Оглед на кукувиче гнездо
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Оглед на кукувиче гнездо

Безплатни регулярни разходки за наблюдения на птици в София и околностите

Оглед на кукувиче гнездо

Sofia Bird Walks за птиците през пролетта, новия си подкаст и разходките, които ще организират след края на пандемията

5416 прочитания

Безплатни регулярни разходки за наблюдения на птици в София и околностите


Сметището до Загреб и непроходимата джунгла в Колумбия, край река Амазонка, са само част от любимите места за пътешествия по света на орнитолога Страхил Пеев, където може да наблюдава птици. Той и Георги Камов, също запален "бърдър", създадоха преди два месеца Sofia Bird Walks - безплатни редовни разходки в София и околностите на града, по време на които неуморно показват видовете птици и да образоват любознателните. "Много искахме да убедим хората, че и тук, около нас, в градската среда има изключително интересни екземпляри за наблюдение, наистина не е нужно да се пътува до другия край на света", казва Страхил. В София живеят над 230 вида птици, в България са около 420, в цяла Европа има около 900. Причината София да е доста по-богата на орнитоложки видове от повечето европейски столици са все още запазените големи паркове, водоемите около града и близостта на Витоша.

Наложената изолация в момента не пречи двамата да бъдат изключително активни и да публикуват всекидневно на страницата си във фейсбук информация, например какви птици може да наблюдаваме дори от балконите и как се изработва къщичка за птици. Георги и Страхил мотивират любителите птичари със състезания и предизвикателства. Красивите снимки и илюстрации, както и споделената любопитна информация показват нестихващия им ентусиазъм и със сигурност помагат на хората да се концентрират върху нещо позитивно, интересно и далеч от новините за коронавируса.

И двамата от малки са запленени от птиците - Страхил е израснал край орнитоложката база на БАН до Тутракан и прекарва детството си, помагайки на учените да проследяват птици. Случвало му се е като студент да ходи всеки ден на стоп до Пазарджик, за да намери рядката качулата кукувица, за която се носел слух, че лети там. Сега Страхил довършва докторантурата си и изследва колония алпийски бързолети на ул. "Г.М. Димитров", а основният му интерес е към гларусите, които са вид чайка. Георги възобновява детския си интерес към бърдинга покрай осемгодишния си син Симеон. Иначе се занимава професионално с design thinking, създател е на платформата за детско образование с методите на дизайн мислене Red Paper Plane. "В момента съчетавам наблюдението на птици със семейни излети, включват се и съпругата ми и малката ми дъщеря." Само за една година са обиколили цяла България и са видели 250 вида, а малкият Симеон ги снима. За него, както и за много други бърдъри заснемането на птиците е почти толкова важно, колкото и наблюдението им. Най-разнообразни птици обаче са виждали на известен полуостров в Швеция.

Първите две разходки, които организират Георги и Страхил в София, се запълват за часове. Ограничението е до двадесет души. Някои от дошлите са съвсем начинаещи, други - опитни бърдъри, които предпочитат да наблюдават любимите си пернати в група. Хората са на всякаква възраст и с всевъзможни професии, включително и служители от посолствата. Точно преди втората разходка избухна пандемията от коронавирус и от Sofia Bird Walks отложиха наблюденията.

Георги и Страхил не скучаят, докато са се изолирали със семействата си, и наблюдават птиците от балкона, насърчавайки всички останали да пробват същото. Сега е много интересен момент, защото редица прелетни птици се завръщат. Най-доброто време за наблюдение е сутрин рано, докато си пиете кафето. Можете да си инсталирате едно от множеството безплатни приложения, например eBird на Корнуелския университет. То ще ви покаже какви видове да очаквате в този момент от годината на адреса, на който се намирате. Има и два добри определителя на български, които можете да си поръчате онлайн.

На Facebook страницата на Sofia Bird Walks са публикувани подробни и ясни указания как да си направите гнездилка за птици и за да привличате птици, най-добре е да заредите хранилката със сурови слънчогледови семки. Любимото занимание на бърдърите е да си отбелязват видовете, които са видели, някои ги снимат и рисуват. В момента има шанс да видите кос, сойка, сврака, голям синигер, горска зидарка, син синигер, сива врана, лястовица, бързолет, разбира се, врабчета.

Много пойни птици, включително и обикновени видове като врабчетата намаляват в цяла Европа, от няколко години и в България. "Някои от причините са замърсяването и пестицидите, използвани в земеделието", обяснява Страхил. Но в България положението е по-добро, отколкото в Западна Европа, защото там няма никакви храсти и дървета между нивите, а тук все още се намират, това именно е мястото, където гнездят много видове. "Птиците са изключително постоянни, винаги се връщат на едно и също място и ако по някаква причина водоемът им е изтощен или местообитанието им е застрашено, те няма просто да се преместят наблизо, а ще умрат или ще спрат да идват в целия район", обяснява Георги. Има и по-емблематични видове, които вече не се срещат в България, например изчезналият брадат лешояд. Ироничното е, че именно неговият образ се използва като знак за защитена територия. Но добрата новина е, че белоглавият, черният и египетският лешояд се развиват добре у нас, благодарение на грижите на редица природозащитни организации.

