Талантливият мистър Сант

Първа самостоятелна изложба за американския режисьор Гюс ван Сант

Гюс ван Сант в дома си. © Gus Van Sant; Courtesy the artist and Vito Schnabel Projects
Гюс ван Сант в дома си. © Gus Van Sant; Courtesy the artist and Vito Schnabel Projects
Гюс ван Сант в дома си. © Gus Van Sant; Courtesy the artist and Vito Schnabel Projects
Гюс ван Сант в дома си. © Gus Van Sant; Courtesy the artist and Vito Schnabel Projects

Преди много години едно срамежливо и неуверено в себе си 12-годишно момче печели първа награда в местен конкурс за рисунка. Когато го попитали защо въобще е посегнал към четката, отговорил, че виновен е Джаксън Полък.

"Мислех, че и аз мога да хвърлям боя по платното така добре, както той. И правих такива опити поне няколко години", спомня си в интервю за в. New York Times американският филмов режисьор Гюс ван Сант. Създателят на вълнуващи филмови истории като "Моят личен Айдахо","Дори и каубойките понякога плачат", "Да умреш за", "Добрият Уил Хънтинг", "Да намериш Форестър", "Последни дни", "Милк" и "Море от дървета" се завръща към голямата си любов рисуването с първата си солова изложба в Ню Йорк "Рисунки, булевард "Холивуд". Нa 11 септември независимата галерия "Шнабел" на Вито Шнабел, син на американския художник и режисьор Джулиан Шнабел, не успя да събере всички почитатели и приятели на Ван Сант.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


2 коментара
 • 2
  rwn31589484 avatar :-?
  rwn

  Чудя се кого повече е подразнил този мой коментар по горе, че сте го скрили...
  Дали Краси Генова е по разстроена или пък този, който е прегледал и одоборил текста по-горе?

  Виждам промяна в статията, разбира се.

  Сложили сте надписите под илюстрациите и фотографията. А как тази ваша корекция се свързва с това, че е изтрит моят коментар, защото не е по темата? Нали сте използвали това, което е написано от мен и сте коригирали текста!

  Тоест истина е само това, което решат авторите и редакторите на Капитал? А ако са сгрешили все пак, и то съвсем доказуемо ( Джесйън Полък вместо Джаксън Полък), или ако са нарушили авторско прово, също съвсем докаузауемо, ( защото съм запазил screenshot на първата версия на тази статия) какво правим?

  Гледам, че все още горе седи името на Джейсън Полък....браво!

  Също така, името на автора на фотографията не е посочен. Това все още е Капитална грешка от страна на Капитал.

  Също така, в оригинилната статия в Ню Йорк Таймс никъде няма нищо за коридор за пушачи...

  Предполагам, че не сте питали/получили разрешение за тези снимки и илюстрации. Толкова бързо и като постфактум при публикувана статия вече, тона няма как да стане. А и това лесно би могло да бъде разбрано от мен, но едва ли ще се занимавам с това.

  По-интересното тук е, как въобще това е било допуснато да бъде публикувано така, с копирани от техните сайтове илюстрации...

  И мислите в тази посока не са никак приятни.

  Знаете ли, уважаема редакция. Други медии също допускат грешки. Например, в Гардиън също грешат.

  Случвало ми се е няколко пъти да им откривам грешки. Пиша им, казвам им, че имат фактологическа грешка или нещо е объркано и това се оправя бързо, авторът/редакторът на статията ми пише лично и ми благодари а след внесената корекция, това е надлежно отбелязано. Отбелязва се грешката, отбелязва се и корекцията и се отбелязва и кога е направена същата тази корекция.

  Е, там няма как да бъде публикувана фотография, без да е платено за нея и няма как да бъде публикувано нещо такова, без надлежно да са посочени правата на кого принадлежат, също е и с илюстрациите. При преводите също много се внимава. За толкова години, мисля, само веднъж съм видял грешка при превод. Мисля, от немски беше преведен текста.

  Но грешки правят, често фактологични.

  Но не трият постове и да обясняват, че не са по темата...

  Дано при другите си теми и статии да сте по-внимателни...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал