Композирайте кадъра, снимайте с естествена светлина, завъртете чинията в търсене на по-добър ъгъл, са няколко от най-често срещаните в интернет професионални препоръки за по-добри снимки на храна. "С навлизането на социалните мрежи интересът към снимането и споделянето на храната става напълно повсеместен. Включително като част от самия ритуал при хранене, дотолкова, че голяма част от ресторантите вече имат предвид и времето за снимане на ястията", казва Дениз Улф от посветената на фотографията фондация Aperture, организатор на изложбата Feast For The Eyes – The Story of Food in Photography в The Photographers' Gallery в Лондон до 9 февруари 2020.
Изложбата със 140 творби на фотографи като Ман Рей, Мартин Пар, Нан Голдин, Синди Шермън, Стивън Шор проследява богатата история на фокусираната върху храната фотография. Чрез примери от художествената, научна, рекламна, модна фотография, включително и фотожурналистиката, изложбата изследва развитието на този жанр успоредно със съответния социален и политически контекст.

"Храната и начинът, по който е снимана, показват как живеем. Храната е много богата на символика и може да изразява определен стил на живот, национална идентичност, надежда или отчаяние, недоимък или излишък. В крайна сметка храната е отражение не само на вкуса в съвсем буквалния смисъл на думата, а и на вкуса по отношение на живота, за който мечтаем, и за основите на самата култура", казва кураторката Сюзън Брайт.
Изложбата е разделена на три водещи теми. Still Life фокусира върху връзката между фотографията на храна и живописта. Around the Table е поглед върху свързаните с храната социални ритуали. Също върху "културната идентичност, изразена чрез храната, която ядем, и хората, с които я споделяме", казват домакините. В раздела Playing with Food най-силно застъпени са чувството за хумор и иронията, с които този вид фотография по принцип е известна.
Feast For The Eyes включва също серия класически готварски книги и съвременни кулинарни издания. Книгата е издадена от Aperture (цена 50 евро).


Композирайте кадъра, снимайте с естествена светлина, завъртете чинията в търсене на по-добър ъгъл, са няколко от най-често срещаните в интернет професионални препоръки за по-добри снимки на храна. "С навлизането на социалните мрежи интересът към снимането и споделянето на храната става напълно повсеместен. Включително като част от самия ритуал при хранене, дотолкова, че голяма част от ресторантите вече имат предвид и времето за снимане на ястията", казва Дениз Улф от посветената на фотографията фондация Aperture, организатор на изложбата Feast For The Eyes – The Story of Food in Photography в The Photographers' Gallery в Лондон до 9 февруари 2020.
Изложбата със 140 творби на фотографи като Ман Рей, Мартин Пар, Нан Голдин, Синди Шермън, Стивън Шор проследява богатата история на фокусираната върху храната фотография. Чрез примери от художествената, научна, рекламна, модна фотография, включително и фотожурналистиката, изложбата изследва развитието на този жанр успоредно със съответния социален и политически контекст.

0 коментара