Според създателите на Sofia Bird Walks бърдингът развива качества като търпение, наблюдателност, умението да сте изцяло тук и сега, както и да споделяте видяното с други ентусиасти. В Западна Европа това е отдавна обичано хоби и България е позната страна сред любителите. Някои от чужденците идват у нас за наблюдение и след това съчетават с пътуване в Румъния и Гърция. Туичингът (twitching) е когато сте си набелязали конкретен вид птица и я дебнете - "понякога хората дават хиляди евро и пропътуват хиляди километри, за да видят някой по-рядък вид", разказва Георги. България им е интереснa, защото тук има различни хабитати - за морски птици, за речни, по Дунав, по поля и планини. Засега най-запалени са от Англия, Нидерландия, Белгия, скандинавските страни. "Чужденците са повече от българите", допълва Страхил, който често води туристи.

Преди две седмици Георги и Страхил стартираха и подкаст "Крилати фрази", посветен на птиците, вече са готови за слушане първите два епизода, напълно безплатно в Spоtify или Anchor. От него ще научите любопитна информация като кой е видял през зимата кадифени потапници или с какви звуци буревестниците плашат моряците. Очаквайте нов епизод веднъж на всеки две седмици, ще изобилстват новини от цял свят и различни практики за бърдинг.

Георги и Страхил държат разходките, които водят, цялата им активна дейност в социалните мрежи, както и подкастът да останат безплатни, но все пак дават възможност на последователите си да ги подкрепят в платформата на Patreon, където има три опции за дарение/абонамент: www.patreon.com/sofiabirdwalks

Приложения и книги

еBird

Най-голямата платформа за гражданска наука в света (не само за птици) - използва се като електронен бележник за наблюдаваните видове, за търсене на горещи точки (hotspots) за наблюдение на птици и за информация кой вид в кой период от годината и на кое място има шанс да се види. Безплатни приложения за iOS и Android. ebird.org

Merlin Bird ID

Приложение, с което може с голяма точност да се разпознае птица по снимка. Има и много удобна функция да показва кои птици можете да видите около вас в момента, като за всеки вид има снимки и звуци. Безплатни приложения за iOS и Android.

merlin.allaboutbirds.org

Птиците на Балканския полуостров

Второ издание на първия хубав български определител за птици.

travellersclub.bg/produkt/birds-of-balkan-sfull/

Определител на птиците на Европа

Българско издание на пълноценния определител за птици в цяла Европа, Северна Африка и Близкия изток. Има и платено приложение за телефон с видеа и звуци за iOS и Android

birdguide.bspb.org

Как да изберем бинокъл

Когато се навлиза в наблюдението на птици (бърдинг), не е задължително да се влагат огромни средства във висок клас бинокъл. С натрупването на опит човек може да промени своите изисквания към бинокъла и голямата инвестиция да се окаже излишна. Затова съветът е да са тестват няколко бинокъла, по възможност на открито. За начинаещи любители на птиците (бърдъри) е важно бинокълът да бъде добре осветен, т.е. да имате хубав, ярък образ даже и при по-мрачно време навън. Добре е да сравните няколко модела едновременно, за да ги усетите като тегло, острота на фокуса, захват и комфорт при гледане.

При първи сблъсък с търсене на бинокли ще попаднете на две числа в различна комбинация - 10х50, 8х42, 8х30 и други. Първото число показва увеличението, а второто - диаметърът на предната леща. Често допускана грешка е да смятаме, че бинокъл с по-голямо увеличение е по-подходящ, защото приближава повече. Но недостатък на този тип бинокли е, че обикновено са по-тежки и големи, което ги прави неудобни при дълги разходки, както и това, че ако птицата е бърза и е сравнително близо, я откривате по-трудно. Друга грешка е изборът на бинокъл с малка предна леща (например 30 мм) - удобството на такъв тип бинокли е, че са леки, но от друга страна, не са добре осветени и доста детайли от птиците остават незабелязани. Затова, накратко - търсете добра комбинация между увеличение и диаметър на лещата, за да се чувствате комфортно. Все пак всеки бинокъл независимо от цената може да се използва за наблюдение на птици.

Сметището до Загреб и непроходимата джунгла в Колумбия, край река Амазонка, са само част от любимите места за пътешествия по света на орнитолога Страхил Пеев, където може да наблюдава птици. Той и Георги Камов, също запален "бърдър", създадоха преди два месеца Sofia Bird Walks - безплатни редовни разходки в София и околностите на града, по време на които неуморно показват видовете птици и да образоват любознателните. "Много искахме да убедим хората, че и тук, около нас, в градската среда има изключително интересни екземпляри за наблюдение, наистина не е нужно да се пътува до другия край на света", казва Страхил. В София живеят над 230 вида птици, в България са около 420, в цяла Европа има около 900. Причината София да е доста по-богата на орнитоложки видове от повечето европейски столици са все още запазените големи паркове, водоемите около града и близостта на Витоша.

Наложената изолация в момента не пречи двамата да бъдат изключително активни и да публикуват всекидневно на страницата си във фейсбук информация, например какви птици може да наблюдаваме дори от балконите и как се изработва къщичка за птици. Георги и Страхил мотивират любителите птичари със състезания и предизвикателства. Красивите снимки и илюстрации, както и споделената любопитна информация показват нестихващия им ентусиазъм и със сигурност помагат на хората да се концентрират върху нещо позитивно, интересно и далеч от новините за коронавируса.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.