Книга: Лив Стрьомквист - "Плодът на познанието"

Вместо да ремонтира стари йерархии, комиксът отваря място за варианти, в които да няма унижени и изключени

автор: Лив Стрьомквист

превод от шведски: Анелия Петрунова графична адаптация: Кирил Златков издателство: "Жанет 45"

цена: 25 лв.

Събрали се Фройд и Флис и решили да оправят мензиса на една жена чрез операция на носа ѝ. Звучи като началото на виц, но е истински случай, след който жената, Ема Екщайн, продължила да страда от течението си, но с обезобразено лице. Тя и Флис потънали в забвение, а Фройд останал да ни завещае теорията за "завистта към пениса". Човек прочее или има пенис, или няма, а който нещо няма - ламти за него... Добре де, ами ако обърнем нещата така: човек или има вулва, или няма?

Точно това прави комиксът "Плодът на познанието" (2014) на шведската карикатуристка, писателка и радиоводеща Лив Стрьомквист (р. 1978), който "Жанет 45" издаде на 14 февруари - преобръща някои джендър дадености и излага на показ белите им конци и двойни дъна. "Причината, поради която исках да напиша тази книга, беше, че си спомних колко се срамувах от тялото си като тийнейджърка." В близо 150 страници с рисунки, схеми, снимки и думи авторката прави портрет на вулвата - онази част от женската анатомия, чрез която жената най-често е била занулявана през вековете.

Пътешествието започва със "седем мъже, проявили нездрав интерес" и минава през рапа, религията, рекламата, фолклора, менструацията, Космоса... Това, че голяма част от приведените факти са стъписващи, е проблем на историята, не на разказвачката, която е илюстрирала забавно и без компромиси, че гнусно може да е насилието, злоупотребата с чуждата воля, дамгосването на идиотски принцип, но не и някоя част от тялото в естествените си прояви. Жената не е допълнение към мъжа, напомня Стрьомквист, не е обратното на мъж, сянка на мъж и какво ли още не, което непременно включва мъжа за сметка на собствената ѝ действителност.

"Разликата между жената и мъжа е обусловена от средата - е казала Рита Леви-Монталчини, която въпреки масивите от непукизъм и фашизъм по пътя си успя да стане Нобелов лауреат по медицина и да изживее 103 славни години. - Мозъчният капитал е еднакъв, но в течение на историята в единия случай е бил репресиран, а в другия - окуражаван. Това се случва и с цели народи и винаги е културно явление." Дотук нобелистите са общо 950, от които - само 53 жени, та за баланс ще цитирам още една, Олга Токарчук, с реплика на героинята ѝ от "Карай плуга си през костите на мъртвите": "На хората трябва да се казва какво да мислят. Иначе ще го направи някой друг..."

"Плодът на познанието" в блестящия превод на Анелия Петрунова и грижовната обработка на Кирил Златков (изписал ръчно всяка буква на български) предлага не какво да мислим, а да се замислим. Не сочи правилния лагер, а защо ако някой държи да разделя на лагери, вероятно лъже. Стрьомквист "проповядва" не мъжемразство, а човеколюбие и вместо да ремонтира стари йерархии, в които някой трябва да е отдолу, отваря място за варианти, в които да няма унижени и изключени по условие. Книгата е великолепен източник на информация и спокойствие и засяга всеки, роден от жена - неслучайно на немски и френски заглавието ѝ е "Произходът на света" като прочутата картина на Гюстав Курбе.

Още от Капитал