Кубрик за начинаещи: 40 години от премиерата на "Сиянието"

През десетилетията разкодирането на "Сиянието" се превръща в легенда само по себе си

Един от най-известните филми на Стенли Кубрик (1928 - 1999) вече четири десетилетия дава материал за интерпретации, анализи и легенди, които стават все по-силни с времето. На 23 май се навършиха точно 40 години от появата на психологическия трилър "Сиянието" (The Shining), филма на Кубрик по едноименния роман на Стивън Кинг от 1977 г.

Историята разказва за семейство (Джак Никълсън и Шели Дювал като Джак и Уенди Торънс), което остава заедно със сина си в пуст хотел посред зима, изграден върху земя, която в началото на ХХ век е била индианско гробище. В хотела Джак, наскоро възстановил се от проблеми с алкохола, намира работа като уредник, а предишният човек на тази позиция се самоубива. Постепенно хотелът започва да разкрива някои от тайните си, а вместо очакваното помирение отношенията между Джак и семейството му бавно и сигурно деградират.

Митове и легенди

Любопитно е, че филмът, плод на петгодишна работа и заснет върху най-обемната снимачна площадка дотогава, среща почти изцяло негативни реакции с излизането му. Всичко, заради което в момента филмът се смята за класика, в онзи момент е било критикувано - от психологизма и неясните моменти до актьорската игра. Стивън Кинг също е критичен, тъй като според него Кубрик е отвел сюжета и смисъла му в твърде различна посока от тази в книгата (в образа на Джак Торънс писателят влага от собствената си борба с алкохолизма).

През десетилетията разкодирането на "Сиянието" се превръща в легенда само по себе си, особено след смъртта на Кубрик, която идва малко преди появата на друг негов филм с различни тълкувания - "Широко затворени очи". Документалният Room 237 (по името на стаята в хотела, която никой не трябва да посещава) събира някои от най-интересните теории за "истинския" смисъл на "Сиянието": геноцидът над индианците, намеци, с които Кубрик признава, че "наистина" е режисирал кацането на "Аполо 11" на Луната (конспирация, около която също има много догадки), интерпретации, че американският империализъм и холокостът също са коментирани от режисьора чрез различни скрити символи, други намират паралели с древногръцката митология.

"Свръхестественото не може да бъде разглеждано отделно от цялото или анализирано в прекален детайл", казва Кубрик в интервю от 1980 г., включено в книгата The Stanley Kubrick Archives. "Единственото рационално мерило дали свръхестественият ефект се е получил добре е дали те кара да настръхваш."

Къде е семейство Торънс сега

Докато Джак Никълсън прави множество запомнящи се роли след "Сиянието" и през последните години живее идилично извън медийното внимание, филмът на Кубрик остава това, с което Шели Дювал е най-известна. Често строгите методи на Кубрик не се вписват добре с емоционалната нестабилност на актрисата - сред манипулациите, които той съзнателно разиграва по време на снимки, е да инструктира хората, които работят по филма, да се държат умишлено грубо с Дювал, за да се пренесат постепенните й уплах и параноя в самия филм. Пасивна в киното от почти две десетилетия, през 2016 г. тя участва в епизод на шоуто на популярния (и често критикуван) д-р Фил, в който той разговаря с нея за убедеността й, че е посещавана от извънземни. Епизодът привлича критики, че експлоатира очевидните й ментални проблеми в името на рейтинг.

Тогава 8-годишният Дани Лойд, който играе сина им, прави само още една роля и приключва с киното още като дете. Според откъслечна информация той се е занимавал с фермерство и в момента е гимназиален преподавател по биология. Различните опити да се разбере повече за живота му като възрастен са оставали неуспешни. Лойд има епизодична поява в Doctor Sleep, продължението на "Сиянието" от 2018 г., в което порасналата версия на героя му се играе от Юън Макгрегър. Продължението предизвика основно позитивни реакции (този път и от Стивън Кинг), но генерира по-малки от очакваните продажби в боксофиса.

The Shining е част от каталога на Netflix, където е качен и документалният Room 237. По случай 40-годишнината на филма излиза и специално Blu-Ray издание, което включва и оригиналната версия на плаката на филма, създадена от едно от големите имена в графичния дизайн - Сол Бейс, писма и бележки на Кубрик. До 5 юли безплатно в Soundcloud може да се чуе сценичната адаптация на "Сиянието" от операта в Минесота.

Още от Капитал