Пенчо, бре, чети!
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пенчо, бре, чети!

Shutterstock

Пенчо, бре, чети!

Навигатор в морето от заглавия на Пролетния панаир на книгата в НДК, който продължава до 2 юни

6737 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


"Клавиатурна грешка"

Тери Пратчет

"Сиела"

Неиздаван досега сборник с есета на Тери Пратчет, който почина през 2015 г. след дългогодишна борба с болестта на Алцхаймер. Неотдавна "Сиела" издадоха също така сборника с негови разкази "Примигване на екрана" и широкоформатната книга с илюстрации "Последният герой".

"Кладата на суетата"

Том Улф

"Лист"

Първа поява на българския книжен пазар от години насам за един от пионерите на Новата журналистика в САЩ. Книгата е дебютен роман за Улф (1930 - 2018) и е автентичен поглед към атмосферата на Ню Йорк през 80-те години - от класовите неравенства и престъпността до проблемите и страховете на различните слоеве на американското общество. Романът е част и от вълната сюжети в американското кино и литература, свързани със съдебни процеси, ексцентрични адвокати и динамичния живот на милионерите на "Уолстрийт".

"Бегуни"

Олга Токарчук

ICU

Токарчук, една от най-утвърдените полски писателки, се завръща в местните книжарници с романа "Бегуни". С английския превод на книгата миналата година Токарчук стана първата полска авторка, носителка на една от най-престижните литературни награди – Man Booker International Prize. Заглавието е препратка към руската секта на бегуните, които вярват, че съприкосновението със злото може да бъде избегнато чрез непрестанно движение в пространството.

"Онзи в мен"

Сам Шепърд

"Лист"

Сам Шепърд (1943 - 2017) е известен на българската публика основно като актьор, но той е и автор на над четиридесет пиеси, а работата му като сценарист включва и класиката "Париж, щата Тексас" на режисьора Вим Вендерс. Това е дебютният му роман, но очаквано, той съвсем не е типичен - сюжетът не върви в права линия, кратките глави често изглеждат като микроразкази, а не като част от едно цяло.

"Убийството на Командора"

Харуки Мураками

"Колибри"

Това е най-новият роман на най-популярния японски писател, първи от 2013 г. насам. Книгата предизвика смесени реакции, а в Хонконг тя е забранена за лица под 18 години, по всяка вероятност заради секс сцените. Сюжетът разказва за млад портретист, изоставен от съпругата си, който напуска Токио и се настанява в планинския дом на прочутия художник Томохико Амада.

"Свети Вълк"

Елена Алексиева

"Факел експрес"

Романът на българската писателка и драматуржка беше отличен с Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България". Историята надниква в реалността на малък град и нелегален рудник, около който се сформирало цяло подземно общество.

"Сивият мъх сияе"

Тор Вилхялмсон

"Лист"

Исландският писател, философ и преводач от италиански Тор Вилхялмсон e един от големите нордически автори на ХХ век, но до този момент беше напълно непознат на българската публика. Интересни са обстоятелствата около създаването на романа – авторът го завършва малко преди да почине през 2011 г., като го диктува на сина си. През 1992 г. Вилхялмсон става носител на "малкия Нобел" - наградата на Шведската нордическа академия.

"Европа и идеята за нация"

Хосе Ортега-и-Гасет

"Колибри"

Излизането на български език на сборника "Европа и идеята за нация" на големия испански философ Хосе Ортега-и-Гасет идва точно в момент около европейските избори, Брекзит и дебата за това в каква Европа искаме да живеем. Сборникът е с текстове, издадени посмъртно на испански, а основният текст в тях е лекцията, която Ортега-и-Гасет изнася в разрушен Берлин след края на Втората световна война. Основната му теза е, че времето на строгото разграничение на нациите е отминало и "да си само англичанин, германец или французин означава да си провинциалист". Същевременно той е радетел на запазване на многообразието в една обединена Европа. Книгата е прекрасен пътеводител през философската мисъл на ХХ век и ясно показва какви идеи са залегнали в основаването на Европейския съюз. Предговорът на проф. Лазар Копринаров е много полезен, защото поставя испанския философ в една по-широка и разбираема перспектива.

"Геномът"

Мат Ридли

"Сиела"

Една от ключовите книги през последните две десетилетия излиза най-сетне и на български език – "Геномът" на Мат Ридли (в оригинал е публикуван 1999 г.). В 23 глави озаглавени "Хромозома 1, 2..." популярният британски учен описва на достъпен и увлекателен език какво е ДНК, какво означава наследствени болести, ГМО и генно инженерство. В книгата се обяснява как работят тестовете за интелигентност и доколко интелигентността ни е предопределена от гените. Последната глава е посветена на въпроса "Има ли човек наистина свободна воля". До каква степен думата има гените, до каква степен обществото или възпитанието в семейството - Ридли като учен биолог влиза в полемика с други учени, социолози и психолози и описва своята гледа точка.

"Картография на идеи"

Джейми Наст

Locus

Книгата "Картография на идеи" е интересен наръчник за мениджъри, предприемачи, обучители, но и за всички хора, които имат цел или проект, които биха искали да осъществят. Авторката Джейми Наст е с двадесетгодишен опит в сферата на подобряването на концентрация, структурирането на идеи за постигане на ефективни резултати и води множество обучения по цял свят. Тя учи читателите как да създават карти на собствените си идеи и планове – прости картини, чертежи, ключови думи, които обещава, че ще отключат скрития потенциал на мозъка ви. С множество примери от реалния свят на бизнеса, книгата на Наст дава идеи, подсказва решения и най-вече предлага инструменти за постигане на по-голяма ефективност.

