Здрава кожа през зимата - възможно е

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Зимният сезон е най-голямото предизвикателство пред човешката кожа. Тогава увреждащите фактори, с които трябва да се съобразяваме, нарастват - студ, вятър, слънце, резки температурни промени, сух въздух в помещенията. Това е и периодът, когато и тежките прахови частици по-лесно полепват по повърхностния слой, увлечени от влажния въздух в околната среда.

Грижите за кожата са специфични и съобразени както със сезона, така и с изискванията на съответния тип лице, но винаги се подчиняват на някои общи правила и те са неизменни: ексфолиация, хидратация, фотозащита. Точно студените месеци са подходящи да се справите с всички онези несъвършенства, които ви дразнят и са резултат на неразумното поведение през лятото – петънца, бръчици, повехнала кожа. Най-напред обикновено се започва с няколко пилинга – химически, механични или дори фракселни - всичко зависи от тежестта на проблема. Следва една добра хидратация посредством мезотерапия с хиалуронова киселина, която дава нужната гладкост и свежест. Мезотерапиите се правят веднъж месечно и броят им е в зависимост от изискванията на съответния човек - стила на живот, поддръжката, диетичния режим, средата на работа, спорта, индивидуалната обмяна - всички тези фактори съвкупно повлияват тургора и общата визия на лицето. Не трябва да се забравя никога и фотозащитният крем - зимното слънце е коварно - екранирането от снега причинява точно толкова изгаряния и хиперпигментации, колкото и лятoто, че дори и повече, защото безразсъдно го неглижираме.

Друга любима процедура за сезона е плазмолифтингът - вкарването на стволови клетки и растежни фактори заедно със собствената тромбоцитна маса е невероятен стимул за регенерация на клетките.

Несъмнено обаче топ процедурите са неоперативният лифтинг Clear Lift заедно с GUNA колагеновата мезотерапия. Тe дават необходимото структуриране на колагеновата и еластинова решетка и уплътняват кожата, предпазват от смъкване на тъканите и подобряват овала на лицето. Залагат на дългосрочния ефект и са инвестиция в бъдещето.

Зимната козметика предполага по-тежките като текстура емолиенти - протекцията от външните фактори трябва да е доста сериозна, като хидратацията отстъпва място на омазняването. Продуктите са на базата на масла и целта им е, освен да доставят необходимата за кожата влага, да възстановят нарушената защитна бариера. Депигментиращите продукти са задължителни, за да изравнят тена, защото колкото и да си мислим, че всичко при нас е наред, когато се погледне под диагностичната лампа, леките петънца веднага алармират за възможните последици. В тази насока вече има богат избор - дневни, нощни кремове, измивни води. Препаратите на основата на витамин А киселина са задължителни за вечерна грижа - ако са много агресивни за кожата ви, пропуснете едно нанасяне и опитайте пак - тя със сигурност ще се адаптира.

Зимата е и сезонът, през който се премахват онези висящи образувания - фибромите. Те изчезват веднага с лазерен лъч и забравяте напълно за тях. Тогава е и моментът да си направите пълен скрининг на бенките при сертифициран дерматолог и ако има някоя притеснителна, да се отстрани.

Диетичният режим е леко променен през зимата. Определено трябва да наблегнете на храните, богати на витамин Д и С - червено цвекло, кестени, рибата с омега 3 мастни киселини и тиквата, която съдържа голямо количество пектин и намалява нивото на холестерола. Като имуностимулатор тук е мястото и на киселото зеле - удивителен продукт, в който има огромни количества витамин С и антиоксиданти и който оказва благоприятен ефект върху чревната флора.

През зимата много хора страдат от депресия. Ако искате да оптимизирате производството на серотонин (хормон на щастието), трябва да получавате достатъчно количество триптофан. Яжте риба тон, тофу, спанак, боб, зеле.

Но в крайна сметка щастието е в самите нас - ние решаваме дали да му се поддадем. Пожелавам на всички да съумяват да намират малките щастливи свои моменти, които носят усмивката в дните им, независимо от сезона.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал