Културни маршрути между празниците

Няколко препоръки какво да видим, чуем и посетим до края на годината

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Празничните дни не означават задължително почивка от културните събития. Няколко препоръки какво да видим, чуем и посетим до края на годината.

Музика

На 23 декември Петър Дундаков (автор на музиката към филма "Възвишение", съавтор на последния албум на Мистерията на българските гласове и дългогодишен композитор в театъра) ще представи мултимедийния концерт "Песента на ветровете" в театър "Азарян". За реализацията на проекта помагат Росен Захариев (тромпет), Гергана Димитрова (сопран), Вера Гиргинова (сопран), Камерен ансамбъл "Софийски солисти", Пламен Джуров (диригент), Иван Богданов (визия).

Стенли, който се завърна с "Чужди тела", първия си албум от цели 17 години, ще бъде на сцената на Sofia Live Club на 26 декември. Специални гости са младата група Innerglow и Благослав Анастасов от Hayes & Y, композитор на цялата музика към албума.

От своя страна, установилите се във Великобритания Hayes & Y също ще направят концерт в София в края на годината – те ще свирят в Music Jam на 28 декември, а преди тях на сцената ще бъде издалите неотдавна нов сингъл Jin Monic. Пространството на Националния студентски дом ще бъде домакин на поредно интересно събитие на 29 декември – концерт на The Strawberry Finns, при които музиката и пърформънса се съчетават.

Една от първите български алтернативни групи, Babyface Clan, ще направят първата си изява на сцена от четири години насам – в "Терминал 1" на 30 декември, в компанията на издалите дебютен албум тази година Dead Man's Hat.

Германо-българският електронен артист Стефан Голдман гостува на 27 декември в открилия наскоро клуб Koncept Space, заедно със StefaK и Cinnamint. Детайлен разговор с Голдман, който издаде новия си концептуален албум Veiki, очаквайте в "Капитал" през януари, а през 2016 г. разказахме повече за кариерата му дотогава.

Едно от последните големи събития в Пловдив в годината на града като Културна столица на Европа е концерт в зала "Борис Христов" на популярната джаз изпълнителка Стейси Кент. "След концерт винаги прекарвам известно време с публиката - знам, че музиката е важна за тези хора, дори заради споделената енергия мислим, че се познаваме, без това да е така всъщност", каза тя пред "Капитал". Винаги ми се иска да знам повече за хората, които идват, затова и съм отворена към срещи и разкази."

Кино

Извън популярните в момента заглавия, ще има и няколко не толкова лесно забележими събития из кино салоните: на 28 декември от 18:30 ч. в Дом на киното ще има специална прожекция на награждавания германски филм "Извън системата". Главен герой е 9-годишно момиче с разбито семейство, чиято единствена мечта е отново да бъде с майка си.

В кината покрай празниците ще бъде и "Да ходиш по вода", документалния филм на Андрей Паунов за Кристо и един от най-коментираните му проекти - "Плаващите кейове" в Италия. "Да си артист не е професия, артистът не може да се пенсионира или да излезе във ваканция. Това е начин на съществуване, а не само любов. Артистът диша и съществува чрез изкуството", каза роденият в България художник по време на последното си засега интервю с "Капитал".

Театър

Едно от най-популярните представления в програмата на СФУМАТО през тази есен, "Приключенията на И.К." на Стефан Иванов, вдъхновен от хумора покрай популярния в социалните медии персонаж Иванка Курвоазие, ще се играе за последен път през годината на 30 декември. С участието на актьорите Василена Винченцо, Васил Дуев, Весела Бабинова, Биляна Георгиева, Лили Гелева.

Изкуство

В галерия "Структура" съвременният артист Иван Мудов представя "Картини за хотели и музика за асансьори", която събира нови и стари творби, всички подправени с провокативното му чувство за хумор. Изложбата продължава до 25 януари.

Междувременно в СГХГ продължава историческата експозиция "Думи, образи, места", която проследява живота и развитието на столицата през ворбите на български художници от различни поколения.

В галерия "Интро" може да се види "Плувецът", където Моника Попова представя голямо-форматни картини, керамични пластики и рисунки.

В "Квадрат 500" продължава изложбата с рисунки на Лика Янко (1928-2001). Мариана Мелнишка описа събитието като въведение към сложната чувствителност на албано-българската художничка – "от детските й страхове от въображаеми духове до героичната й съпротива срещу тоталитарното безвремие – този кураторски експеримент скъсява пътя до големите теми на богатото й творчество."

В галерия "Синтезис" продължава изложбата "Дихание" на гръцкия фотограф Джон Демос, който след като миналата година представи фотожурналистиката си, сега се завръща в София с погледа си върху природата. "Където и да съм, винаги се старая да съм част от ставащото, част от всички наоколо. A както е казал Йозеф Куделка, човек, от когото научих много – когато снимаш обстоятелствата около едно място, отиваш преди събитията, оставаш по време на събитията и продължаваш да снимаш и след събитията", каза Демос пред "Капитал" тогава. "Не смятам, че отразявам нещо, аз живея в него."

Още от Капитал