"Дърветата"

Пьотр Соха и Войчех Грайковски

"Дакелче"

"Дърветата" е поредната книга след "Пчелите", "Еверест" и "Мама на детска градина", с която издателството залага на красиви илюстрации и забавно поднесена информация в нетрадиционен голям формат. От последната книга – енциклопедия, деца и възрастни могат да научат за видовете дървета, техните клони, листа, цветове. Детайлните рисунки на полския илюстратор Пьотр Соха разпалват въображението за търсене на още красиви и редки растителни видове и за изследване на природата. Текстът е на биолога Войчех Грайковски, но информацията излиза извън рамките на ботаниката – има обяснения за ролята на дърветата в религиите, какво е родословно дърво, как се измерва възрастта на едно дърво, кои са най-известните постройки от дървесина, каква е екипировката на дървосекача, кои са първите превозни средства и музикални инструменти, направени от дърво, къде се намират най-високите и най-старите дървета.

"Хотел Авион"

Иржи Кратохвил

"Парадокс"

Романът е изграден по архитектурата на реален хотел в Бърно – бяла красива сграда в стила на модернизма. Всяка глава е етаж от хотела – един от най-добрите чешки писатели на ХХ в., постмодернистът Иржи Кратховил води умело читателите етаж по етаж през историята на един дисидент – изолиран по време на комунистическия режим в Чехословакия, който и след идването на демокрацията и прехода не успява да се впише в обществото. Засягат се болезнени теми за "фалшивите новопоявили се дисиденти", за пренаписването на историята, а стилът му преплита фантастика и карнавална гротеска. Преводът от чешки е много добър, на опитната преводачка Анжелина Пенчева – според нея Кратохвил би бил световен автор – не по-малко известен от Милан Кундера, ако беше избягал в Западна Европа. Малко писатели като него успяват да се заиграват с реалистичното и фантазията, когато темата е сериозна като война и тоталитаризъм, и пак да разтърсят читателя.

"Откриването на небето"

Хари Мулиш

"Летера"

Това е първият превод на български език на един от най-известните нидерландски писатели, Хари Мулиш, смятан за един от тримата най-добри заедно с В.Ф. Херманс и Герард Реве. Книгата му "Откриването на небето" е историческа и изобилства от любопитни научни факти, но същевременно е задвижвана от немалко фантастика. Бащата на автора е австро-унгарски банкер и колаборационист с фашистите, а майка му еврейка, чиито родители попадат в концентрационен лагер, Романът изобилства от автобиографични елементи и е опит за рефлексия над сложната човешка психология, Мулиш характеризира самия себе си с думите: "Аз съм Втората световна война." От 65-те глави може да научите много любопитни факти за холандската история, от революцията в Куба, историята на Полша и Германия, а Джон Ъпдайк е определил "Откриването на небето" като "шеговит роман, великолепна проява на могъща фантазия, медитация върху незарастващите рани, алчността на нагона, крехкостта на обществения порядък".

"Пердето на бавачката Лъгтън"

Вирджиния Улф

"Лист"

В поредицата "Детски шедьоври от велики писатели" излиза и книгата на английската писателка феминистка "Пердето на бавачката Лъгътън". Една история, изпълнена с въображение, разказва за целия магичен свят, който оживява, докато бавачката спи. Фантазията е примесена с британски хумор. Красивите илюстрации на Свобода Цекова стимулират въображението на децата и те по-лесно могат да си представят как жирафите хрупат листа от магнолии, как хората, подхвърлят ананаси във въздуха и вкусни златисти кифлички, пълнени със сладко от дюли и рози, защото маймуните ги обожават.

"Бездомният Костас"

Макис Цитас

"Изида"

Макис Цитас е един от най-известните съвременни гръцки писатели. Романът му "Бог ми е свидетел" пожъна световен успех, преди две години беше преведен и на български език. Поставен е на театралната сцена и печели Наградата за литература на Европейския съюз. Макис Цитас ще гостува на Пролетния панаир на книгата, където ще представи две свои нови книги - сборника с разкази "Облечи си жилетката" и романа за младежи "Бездомният Костас" – книга, която учи децата, а и не само, на емпатия към животните и колко е важно да се осиновяват, вместо да купуват кучета и котки. Става дума и за отговорността, която поемат хората, приели животно в дома си. Историята е за семейство кучета, което отглежда като домашен любимец човешко същество – момче на име Костас. Те го обичат и се грижат за него като за собственото си дете, но когато идва време за лятна почивка, го изоставят далеч от дома... Тогава Костас става бездомен. Изгубил се и изплашен, той се скита в негостоприемния и мрачен град, изправя се пред много опасности.

"Невъзможният път"

Дончо Папазов

"Вакон"

Книгата на известния български мореплавател описва маршрута, който минава на юг от нос Добра надежда, нос Луин и нос Хорн през Атлантическия, Индийския и Тихия океан. Малко са моряците по света, които са имали смелостта да го преплават, но през 1988 г. Дончо Папазов тръгва с дървената яхта "Тивия". Пътят му минава на юг от "ревящите четиридесет" градуса южна ширина, където ветровете и вълните са чудовищни през полярната зима. "Тивия" се преобръща два пъти. Това е второ издание на "Невъзможният път" и излиза от печат по случай тридесетгодишнината от завършването на експедицията и 80-годишния юбилей на Дончо Папазов.

"Клавиатурна грешка"

Тери Пратчет

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    aussie avatar :-|
    aussie

    Това е най-големия проблем на българина, не обича да чете. Още по-малко пък литература която да го усъвършенства професионално.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Мисли на glass

Мисли на glass

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK