва възрастта на едно дърво, кои са най-известните постройки от дървесина, каква е екипировката на дървосекача, кои са първите превозни средства и музикални инструменти, направени от дърво, къде се намират най-високите и най-старите дървета.

"Хотел Авион"

Иржи Кратохвил

"Парадокс"

Романът е изграден по архитектурата на реален хотел в Бърно – бяла красива сграда в стила на модернизма. Всяка глава е етаж от хотела – един от най-добрите чешки писатели на ХХ в., постмодернистът Иржи Кратховил води умело читателите етаж по етаж през историята на един дисидент – изолиран по време на комунистическия режим в Чехословакия, който и след идването на демокрацията и прехода не успява да се впише в обществото. Засягат се болезнени теми за "фалшивите новопоявили се дисиденти", за пренаписването на историята, а стилът му преплита фантастика и карнавална гротеска. Преводът от чешки е много добър, на опитната преводачка Анжелина Пенчева – според нея Кратохвил би бил световен автор – не по-малко известен от Милан Кундера, ако беше избягал в Западна Европа. Малко писатели като него успяват да се заиграват с реалистичното и фантазията, когато темата е сериозна като война и тоталитаризъм, и пак да разтърсят читателя.

"Откриването на небето"

Хари Мулиш

"Летера"

Това е първият превод на български език на един от най-известните нидерландски писатели, Хари Мулиш, смятан за един от тримата най-добри заедно с В.Ф. Херманс и Герард Реве. Книгата му "Откриването на небето" е историческа и изобилства от любопитни научни факти, но същевременно е задвижвана от немалко фантастика. Бащата на автора е австро-унгарски банкер и колаборационист с фашистите, а майка му еврейка, чиито родители попадат в концентрационен лагер, Романът изобилства от автобиографични елементи и е опит за рефлексия над сложната човешка психология, Мулиш характеризира самия себе си с думите: "Аз съм Втората световна война." От 65-те глави може да научите много любопитни факти за холандската история, от революцията в Куба, историята на Полша и Германия, а Джон Ъпдайк е определил "Откриването на небето" като "шеговит роман, великолепна проява на могъща фантазия, медитация върху незарастващите рани, алчността на нагона, крехкостта на обществения порядък".

"Пердето на бавачката Лъгтън"

Вирджиния Улф

"Лист"

В поредицата "Детски шедьоври от велики писатели" излиза и книгата на английската писателка феминистка "Пердето на бавачката Лъгътън". Една история, изпълнена с въображение, разказва за целия магичен свят, който оживява, докато бавачката спи. Фантазията е примесена с британски хумор. Красивите илюстрации на Свобода Цекова стимулират въображението на децата и те по-лесно могат да си представят как жирафите хрупат листа от магнолии, как хората, подхвърлят ананаси във въздуха и вкусни златисти кифлички, пълнени със сладко от дюли и рози, защото маймуните ги обожават.

"Бездомният Костас"

Макис Цитас

"Изида"

Макис Цитас е един от най-известните съвременни гръцки писатели. Романът му "Бог ми е свидетел" пожъна световен успех, преди две години беше преведен и на български език. Поставен е на театралната сцена и печели Наградата за литература на Европейския съюз. Макис Цитас ще гостува на Пролетния панаир на книгата, където ще представи две свои нови книги - сборника с разкази "Облечи си жилетката" и романа за младежи "Бездомният Костас" – книга, която учи децата, а и не само, на емпатия към животните и колко е важно да се осиновяват, вместо да купуват кучета и котки. Става дума и за отговорността, която поемат хората, приели животно в дома си. Историята е за семейство кучета, което отглежда като домашен любимец човешко същество – момче на име Костас. Те го обичат и се грижат за него като за собственото си дете, но когато идва време за лятна почивка, го изоставят далеч от дома... Тогава Костас става бездомен. Изгубил се и изплашен, той се скита в негостоприемния и мрачен град, изправя се пред много опасности.

"Невъзможният път"

Дончо Папазов

"Вакон"

Книгата на известния български мореплавател описва маршрута, който минава на юг от нос Добра надежда, нос Луин и нос Хорн през Атлантическия, Индийския и Тихия океан. Малко са моряците по света, които са имали смелостта да го преплават, но през 1988 г. Дончо Папазов тръгва с дървената яхта "Тивия". Пътят му минава на юг от "ревящите четиридесет" градуса южна ширина, където ветровете и вълните са чудовищни през полярната зима. "Тивия" се преобръща два пъти. Това е второ издание на "Невъзможният път" и излиза от печат по случай тридесетгодишнината от завършването на експедицията и 80-годишния юбилей на Дончо Папазов.

"Клавиатурна грешка"

Тери Пратчет

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


1 коментар
  • 1
    aussie avatar :-|
    aussie

    Това е най-големия проблем на българина, не обича да чете. Още по-малко пък литература която да го усъвършенства професионално.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Едни българки

Едни българки